Management Stiri

Curajul de a te razgandi

11 dec. 2015 2 min

Curajul de a te razgandi

Reading Time: 2 minute

Ce poate fi mai daunator la birou decat ineficienta?Raspunsul la aceasta intrebare a fost oferit de Radu Atanasiu, Adjunct Lecturer la Maastricht School of Management Romania in debutul unui workshop sustinut la cea de-a zecea editie a Social Media Snow Camp, organizat de revista Biz la Paraul Rece: eficienta intr-o directie total gresita.

Sa ne imaginam ca avem de parcurs un drum de la Bucuresti la Constanta. Avem o masina performanta, ce merge repede, consuma putin, iar conditiile de trafic de pe A1 sunt ideale.  “Problema e ca, fiind convins ca A1 merge spre mare, – si nu A2 – te indepartezi eficient si sigur de Constanta”, spune Radu Atanasiu. De aceea nu este indicat sa avem convingeri “beton” si avem nevoie de flexibilitate, atat in viata profesionala cat si in cea personala. Mai mult, disponibilitatea de a pune la indoiala propriile convingeri este una benefica.

“Eu cred ca daca noi romanii, am fi mai dispusi sa ne punem la indoiala propriile convingeri am avea mai mult succes si am fi mai multumiti cu noi insine”, spune Radu Atanasiu, Adjunct Lecturer la MSM Romania, care a mai adaugat ca exista o serie de sase mecanisme prin care mintea umana, conservatoare din fire, se agata de convingeri gresite.

Iata care sunt acestea: gandire de grup (pentru ca asa zic toti), recursul la autoritate (pentru ca asa zice seful),  efectul de recul (pentru ca este o convingere care ma defineste), dezbaterea ca duel (pentru ca vreau sa am dreptate), status quo bias (pentru ca nu vreau sa schimb nimic), sau “sunk cost” (pentru ca am investit prea mult pana acum) – sunk cost se refera la tendinta gresita de a continua un proiect doar din cauza unor investitii majore realizate pana in prezent. “In business si in viata trebuie sa decidem in functie de costurile viitoare, nu de cele trecute”, a spus Radu Atanasiu, care a adaugat in loc de concluzie, la finalul workshopului, “flexibilitatea de opinie – capacitatea de a-ti schimba parerea – departe de a fi o slabiciune, este o virtute nobila si aducatoare de beneficii. Si, orice virtute cere exercitiu”.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: