Management Opinii

Esti pregatit pentru o cariera internationala?

20 iul. 2016 3 min

Esti pregatit pentru o cariera internationala?

Reading Time: 3 minute

Te-ai gandit vreodata sa lucrezi intr-o alta tara? Probabil ca ai gandit-o, insa nu ai stiut cum sa abordezi situatia. Fara vreo indoiala, plecarea de acasa este un pas important in viata unui om si cu atat mai mult in momentul in care trebuie sa te muti intr-un loc in care totul este absolut nou.

De Diana Goanta

Doar pentru ca stii alte persoane care au trecut prin aceasta experienta, nu inseamna ca tie iti va fi usor.

In randurile de mai jos incerc sa te ajut sa iti pui intrebarile corecte inainte de a decide daca vrei sa pleci cu adevarat sa lucrezi in alta tara.

Identifica ce te motiveaza si care sunt motivele pentru a te muta in strainatate

Unde te vezi in urmatorii 5 ani? Este bine sa nu pornesti in aceasta aventura fara sa te documentezi bine inainte si fara a avea un plan de cariera bine pus la punct. Este ca si cum un atlet decide sa participe la un maraton fara a avea un training ca la carte inainte.

Fii sincer cu tine insuti

Cat de confortabil esti cu schimbarea si cu adaptarea la situatii noi? Ce impact vor avea deciziile tale asupra familiei tale? Daca este cazul, familia ta este pregatita pentru acest pas pe care vrei sa il faci?

Atletii profesionisti sunt de succes pe termen lung daca sunt dispusi sa se adapteze si sa faca schimbari in rutina zilnica, dieta sau chiar in activitatile de recreere.

Acelasi lucru se intampla si in momentul in care mergi in strainatate: este un lucru sa vizitezi o tara si un lucru total diferit sa locuiesti acolo. Trebuie sa iti adaptezi comportamentul la obiceiurile si asteptarile tarii gazda. Acest lucru nu inseamna sa iti renegi cultura proprie, ci doar sa o respecti pe cea noua.

Decide-te care este tara cea mai potrivita pentru tine

Ce stii despre geografia, clima, sistemul politic si economic, cultura si religia noii tari? Esti pregatit sa inveti o noua limba?

Poate suna evident, insa trebuie sa fii foarte constient ca aceasta noua experienta nu va fi o vacanta de cateva saptamani. Nu te vei putea intoarce acasa atunci cand anumite lucruri incep sa te framante. Esti cu adevarat confortabil sa ai 35°C noaptea, cu o perceptie diferita asupra punctualitatii sau cu petrecerea noptilor invatand un nou vocabular?

Realizeaza-ti un plan de dezvoltare pe termen lung

Care este obiectivul general al timpului pe care il vei petrece in noua tara? Ce skilluri noi poti invata si in ce mod vei creste si te vei dezvolta?

Poate suna banal, insa scrierea obiectivelor pe o foaie de hartie este un pas important si te poate ajuta sa iti clarifici ceea ce iti doresti cu adevarat de la aceasta experienta, sa te motiveze sa actionezi si sa te ajute sa observi si sa iti sarbatoresti progresul.

Afla cat mai multe informatii despre noul tau job

Cu ce manager direct, ce echipa si alte persoane din alte departamente vei lucra in mod direct? Ce presupune noua ta pozitie? Exista vreo garantie cand te intorci in tara si daca da, ce se va intampla atunci?

Ar fi bine daca ai putea sa afli care va fi managerul tau si sa ai cateva discutii cu el inainte de a te muta acolo. De asemenea, poate poti discuta si cu o alta persoana care a fost in situatia ta si care iti poate da cateva sfaturi din interior.

Solicita asistenta pentru relocare

Ce fel de sprijin furnizeaza angajatorul pentru tine si familia ta?

Mobilitatea internationala devine tot mai importanta in cadrul companiilor multinationale. Aceste companii sunt constiente ca o misiune internationala poate avea un impact semnificativ asupra situatiei personale a angajatului si ii vor oferi o gama larga de beneficii si sprijin inainte, in timpul si la finalul unei misiuni internationale. Trebuie sa fii contient ca nu esti singur in acest proces, trebuie doar sa ceri ajutor in mod proactiv.

Indiferent daca iti doresti sa lucrezi intr-o alta tara pentru 3 luni, 3 ani sau definitiv, aceasta experienta iti va schimba viata. Cand, intr-o buna zi, te vei uita inapoi si vei realiza ca nu doar ai reusit sa treci peste stresul relocarii, dar de asemenea ai reusit sa iti construiesti o noua casa si sa iti indeplinesti visurile, vei avea un sentiment de realizare foarte satisfacator.

Esti destul de curajos pentru a lua acest prim pas?

Diana Goanta este Online Marketing Specialist la ABC Human Capital.

Urmariti si alte articole ale ABC Human Capital aici

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: