Lifestyle

Drumul licorii de chihlimbar

20 oct. 2017 3 min

Drumul licorii de chihlimbar

Reading Time: 3 minute

Peste 10 milioane de sticle sunt îmbuteliate anual în distileria Metaxa din Atena. Drumul însă începe cu mult înainte, din însorita insulă Samos a Mării Egee. Și are o istorie de aproape 130 de ani.

Metaxa From solid to liquid HRL-am întâlnit pentru prima dată pe Costas Raptis, al cincilea Maestru Metaxa în istoria de aproape 130 de ani a casei, în toamna anului trecut, cu prilejul lansării la Londra a unei campanii globale pentru Metaxa 12 Stele, și de atunci m-au impresionat talentul și pasiunea pe care le pune în slujba muncii sale. Mi-a povestit atunci despre procesul de producție și toate etapele prin care trec licorile pe care le creează, de la stadiul de struguri până la sticlele de Metaxa care ajung pe rafturile magazinelor din întreaga lume. Tot atunci mi-a spus că nu voi experimenta cu adevărat esența acestui brand până când nu voi ajunge acasă la Metaxa. Nu am înțeles prea bine la ce se referea decât după ce am ajuns în însoritul Samos și în distileria companiei din Atena.

Casa Metaxa a fost înființată în 1888 în Pireu de către Spyros Metaxa, un antreprenor care distribuia condimente, cafea și ciocolată și care la un moment dat a avut viziunea de a crea o băutură fină, de culoa­rea ambrei, așa cum nimeni nu mai făcuse până atunci. Spiritul său aventuros l-a condus în explorarea teritoriului Greciei și a darurilor oferite de natură, încercând variante și amestecuri diferite. Încă din primul an, 1888, când a fost creată prima sticlă, Metaxa poartă emblema Războinicului din Salamina, un simbol al curajului și un tri­but pe care Spyrox Metaxa a dorit să-l aducă bătăliei de la Salamina (480 î.Hr.), în care un grup mic de greci a învins puternica armată persană, sugerând că nimic nu este imposibil atunci când ai curaj.

Costantinos (Costas) Raptis s-a alăturat Casei Metaxa în 1985, direct de pe băncile Universității din Atena, cu diplomă în chimie și oenologie și o mare pasiune pentru vinuri. A devenit Maestru Metaxa în 1992 și de-a lungul anilor și-a pus amprenta pe un număr de creații ale Casei de Metaxa, inclusiv Metaxa 12 Stele, Metaxa Angels’ Treasure și ediția limitată Metaxa AEN, iar de câțiva ani a început să pregătească următorul Maestru Metaxa, căruia la un moment dat îi va încredința secretele Casei.

Protectorul prețioasei rețete, Costas Raptis povestește cu calm și în detaliu fiecare pas din procesul de producție, cu excepția etapei finale, care constă în adăugarea unui mix de plante aromatice și flori care dau nota aparte celebrei băuturi. Nu se grăbește niciodată și știe că atingerea perfecțiunii necesită timp. Povestea băuturii pe care el o creează de mai bine de trei decenii începe cu strugurii de Muscat pe care îi selectează personal și se termină în distileria companiei din Atena, unde anual se produc anual peste 10 milioane de sticle de Metaxa, din toate categoriile de produs, care ajung apoi pe rafturile magazinelor din peste 65 de țări ale lumii.

“În meseria mea nu este vorba doar de talent, ci și de foarte multă știință, de multe cunoștințe despre vinuri și despre cum acestea pot fi mixate. Este nevoie de foarte multă experiență și multă răbdare” – Costas Raptis, Maestru Metaxa

Metaxa glassStruguri de Muscat provin din numeroasele podgorii de mici dimensiuni, lucrate exclusiv manual, în însorita insulă grecească Samos, întinsă pe o suprafață de 472 km pătrați în Marea Egee, în apropiere de granița cu Turcia. După cules, aceștia sunt procesați în The Wines of Samos Cooperative, fondată în 1934, locul care reunește peste 2.000 de producători de vin din întreaga insulă. Vinurile sunt îmbinate și maturate, apoi combinate cu amestecuri de distilate de struguri, maturate în butoaie de stejar, ulterior le este adăugat un buchet secret de plante mediteraneene și petale de trandafir de mai. Din tot acest proces, ce se întinde pe parcursul câtorva ani, rezultă băuturile Metaxa cu note subtile și un buchet de arome de plante, fructe și mirodenii.

Esența anului 1888 în sticle de cristal

La aniversarea de 120 de ani de la fondarea companiei, a fost lansată ediția limitată Metaxa AEN, ocazie cu care băutura din butoiul nr. 1 al pivnițelor Metaxa a fost îmbuteliată în 1888 de sticle de Cristal de Sevre. Metaxa AEN este cea mai veche băutură lansată vreodată de Casa Metaxa, maturată timp de 80 de ani. Prețul unei sticle ajunge să depășească 1.000 de dolari, deoarece numai 1.888 de sticle au fost disponibile în întreaga lume.

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: