Interviuri Lifestyle

Professional organizer în România, încotro?

15 dec. 2017 4 min

Professional organizer în România, încotro?

Reading Time: 4 minute

DianaMihaila credit foto Mihnea RatteDiana Mihăilă este primul professional organizer din România care prezintă pe blogul personal soluții de organizare pentru diverse spații și activității. S-a specializat la International Association of Professionals Career College (pe care l-a absolvit with honors) și a devenit membru al International Association of Professional Organizers (IAPO), statut ce îi permite automat accesul în profesie oriunde pe teritoriul Americii de Nord. Prin intermediul IAPO, Diana beneficiază permanent de formare profesională și informații despre evoluția acestei meserii, astfel încât să rămână la curent cu cele mai noi tendințe și soluții disponibile pe care le poate oferi la rândul său clienților.

Ce face de fapt un professional organizer?
Un professional organizer sau un specialist în soluții de organizare activează pe trei mari paliere: personal organizing, home organizing și office & business organizing.
Personal – ajută clientul să își gestioneze mai eficient resursa de timp și bani, dar și lucrurile deținute și de care se folosește în fiecare zi. Descoperind ”marii consumatori”, ne putem da seama cum putem câștiga mai mult timp într-o zi și cum ne putem folosi mai bine de ceea ce deținem.
Rezidențial – creează sisteme de organizare adaptate nevoilor clientului pentru diferite tipuri de spații (dulapuri, bufeturi, frigidere etc.) și încăperi (living, baie, camera copilului etc.). La scară mai mare, un professional organizer colaborează cu arhitectul și cu designerul pentru a crea un flux firesc și funcțional al înșiruirii camerelor și dependințelor casei, adaptat stilului de viață al celor ce vor urma să locuiască acolo.
Office / Business – rolul specialistului în soluții de organizare pe segmentul corporate este acela de a alcătui un sistem care să ajute la eficientizarea fluxului de lucru și, prin urmare, la creșterea productivității. Sunt afaceri care nu merg bine din cauza haosului provocat de arhivarea documentelor sau de lipsa de elemente recreative din spațiul de lucru.

„Un concept extrem de important învățat în cadrul cursurilor IAP Career College se numește C.A.R.E., un acronim care te ajută să îți amintești mereu responsabilitățile pe care le ai față de client: C = Compasiune și grijă; A = Ascultare activă și atenție; R = Responsabilitate și respect; E = Empatie și încurajare. Ca și professional organizer ai acces în casele oamenilor, în afacerile lor, iar asta impune foarte multă responsabilitate și totodată respect și încredere. Cele mai eficiente soluții de organizare pe care le oferi sunt cele pe care clientul le poate implementa și după plecarea ta.”

Ce înseamnă soluțiile de organizare dedicate segmentului corporate?
Atunci când lucrezi cu o companie poți elabora sisteme la nivel micro, precum organizarea birourilor angajațiilor, a spațiilor comune, a sălilor de meeting. Sunt oameni care lucrează mai bine dacă au pe birou și un colț recreativ, cu poze, plante sau mici colecții. Zona, totuși, nu trebuie să ocupe mai mult de 10% din spațiul total de lucru.
Multe companii se plâng de faptul că atunci când este nevoie de diferite produse de papetărie nimeni nu știe prin ce sertar au ajuns. Astfel de situații se rezolvă ușor prin crearea unor spații comune. Soluția aceasta nu doar că ajută la identificarea rapidă, dar scade și numărul achizițiilor inutile.
La nivel macro, un office & business professional organizer urmărește fluxul de lucru, vede care sunt relațiile dintre departamente și cât de echitabil este volumul de muncă alocat, iar la final elaborează scheme de creștere a productivității ce țin de organizarea spațiului, a resurselor, a oamenilor. Spre exemplu, un angajat care are biroul plin cu dosare nu este neapărat ineficient și/sau dezordonat. Este foarte posibil ca el să aibă prea multe sarcini de serviciu într-o zi și să preia din sarcinile celorlalți, a celor cu birourile mai goale.
Noile tendințe în domeniu prezentate de International Association of Professional Organizers (IAPO) arată o creștere semnificativă a serviciilor virtuale (virtual organizing), de la cursuri online, coaching prin telefon, la training-uri, la bloguri și consultanță prin email.

„Eu, în acest moment, pe lângă zona de blogging, care este cea mai dezvoltată, ofer consultanță via email și am dezvoltat mai multe module de training-uri pentru corporații și evenimente. În zona de evenimente am ținut deja workshop-uri în cadrul unor magazine de home&deco și ateliere creative în care participanții au aflat cum să își țină în ordine casa și lucrurile de care dispun.”.

Printre cele mai comune servicii solicitate se numără alcătuirea și menținerea sistemelor de arhivare (tipărite sau pe PC-urile angajaților), crearea de baze de date fizice și virtuale, crearea de scheme de lucru, gestionarea eficientă a timpului, stabilirea de obiective.

„În perioada următoare îmi propun să scriu cât mai mult pe blog despre soluții de organizare, să îmi găsesc o editură și parteneri pentru cărți și e-book-uri. Am primit deja nenumărate întrebări de la părinți care vor să le organizeze camerele copiilor astfel încât cei mici să poată mențină ordinea și singuri sau solicitări de la persoane care se mută într-o casă nouă și nu știu cu ce să înceapă mai întâi. Voi continua să dezvolt produse corporate pentru training-uri, teambuilding-uri, evenimente, să încep să țin workshop-uri tematice și să lansez o campanie de closet detox în scopuri caritabile.”

Foto: Mihnea Ratte

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: