Companii Stiri

Alba Iulia anunta planuri pentru atragerea investitorilor

12 feb. 2015 2 min

Alba Iulia anunta planuri pentru atragerea investitorilor

Reading Time: 2 minute

Alba Iulia are planuri mari si in acest an. Printre strategiile din anul 2015 ale autoritatilor se numara cresterea turismului si atragerea investitorilor, care vor beneficia de terenuri gratuite la investitiile mai mari de 1,5 milioane de euro.

 Autoritatile din Alba Iulia isi intensifica in acest an perocuparea pentru atragerea de investitori si cresterea numarului de turisti. Pentru acestea, municipalitatea a anuntat adoptarea unor masuri menite sa incurajeze potentialii investitori sa isi deschida puncte de lucru in regiune. Printre acestea, cele mai importante sunt terenurile gratuite pentru investitiile ce depasesc 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului in discutie daca investitiile depasesc cinci milioane de euro. Terenul gratuit se poate acorda unei companii care investeste cel putin cinci milioane de euro in active fixe, acesta putand fi vandut direct firmei, dar nu mai devreme de finalizarea investitiei la pretul pietei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independenta. Investitorii care doresc sa beneficieze de terenurile gratuite, trebuie sa prezinte o serie de informatii legate de activitatea firmei, de numarul de locuri de munca ce vor fi create si prezentarea viitoarei investitii.

 Judetul Alba a reusit sa atraga de-a lungul timpului peste 14 investitori importanti, care au ajutat la dezvoltarea municipiului Alba Iulia. Cea mai mare investitie privata de aici a fost pana in prezent de 30 de milioane de euro intr-o fabrica de roti dintate, iar in anul 2011 au fost investite alte 11 milioane de euro in fabrica de condimente Supremia, pe un teren de 50.000 de metri patrati pus la dispozitie de Primaria Alba Iulia, care ulterior a fost achizitionat. Printre companiile cu capital strain ce s-au stabilit si au dezvoltat afaceri profitabile in judetul Alba se numara: Kronospan, Bosch, Daimler, SEWS-R, Savinidue, Vest Industrial Products, sau Ener Rom.

 “Daca pana acum ne-am concentrat mai mult pe partea de infrastructura, renovari si pe imaginea de ansamblu a orasului, a venit momentul sa ne concentram eforturile in directia atragerii investitorilor privati, care sa aduca locuri de munca noi pentru albaiulieni, venituri la bugetul de stat, renume pentru oras”, spune Mircea Hava, Primar in Alba Iulia.

 Alba Iulia este si singurul oras din Romania care detine un manual de brand si un plan de dezvoltare pana in anul 2024, ce cuprinde inclusiv strategii de atragere a turistilor si a investitorilor cu capital strain. Mai mult, Alba Iulia primeste asistenta tehnica pentru evaluarea planurilor de dezvoltare pe termen lung, a strategiilor si a proiectelor municipale din partea Bancii Mondiale. Anul trecut, municipiul Alba Iulia s-a aflat pe primele locuri la nivel national in ceea ce priveste gradul de colectare a taxelor si impozitelor locale, cu 102%. Rezultatul se datoreaza companiilor locale, dar si firmelor nationale si internationale care isi desfasoara activitatea in Alba Iulia si ajuta la cresterea orasului.

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: