Antreprenori Companii

Antrenorii de idei

25 iun. 2015 8 min

Antrenorii de idei

Reading Time: 8 minute

Importanta unui investitor de tip business angel este evidenta pentru un startup, mai ales daca fondatorii nu au posibilitatea sa-si finanteze afacerea. Dar, dincolo de suma investita, experienta unui business angel si implicarea in dezvoltarea afacerii sunt esentiale. Un investitor poate imbunatati strategia companiei, poate “antrena” o idee si o poate transforma intr-o afacere care produce profit.

 

Cum sa-ti programezi electronicele

WylioDrin este un startup pornit din pasiunea pentru electronica. Cei trei fondatori – Ovidiu Stoica, Alexandru Radovici si Ioana Culic – au pornit intr-un ONG unde trebuiau sa ii invete pe copii electronica, dar le lipseau ustensilele pentru programare. Pasiunea a ramas si WylioDrin s-a transformat intr-o platforma software ce permite automatizarea si controlul de la distanta al placutelor electronice din numeroase device-uri. Cu WylioDrin poti automatiza si robotiza aproape orice, de la aprinderea unei simple lampi pâna la functionarea unei statii meteo, doar prin intermediul unui browser. Cuvântul WylioDrin provine din doua cuvinte in galeza veche, wylio si drin, care inseamna “supravegheaza” si “manipuleaza”. “Proiectul a luat nastere la Raspberry Hack, un hackathon pentru Raspberry Pi. Ideea insa vine de la scoala de vara IP Workshop, unde aveam nevoie sa predam un curs de electronica si ne lipseau ustensilele necesare pentru a programa usor”, spune Alexandru Radovici, CEO WylioDrin.

WylioDrin_0033
Ovidiu Stoica, Alexandru Radovici si Ioana Culic

Desi serviciile oferite de platforma par rupte dintr-un film science fiction, fondatorii WylioDrin mizeaza tocmai pe simplitate. “Asa cum ai un serviciu de mail, noi avem un serviciu de programare. Practic, intri pe net si, in loc sa iti vezi mailul, poti sa programezi diverse dispozitive electronice. Exista foarte multe dispozitive electronice programabile pe care poti sa le conectezi exact ca pe un Lego, dar problema se reduce la a le programa”, explica Alexandru Radovici. Dispozitivele electronice pot fi programate sa faca ceva si sistemul WylioDrin le permite utilizatorilor sa faca acest lucru foarte usor. “Este ca si când ai face un puzzle – scrii un program, apesi un buton, programul se transfera pe robotel si functioneaza”, adauga Radovici.

Deocamdata, fondatorii WylioDrin nu au obtinut finantare din partea unui investitor, dezvoltând afacerea din banii proprii si cu ajutorul prietenilor si al familiei. Totodata, au câstigat mai multe concursuri pentru startup-uri si au deja ca si clienti pe Intel si Cisco.

Importanta unui investitor de tip business angel este evidenta pentru un start­up, mai ales daca fondatorii nu au posibilitatea de a-si finanta afacerea. Dar Alexandru Radovici subliniaza ca, dincolo de suma investita, experienta unui business angel si implicarea in dezvoltarea afacerii sunt esentiale. “Este foarte importanta alegerea unui business angel care sa se si implice in dezvoltarea afacerii. Desi necesara, suma de bani este mai putin importanta decât participarea activa a unei persoane cu mai multa experienta”, arata CEO-ul WylioDrin.

Dincolo de provocarea de a gasi persoane interesate si implicate pentru a lucra in startup, de perioade mai bune sau mai proaste, cei de la WylioDrin sunt optimisti. “Ne dorim sa facem din WylioDrin standardul pentru programare IoT, mai ales pentru programatorii incepatori. Ideea noastra e ca oricine sa poata sa isi programeze un dispozitiv IoT fara a avea cunostinte tehnice foarte solide”, spune Alexandru Radovici, adaugând ca este un fel de “Lego pentru electronica”.

Greu de cuantificat

Marius Ghenea, antreprenor, business angel

La “face value”, un business angel investeste o suma de bani intr-o companie antreprenoriala aflata de obicei la nivel startup sau early stage, insa in realitate contributia unui astfel de investitor are o valoare cumulata semnificativ peste nivelul banilor investiti. Sunt nu putine ocazii in care valoarea suplimentara oferita companiei este mult mai mare decât suma de bani efectiv investita. Dar cum este posibil acest lucru?

Acesta poate sa ajute la definirea sau imbunatatirea strategiei companiei, ceea ce sporeste mult sansele de succes ale afacerii, pe baza experientei sale de business, dar si uneori apelând la consultanti si la alti experti care pot fi implicati in aceste activitati. Un business angel are multe contacte foarte utile la diverse niveluri si in diverse zone, deci poate contribui cu networking pentru companie: banci, furnizori sau potentiali furnizori, clienti sau potentiali clienti, alti posibili parteneri. Nu in ultimul rând, un business angel cu o buna reputatie poate da incredere sporita atât angajatilor existenti ai companiei, cât si celor care trebuie adusi in viitor in echipa.

Toate aceste beneficii nu sunt de obicei cuantificate de investitori ca o participatie suplimentara, chiar daca ele pot avea contributii majore la cresterea durabila a afacerii, acesta fiind de fapt marele avantaj al antreprenorilor care aduc alaturi de ei investitori business angel.

 

Vise mari la nivel international

Fondata anul trecut, platforma Smartdreamers.ro a devenit in scurt timp de la momentul lansarii unul dintre jucatorii importanti din piata recrutarii online din România si a stârnit la fel de repede interesul investitorilor. Fondatorilor Adrian Daniel Cernat, Marius Huza si Mihai Ceusan le-a venit la o cafea ideea de a aduce ceva nou in piata platformelor de recrutare online din România. “Evident, nu cofeina a avut cel mai important rol in toata ecuatia, ci experienta acumulata in domeniu si documentarea. Multa documentare. Fara ele e imposibil sa gasesti o rezolvare desteapta intr-o piata competitiva”, isi aminteste Adrian Cernat, CEO SmartDreamers, adaugând ca, fara experienta si documentare, situatia ar fi fost similara cu ghidarea cuiva printr-un oras in care nu ai mai fost si despre care nu stii absolut nimic.

Adrian Cernat
Adrian Cernat

In ceea ce priveste diferentierea de concurenta, cei de la SmartDreamers acorda prioritate functionalitatilor platformei si usurintei de utilizare a acestora si investesesc in simplificarea procesului de recrutare. “Ma refer la tot ce inseamna gestionarea aplicantilor, filtrarea CV-urilor, rapiditatea platformei. Timpul, in zilele noastre, e o resursa extrem de pretioasa si, neputând sa il oprim, ne-am concentrat ca macar sa salvam minute bune. Poate chiar ore, depinde de interactiunea recrutorului cu SmartDreamers”, spune Adrian Cernat. Platforma are o flexibilitate sporita in ceea ce priveste strategia de preturi.

Modelul de business permite sa ofere companiilor postarea de joburi gratuit, indiferent de numarul acestora. Este un sistem similar publicitatii in online, unde plata se face pe click si nu pe timpul de expunere a unui ad. La SmartDreamers clicul este egal cu CV-ul eligibil. O companie plateste doar in momentul in care decide ca are un CV relevant. Nu inainte, nu “la ghici”.

Adrian Cernat crede ca, dincolo de aspectul financiar, investitorii de tip business angel sunt importanti pentru know-how, networking si valoroasele sfaturi si spune ca pe Malin-Iulian stefanescu, care a investit in SmartDreamers, l-au convins doua componente: ideea afacerii si echipa capabila sa puna aceasta idee in practica. “Nu de alta, dar poti sa concepi cea mai interesanta reteta de prajitura din lume, ca devine inutila daca tu nu stii sa faci nici zahar ars”, adauga Cernat.

Increderea investitorilor le-a dat aripi, asa ca cei de la SmartDremers deja au planuri de extindere la nivel global, iar primul pas l-au facut recent, in Polonia. Smartdreamers.pl este deja online si isi doresc o platforma capabila sa acopere mai multe tari din Europa Centrala si de Est, una care va avea o cota de piata importanta pe fiecare tara in parte. “Am vazut de la bun inceput, dar parca acum din ce in ce mai clar, extindere la nivel global. Mult mai simplu si concret, vedem SmartDreamers ca fiind legatura puternica dintre candidati si companii”, arata Cernat.

Abordare diferita

Malin-Iulian Stefanescu, business angel, director general, EEU Software

SmartDreamers este genul acela de startup in care dorim sa investim. Am vazut aici o abordare total diferita a pietei de recrutare online, un model de business convingator si oportunitatea reala de a deveni un brand international puternic. De obicei, dupa ce mi se prezinta o companie la inceput de drum, stau de vorba cu cei care au facut compania. In cazul SmartDreamers, dupa o discutie cu Adrian, ne-am intâlnit si cu Mihai, in Târgu-Mures, la o bere. si am plecat de acolo placut surprins. Cei doi sunt entuziasti, hotarâti si stiu ce fac. Cred ca vor fi in stare sa se descurce in crize, care vor aparea, dar ca vor putea sa gestioneze si succesul – ceea ce, de multe ori, nu este banal. Am discutat atunci (si ulterior) despre seria de produse pe care vor sa o faca, despre planurile de crestere. Mi-au explicat deschis de ce cred ei ca ce fac e mai bine decât ce fac altii, de ce cred ei ca va fi bine venita o zguduire in industrie si in ce fel se poate replica povestea lor in alte tari. De ce sunt mai multe produse si in ce fel se vor sprijini reciproc. Cum ar dori sa foloseasca o eventuala investitie. Nu am fost mereu de aceeasi parere, dar am stat cumva pe aceeasi lungime de unda. Intre timp, am avut discutii si cu alti business angels care erau dornici sa investeasca si am stabilit cu totii cadrul in care urma sa se intâmple asta.

 

Pasi tehnologici spre viitor

Proiectul lui Andras Kapy si Dorin Hirte pare desprins dintr-un film science fiction – un “costum” de Iron Man, cum chiar fondatorii il descriu, care ajuta persoanele cu dizabilitati sa mearga din nou. Cu alte cuvinte, Axosuits dezvolta exoschelete usor de folosit si accesibili ca pret. “Axosuits este manifestarea fizica a pasiunii noastre pentru tehnologia viitorului. De mult doream sa facem ceva care sa exprime aceasta pasiune, sa fie ceva pentru viitor si sa aiba impact major”, spune Andras Kapy, CEO al companiei.

Piata de profil este de 131 miliarde de dolari in SUA, insa cea a exoscheletelor este una emergenta, productia anuala fiind sub 100 de unitati. Potentialul este de cel putin 10 milioane de unitati doar in SUA. In România, cei de la Axosuits estimeaza ca vor putea vinde cel putin 10 bucati pe an.

Andras Kapy_2012 propunerea lui si amea
Andras Kapy

Competitivitatea exoscheletelor pro­duse de compania oradeana se datoreaza pretului avantajos, dar si software-ului si designului, utilizarii facile si faptului ca functionarea este pe baza de baterie. Exoscheletul românesc poate fi personalizat pentru pacienti cu inaltimea intre 150 si 210 cm si o greutate pâna la 125 kg si va fi comercializat la pretul unei masini de clasa medie, astfel ca in România ar putea costa 15.000 – 20.000 de euro. Spre comparatie, alti producatori vând exoschelete cu preturi cuprinse intre 70.000 si 150.000 de euro.

Cei doi fondatori au demarat proiectul cu fonduri proprii, au câstigat la finele anului trecut concursul How to Web Startup Spotlight 2014 si au trezit si interesul investitorilor de tip businss angel. Adrian Gheara ii cunostea deja pe cei doi fondatori ai Axosuits si a investit in ideile lor inainte ca acestia sa aiba proiectul bine conturat. “Il cunosc de pe Adrian Gheara din vremea studentiei. El a avut incredere de la primul sketch prezentat de cofondatorul meu, Dorin Hirte, persoana din spatele «magiei». Un business angel cu experienta poate face diferenta intre succes si esec. Noi am avut succes cu sustinerea tehnica si financiara a lui Adrian Gheara, business angel local cu un background consistent de succese”, spune Andras Kapy.

Dezvoltarea unui exoschelet este un proces complex, care ridica probleme unice, de la costurile de productie mai mari pentru zona de hardware, la timpii lungi de dezvoltare a prototipului si aspectele ce tin de protejarea fizica a pacientului. Dar acestea nu sunt singurele provocari carora cei de la Axosuits a trebuit sa le faca fata. “Pentru mine personal marea provocare a fost sa inteleg ecosistemul de startup-uri si investitii si sa reconfigurez planul de afaceri al Axosuits intr-o perspectiva de succes pentru investitori”, marturiseste Kapy.

Asa cum era de asteptat, cei de la Axosuits vizeaza o extindere a companiei la nivel international. “Vrem sa devenim unul dintre cei mai importanti furnizori de exoschelete pe plan mondial”, spune Andras Kapy, adaugând ca, pe termen lung, Axosuits va trebui sa devina o sursa de inovare tehnologica in med-tech si robotica.

De la tehnologie, la profit

Adrian Gheara, Tech Startups Advisor & Investor

Investitorii business angel vin in general din rândul antreprenorilor de succes, dispun de resurse financiare consistente si ajuta startup-uri atât financiar, cât si cu experienta proprie. Riscul pe care acestia si-l asuma este extrem de mare, rata de succes a startup-urilor fiind de doar 10%. Ei sunt importanti pentru intregul ecosistem, deoarece la acest nivel incipient al afacerilor, cu acest nivel ridicat de risc, e greu sa gasesti finantare din alte surse. Dar cel mai important beneficiu din colaborarea cu un angel nu este partea financiara, ci experienta lui de business. Ce lipseste cel mai mult startup-urilor este exact know-how-ul de a transforma o tehnologie intr-un produs, intr-o afacere care produce profit. Personal sunt interesat de SaaS (software-as-a-service), deoarece vin din acest domeniu si pot ajuta startup-ul prin experienta personala din acest domeniu.

De asemenea, sunt interesat de domeniul roboticii si IoT (internet of things), care desigur implica si o semnificativa componenta de software. In ceea ce priveste Axosuits, am apreciat viziunea fondatorilor si am investit din faza incipienta, considerând ca este un proiect extrem de ambitios, exocheletele robotizate având aplicabilitati cu mult peste domeniul medical. Domeniul tehnologiei medicale este si va fi intotdeauna un domeniu “fierbinte” si m-am bucurat sa vad astfel de initiative si la noi in tara.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: