Companii

Are industria cinematografica romaneasca sanse de crestere?

18 iul. 2016 3 min

Are industria cinematografica romaneasca sanse de crestere?

Reading Time: 3 minute

Includerea industriei cinematografice intre sectoarele eligibile pentru acordarea ajutoarelor de stat ar putea duce la cresterea acestui sector pana la o valoare de aproape 250 de milioane de euro, se arata intr-un studiu realizat de PwC Romania.

Astfel, se estimeaza ca aplicarea schemelor de ajutor de stat ar putea insemna o crestere de pana la cinci ori a productiilor de film realizate in Romania si crearea de pana la 4000 de noi locuri de munca in industriile creative si in cele conexe.

De asemenea, efectul de multiplicare indirect indus in economie ar putea ajunge pana la o valoare de aproximativ 850-974 de milioane de euro anual, prin cresterea activitatii in sectoarele de turism, transport si servicii.

In plus, impactul bugetar al aplicarii unei astfel de scheme s-ar putea ridica la 120-130 de milioane de euro anual.

PwC a propus aplicarea unei scheme de ajutor de stat pentru industria cinematografica din Romania, similara cu cele din celelalte state din Europa Centrala si de Est. Aceasta ar urma sa fie aplicata pentru o perioada de 5 ani, cu suma medie anuala de 30 de milioane de euro, care sa acopere rambursarea a 25% din totalul cheltuielilor eligibile pentru productia internationala de film realizate pe teritoriul Romaniei si a 50% din impozitul pe venit al persoanelor nerezidente, eligibile, platit in Romania.

Mihaela Mitroi_small
Mihaela Mitroi, PwC Romania

“In prezent, 20 de state din Uniunea Europeana aplica scheme de ajutor financiar pentru industria cinematografica, iar rezultatele implementarii unor astfel de scheme au fost de-a dreptul spectaculoase in tari precum Cehia sau Croatia, care au atras foarte multe productii de film straine. De altfel, schema s-a dovedit de asa mare succes in Cehia, incat in momentul de fata autoritatile de la Praga iau in considerare majorarea nivelului subventiilor de la 20% la 25% din cheltuielile eligibile din bugetul unei productii cinematografice internationale turnate in Cehia”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Marea Britanie (incepand cu anul 2006), Franta (2008), Germania (2007), Ungaria (2003), Cehia (2010), Polonia (2007) si Croatia (2012) au instituit de-a lungul anilor scheme de ajutor de stat pentru productia cinematografica, reusind sa atraga investitii straine directe in acest domeniu de activitate industriala si culturala.

Formele prin care se acorda ajutorul de stat sunt diverse, avand la baza scutiri sau reduceri de impozite si taxe, dar si subventii directe. O conditie pentru ca investitorii sa beneficieze de stimulentele fiscale prevazute este ca o parte minima din productia de film sa fie realizata pe teritoriul statului care acorda facilitatea fiscala.

Cehia acorda subventii si facilitati fiscale de 20% din valoarea cheltuielilor locale cu un buget mediu anual de 45 milioane euro pentru anii 2015-2018.

Ungaria acorda subventii si facilitati fiscale de 25% din valoarea cheltuielilor locale cu un buget mediu anual de 38,5 milioane euro (231 milioane pentru perioada 2008-2013).

In Polonia se acorda subventii si facilitati fiscale de 50% din buget, dar nu mai mult de 1 milion de euro, cu un buget mediu anual de 30 milioane euro.

Croatia a introdus in 2012 o schema de ajutor de stat prin care acorda facilitati de 20% din costurile eligibile, dar nu mai mult de 2,65 milioane Euro pentru un film.

Rezultate dupa implementarea schemelor de ajutor de stat

Ungaria a realizat 133 milioane de euro dupa implementarea schemei in 2003, crescand industria cu 500% din punct de vedere valoric. Cehia, care a realizat 100 milioane de euro  dupa implementarea schemei din 2010, a inregistrat o crestere de 300% fata de perioada in care schema nu era implementata. Polonia a realizat peste 134 milioane de euro dupa implementarea schemei in 2007. In Polonia functioneaza si 9 scheme de ajutor de stat regionale. Sectorul a cunoscut o crestere medie anuala de 63% in Cehia, de 50% in Ungaria si de 13% in Polonia.

Credit foto: © Maksym Yemelyanov | Dreamstime.com

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: