Interviuri Tech

Biroul fara sefi

20 nov. 2014 4 min

Biroul fara sefi

Reading Time: 4 minute

Cine spunea ca romanii nu pot adopta mentalitatea nordica? Mihai Sfrijan, liderul studioului King din Romania, vorbeste pentru Biz despre felul in care a reusit sa implementeze un sistem diferit de lucru in cadrul echipei sale, permitandu-le angajatilor sa isi atinga potentialul maxim.

Ce schimbari ati observat pe piata muncii in industria de IT&C din Romania in ultimii ani?

Ma voi referi la domeniul in care am eu experienta, si anume gaming-ul si IT-ul in general. Cred ca am inceput sa evoluam din zona in care eram considerati o piata de munca atractiva pentru companii care cautau resurse pentru outsorcing intr-o directie – normala si corecta, de altfel – in care primeaza creatiile proprii, ownership-ul asupra produselor dezvoltate si antreprenoriatul. Cu alte cuvinte, evoluam inspre o piata normala, in care calitatile locale sunt folosite de companiile locale si le permit acestora sa se bata pe o piata mondiala. Piata se maturizeaza, oamenii incep sa inteleaga ca exista mai mult decat munca overtime, ca poti sa vrei ceva mai mult decat doar un salariu. Oamenii incep sa-si dea seama de valoarea lor adevarata si de impactul pe care il pot avea. Am mai spus asta si o repet: este momentul sa incetam sa mai gandim local, la ce contracte putem obtine in tara, la ce impact limitat pot sa am facand afaceri mai mult sau mai putin dubioase si sa realizam ca putem conta la nivel global.

Cum reusiti sa pastrati angajatii-cheie pe termen lung in cadrul companiei?

Cel mai important lucru pentru noi este sa le asiguram angajatilor un mediu de lucru confortabil. Am fost declarati cel mai bun angajator din Suedia (un lucru deloc usor de obtinut, avand in vedere conditiile de munca oferite de marea majoritate a angajatorilor din Suedia), iar cultura organizationala care a dus la acest succes este replicata in toate celelalte studiouri King, inclusiv in Bucuresti. Ne asiguram ca oferim angajatilor nostri conditiile optime prin care sa-si desfasoare nestingheriti activitatea si, mai ales, nu le ingradim libertatea si viata sociala prin overtime-ul specific industriei IT. Am constientizat faptul ca un om multumit si pasionat de ceea ce face este mai productiv decat unul caruia i se impune sa munceasca in plus si ne bucura ca putem oferi angajatilor nostri acest mod alternativ de lucru. Iar rezultatul face diferenta: la finalul unui proiect, toti membrii echipei sunt mandri sa-si puna semnatura pe titlul respectiv. |n plus, avem o oferta salariala mai mult decat competitiva, in comparatie cu ofertele companiilor locale, calculata in functie de nivelul real la care se afla angajatul, nu la experienta anterioara. Mai mult, datorita specificului dinamic al industriei in care activam, programatorii pot ajunge in studiourile noastre din Londra, Stockholm, Barcelona, Malmo sau Berlin, unde fac schimb de exeprienta cu colegii lor de acolo. |n final a rezultat un mix intre ceea ce ne doream noi de la o companie in care sa ne placa sa lucram si cultura organizationala deja existenta in Stockholm, iar asta este probabil o noutate in piata locala.

Care sunt particularitatile studioului King din Romania cand vorbim de cultura companiei?

Am incercat sa schimbam perceptia angajatilor care veneau din alte companii si care erau obisnuiti cu un stil de management mai restrictiv, specific pietei muncii din Romania. La King lucram cu echipe mici, dar eficiente, in care fiecare membru are ownership asupra partii sale de proiect. Le dam libertatea sa munceasca in ritmul lor, fara presiuni. Iar aceasta libertate ii responsabilizeaza foarte mult si ii determina sa isi organizeze timpul cat mai eficient, pentru a obtine cele mai bune rezultate. |n plus, le asiguram conditii de lucru cat mai relaxante, oportunitati de schimb de experienta cu alte studiouri, relocari sau acces la cursuri de perfectionare.

Cum se diferentiaza King de concurenta pe piata muncii din Suedia?

|n primul rand este foarte, foarte dificil sa te diferentiezi cu adevarat pe piata muncii din Suedia, pentru ca standardele de acolo sunt extrem de ridicate. Tocmai de aceea este fantastic faptul ca am fost numiti cel mai bun angajator din Suedia, inaintea unor companii imense precum IKEA sau H&M. Ca in orice alta locatie, ce conteaza foarte mult pentru noi (si este posibil ca asta sa faca diferenta) este respectul fata de angajat si fata de talentul sau. Dam oamenilor posibilitatea sa se exprime si sa aiba control asupra a ceea ce fac, iar asta face o mare diferenta, atat pe termen lung cat si pe termen scurt.

Cum ii influenteaza pe angajatii romani faptul ca angajatorul lor urmeaza un stil de organizare suedez?

Stilul de management de la King este centrat pe oameni. |nca de la inceput mi-am dorit sa putem demonstra ca poti sa ai o afacere de succes in acest domeniu avand incredere in oameni si ajutandu-i sa isi atinga potentialul, in loc sa-i tratezi ca pe niste angajati care doar executa ordine. Am avut curajul de a ne baza pe oamenii talentati care exista deja in toate celelalte companii locale. Accesibilitatea tehnologica din prezent ne permite sa lucram cu echipe mici, care pot experimenta si carora le permitem sa greseasca. Astfel, avem posibilitatea de a jongla cu mai multe metode de lucru, pana ajungem la cea optima. Iar acest mod de gandire se reflecta in rezultatele nostre. Angajatii se simt mult mai siguri in propriile forte, muncesc intr-un mediu de lucru relaxat, fara presiuni, sunt mai eficienti si mai creativi. Iar asta se traduce prin titluri de succes lansate de studioul local.

Ce cerinte specifice au candidatii King si cat de flexibila e compania la solicitarile acestora?

De la relocari temporare sau permanente in alte studiouri King si suport pentru relocarea angajatilor – cursuri de limba straina din noua tara de resedinta, suport pentru integrare sociala, cazare pentru toata familia, suport in gasirea de gradinite sau scoli –, abonament medical pentru angajati si dependenti, program de lucru flexibil, posibilitatea de a alege echipamentul, de la Mac la PC, sprijin financiar pentru certificari si training-uri, recompense financiare, cadouri pentru ocazii speciale, asigurarea de calatorie, pana la masa servita toata ziua, zona de relaxare la birou (hamace, ping-pong, terasa), zile libere suplimentare si zile libere pentru ocazii speciale, evenimente recreative, activitati inspirationale pentru anagajati sau activitati educationale / CSR, punem la dispozitia angajatilor nostri orice activitate de care simt ca au nevoie pentru a se dezvolta atat profesional, cat si personal.

Cum abordati relatia angajat – manager de proiect?

La King, toti membrii echipei sunt egali. Este un mix de oameni foarte buni in tot ceea ce fac, dar care de multe ori se gasesc la marginea superioara a disciplinei lor si nu pot fi ierarhizati sau organizati intr-un anumit departament. Este mai important ca fiecare sa isi foloseasca talentul intr-un mod cat mai eficient. Brainstorming-urile sunt foarte constructive pentru ca fiecare dintre membrii echipei isi poate exprima liber ideile, fie ele bune sau proaste, fara a se simti amenintat in vreun fel. Le oferim libertate deplina angajatilor, dar si suport pe proiectele pe care lucreaza, iar la randul lor acestia isi asuma responsabilitatea pentru tot ce livreaza.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: