Finanțe Stiri

BNR identifica in Romania un risc sistemic sever – cadrul legislativ incert

7 apr. 2016 2 min

BNR identifica in Romania un risc sistemic sever – cadrul legislativ incert

Reading Time: 2 minute

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, la prezentarea raportului asupra stabilitatii financiare, ca, pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, banca centrala a identificat un risc sistemic sever – cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar.

“BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever. In ultimele 6 luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre banci si clienti”, a declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca legea privind darea in plata este cea mai cunoscuta initiativa de acest gen. Desi la reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corecteaza o parte dintre problemele semnalate, problema de fond o reprezinta stabilitatea si predictibilitatea cadrului legislativ, a explicat guvernatorul. Acesta a aratat ca exista si alte initiative legislative care pot afecta stabilitatea financiara, motivate in parte si de faptul ca anul 2016 este un an electoral.

“In ultimii 26 de ani, Romania a facut ample reforme structurale, a legiferat dreptul de proprietate, a construit o economie functionala de piata, s-a deschis catre investitiile straine inclusiv in sectorul bancar, a transpus si aplica in prezent acquis-ul comunitar. Dar aceste reforme nu sunt ireversibile. Anumite propuneri legislative recente risca sa incalce dreptul de proprietate, sa contrazica fundamentele unei economii de piata, sa creeze instabilitate si incertitudine”, a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul l-a citat pe profesorul Francis Fukuyama, care isi incheie cea mai recenta carte, Ordinea politica si descompunerea politica, cu urmatorul avertisment: “Nimeni dintre cei care traiesc intr-o democratie liberala nu trebuie sa se amageasca in legatura cu inevitabilitatea supravietuirii acelei democratii. Nu exista nici un instrument istoric automat care sa faca progresul inevitabil, sau care sa previna descompunerea si derapajul. Democratiile exista si rezista pentru ca oamenii le doresc si sunt gata sa se lupte pentru ele. Leadership-ul, capacitatea organizationala, si deseori chiar norocul sunt necesare pentru ca democratiile sa invinga.”

Guvernatorul a aratat ca intrebarile din manualele de economie sunt aceleasi de acum 50 de ani, dar raspunsurile sunt total diferite. Acesta a aratat ca acum se vorbeste pe plan international despre coborarea sub pragul zero al ratei dobanzii si despre stagnarea seculara, iar criza financiara ne-a demonstrat ca stabilitatea preturilor nu mai este suficienta pentru a asigura stabilitatea financiara. “Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim foarte atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare”, a avertizat Isarescu.

Guvernatorul BNR si-a incheiat discursul citand un paragraf din Sinteza Raportului asupra Stabilitatii Financiare: “Consolidarea politicilor bugetare responsabile, prin asigurarea unei previzibilitati sporite in materie de reglementare, precum si evitarea unui comportament prociclic al mix-ului de politici macroeconomice sunt elemente esentiale pentru mentinerea echilibrelor economice si sprijinirea stabilitatii financiare in perioada urmatoare”. Si, as adauga eu, pentru o crestere economica sustenabila – aspecte pe care Banca Nationala le afirma de mai mult timp.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: