Finanțe Stiri

BRD-Groupe Société Générale, creștere de 97% a profitului net

2 aug. 2017 4 min

BRD-Groupe Société Générale, creștere de 97% a profitului net

Reading Time: 4 minute

BRD-Groupe Société Générale a înregistrat o creștere de 96,8%, până la 750 milioane de lei a profitului net pe semestrul I, susținută de venituri nete din dobânzi în creștere și costul riscului pozitiv.

Creditarea pe piaţa din România indică semne de imbunătăţire, susţinută de continuarea creşterii economice si de creşterea venitului disponibil. Creditele brute au crescut cu +3,5% faţă de sfârşitul lunii iunie 2016, cu creditele acordate persoanelor fizice în creştere cu +5,1% şi creditele pentru companii mai mari cu +2,0%, indicând primele semne de revenire, se arată într-un comunicat al BRD.

Creditele acordate persoanelor fizice continuă să fie susţinute de creditele ipotecare, ca motor principal al creşterii (+10,1% comparativ cu S1-2016) în timp ce creditele de consum au rămas cvasi stabile în dinamică anuală, volumul creditelor nou acordate în monedă locală depăşind cu puţin scăderea componentei în valută.

“BRD a obținut o performanță foarte solidă în prima jumatate a anului 2017, marcată de rezultate financiare robuste, o îmbunătățire semnificativă a profilului de risc și continuarea creșterii activitatii comerciale. Continuăm să investim în oferta digitală, menită să imbunătățească experiența bancară a clienților noștri”, a declarat François Bloch, director general al BRD.

“Ne concentrăm în cotinuare pe îmbunătățirea constantă a calității serviciilor și produselor noastre și rafinarea modelului de afaceri orientat către client. În același timp, ne reafirmăm angajamentul de a finanța economia și de a crea valoare pentru acționarii și partenerii noștri”, a declarat François Bloch, director general al BRD.

Creşterea depozitelor la nivelul sistemului bancar rămâne solidă, peste 8% comparativ cu anul trecut, pentru ambele segmente: persoane fizice şi companii, în ciuda nivelului scăzut al ratelor de dobândă.

BRD şi-a menţinut evoluţia comercială solidă în prima jumătate a anului 2017, cu numărul de clienţi persoane fizice în creştere cu 21 mii, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Gradul de echipare a clienţilor (număr mediu de produse pe client activ) a crescut în continuare, de la 3,99 la sfârşitul lunii iunie 2016, la 4,13 la sfârşitul lunii iunie 2017, marcat de tendinţa generală de creştere a gradului de digitalizare. Stocul de contracte internet şi mobile banking a atins 1,25 milioane la sfârşitul lunii iunie 2017, +27,1% în comparaţie cu iunie 2016. În special, interesul clienţilor pentru aplicaţia de mobile banking continuă evoluţia ascendentă, aşa cum arată creşterea puternică a stocului abonamentelor MyBRD mobile (număr de contracte mai mare cu 59,2% faţă de iunie 2016).

BRD a continuat îmbunătăţirea experienţei bancare digitale a clienţilor prin oferirea de noi funcţionalităţi pentru aplicaţiile sale de internet şi mobile banking. Persoanele fizice au acum posibilitatea de a primi bani prin Western Union direct prin intermediul aplicaţiilor MyBRD Net şi MyBRD Mobile. În plus, utilizatorii aplicaţiei pentru mobil se pot autentifica şi pot autoriza plăţi folosind cititorul de amprente, beneficiind de o experienţă sigură şi convenabilă.

Soldul creditelor nete ale Grupului BRD a atins 29,8 miliarde de lei, + 4,5% mai mare în comparaţie cu sfârşitul lunii iunie 2016, beneficiind de un avans puternic pe segmentele persoane fizice si mari companii. Creditele acordate segmentului retail sunt mai mari cu +6% faţă de sfârşitul lunii iunie 2016, cererea sporită determinând o creştere a creditelor nou acordate pentru persoane fizice cu +9,1% faţă de S1-2016, la 3,1 miliarde de lei, susţinută de creşterea cu +14,2% a creditelor de consum nou acordate. Soldul creditelor non retail a crescut cu +1,6% în comparaţie cu finalul S1-2016, susţinut de creditele acordate marilor clienţi corporativi (+5.4% în comparaţie cu finalul lunii iunie 2016), confirmând încă o dată poziţia solidă a BRD pe acest segment.

Intrările din depozite rămân solide în dinamică anuală (+6,8% faţă de iunie 2016): clienţii retail şi non retail şi-au crescut economiile cu +7%, respectiv +6,5%, faţă de anul trecut. Într-un context al ratelor de dobândă mici, depozitele în conturi curente au crescut în continuare, cu +26%, în comparaţie cu sfârşitul lunii iunie 2016.

Indicatorul credite/depozite este de 69,1% (-1,5 puncte faţă de 30 iunie 2016 şi +1.6 puncte în comparaţie cu 31 decembrie 2016).

Venitul net bancar al Grupului BRD a atins 1.342 milioane lei, +2,1% în comparaţie cu S1-2016, excluzând elementele nerecurente înregistrate în prima jumătate a anului 2016 (câştigul din instrumentele financiare disponibile pentru vânzare şi din tranzacţia VISA Europe, care au totalizat 121 milioane de lei).

Creşterea venitului net bancar provine din îmbunătăţirea veniturilor nete din dobânzi (+5,5% faţă de S1-2016 , urmare a efectelor pozitive de volum) care au depăşit scăderea veniturile din comisioane de -3,7%, faţă de S1-2016.

Veniturile nete din comisioane au beneficiat, pe de o parte de creşterea veniturilor din activitatea de carduri şi comisioane în creştere din serviciile financiare şi de pe piaţa de capital, dar au continuat să fie influenţate, pe de altă parte, de comisioane mai mici din produsele bancare de tranzacţionare (determinate în special de modificările de structură în mixul de canale şi de creşterea presiunilor concurenţiale).

Cheltuielile operaţionale au crescut cu +2,1%, faţă de S1-2016, cu cheltuielile de personal cvasi stabile, în timp ce alte categorii de costuri au înregistrat o creştere de +3,8%. Creşterea cheltuielilor care nu sunt legate de personal a provenit, în principal, din creşterea cu +8,6% a contribuţiei anuale la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie. Indicatorul cost/venit la nivel de Grup a atins 53,7% în S1-2017, în comparaţie cu 49,2% în S1-2016 ; indicatorul cost/ venit a rămas nemodificat, la 53,8% în S1-2017 faţă de 53,7% în S1-2016, după ajustarea elementelor nerecurente.

Rezultatul operaţional brut a crescut cu +2%, excluzând elementele nerecurente (câştigul din tranzacţia VISA Europe şi instrumentele financiare disponibile pentru vânzare).

Grupul BRD a înregistrat îmbunătăţirea continuă a calităţii activelor în prima jumatate a anului 2017 după cum arată rata creditelor neperformante mai mică, de 8,5% la sfârşitul lunii iunie 2017, faţă de 11,8% la sfârşitul lunii iunie 2016, cumulat cu gradul de acoperire cvasi stabil, la 75,0% la sfârşitul lunii iunie 2017 faţă de 74,7% la sfârşitul lunii iunie 2016 (toţi indicatorii conform metodologiei ABE), ca urmare a operaţiunilor de ştergere şi vânzare de creanţe depreciate. Costul net al riscului a înregistrat o eliberare de provizion de 270 milioane lei în prima jumatate a anului 2017, datorită recunoaşterii unor despăgubiri din asigurări, recuperări din portofoliul non retail neperformant şi câştigului din vânzarea de portofolii de credite neperformante.

În acest context, Grupul BRD a înregistrat o creştere semnificativă a profitabilităţii în prima jumătate a anului: rezultatul net a atins 750 milioane de lei în S1-2017, aproape dublu (+96,8%) în comparaţie cu S1-2016, conducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 22,1% în comparaţie cu 12,1% în S1-2016. Excluzând elementele nerecurente, profitul net a crescut de 2,1 ori în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

BRD a confirmat poziţia sa solidă de capital, menţinând o rată de adecvare a capitalului la un nivel confortabil de 19,4% la sfârşitul lunii iunie 2017 (nivel individual, conform Basel 3, luând în calcul filtrele prudenţiale) faţă de 19,1% la sfârşitul lunii iunie 2016.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: