Stiri Tech

Cat ar plati romanii in cazul unui atac ransomware?

12 ian. 2016 2 min

Cat ar plati romanii in cazul unui atac ransomware?

Reading Time: 2 minute

Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca romanii in cazul unui santaj informatic (atac de tip ransomware) este de 550 de lei, potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions pentru Bitdefender.

Romanii spun ca ar plati in primul rand pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale.

Ransomware, cea mai prolifica amenintare a momentului in lumea informatica, este un tip de virus care, odata instalat pe un terminal (computer, smartphone), „cere” o recompensa pentru a debloca sistemul.

Studiul iSense Solutions arata ca 48% dintre romanii victime ale clasei de virusi ransomware au platit pentru a-si recupera datele personale de pe terminalul astfel blocat. Un sfert dintre respondenti nu stiu sau nu au auzit de ransomware, iar 3% il asociaza cu alte produse sau servicii (automobile, branduri de cosmetice, nume de orase etc.). Totusi, sapte din zece romani chestionati au asociat denumirea ransomware cu un virus informatic cu caracter general, in timp ce mai putin de jumatate (47%) l-au definit in mod corect drept „un virus care impiedica sau limiteaza accesului la datele de pe computer”.

Amenintarile cibernetice de tip ransomware, care vizeaza atat consumatori individuali, cat si companii, au facut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial in ultimul an fata de anul precedent prin blocarea dispozitivelor si solicitarea de recompense si au depasit, in premiera, nivelul de un milion de mostre unice de virusi. Utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux si, in viitor, Mac OS risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip ransomware, care solicita o rascumparare cu o valoare medie cuprinsa intre 100 si 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate, prin furnizarea codului de decriptare corespunzator.

Raportarile interne ale Bitdefender nu fac decat sa intareasca amploarea amenintarii ransomware. Datele arata ca mai bine de jumatate dintre fisierele malware care se adreseaza utilizatorilor din Romania contin unele forme ale clasei de virusi ransomware, preponderent Cryptowall, CryptoLocker si alte variante.

Principalele surse de infectare a terminalelor cu virusii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite si fisierele provenite din surse indoielnice, conform opiniilor celor chestionati. In plus, 71% dintre romani au perceput ransomware drept o amenintare constanta pe durata anului calendaristic, independenta de evenimente precum Black Friday, sarbatorile de iarna, Pastele sau Ziua Indragostitilor.

Specialistii Bitdefender anticipeaza ca versiunile din 2016 ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fisierelor si la solicitarea de recompensa, ci vor trece la santajul utilizatorilor si amenintarea lor cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet, daca recompensa nu este platita. Astfel, desi victimele vor putea sa recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate si de catre terti, cauzand importante prejudicii de imagine.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: