Finanțe Stiri

Ce aduce nou norma RCA?

4 aug. 2017 2 min

Ce aduce nou norma RCA?

Reading Time: 2 minute

Cea mai recentă etapă din procesul legislativ pe segmentul asigurărilor auto – intrarea în vigoare a normei RCA – este încă un pas în vederea maturizării pieței din România, consideră Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Conform noului sistem Bonus-Malus, la înnoirea poliței RCA, șoferii disciplinați în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce șoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizați, suportând o majorare a costului poliței RCA de până la 180%, arată UNSAR, într-un comunicat de presă. 

O altă modificare importantă vizează aplicarea sistemului Bonus/ Malus este faptul că pentru persoanele fizice se va aplica aceeași clasă de Bonus, respectiv Malus – “cea mai favorabilă” – pentru toate mașinile pe care le deține. Schimbarea este că se va lua în calcul proprietarul, nu mașina. 

Decontare directă

Până la 1 octombrie, asigurătorii vor încheia un acord de reglementare a decontării directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, opțiunea cumpărării acesteia revenind clientului. 

Decontarea directă presupune ca reparația să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care își va recupera prejudiciul de la asigurătorul șoferului vinovat.

În premieră, sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea de către asigurători a unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii.

  Termenul pentru constatarea prejudiciilor de către asigurătorul RCA a fost redus la trei zile lucrătoare.

Odată cu noul cadru legal, societățile de asigurare vor fi obligate să menționeze pe procesul verbal dreptul persoanei prejudiciate de a se adresa oricărei unități reparatoare.

De asemenea, soluțiile tehnice finale de remediere a avariilor vor fi stabilite de service-uri, ca și până acum, în acord cu documentația tehnică din manualul de reparație al producătorului auto.

Acest aspect este mai bine clarificat de normă de această dată, chiar dacă operațional acesta funcționa și până acum prin procesul de reconstatare funcțional la nivel de piață.

Având în vedere că un criteriu luat în calcul în stabilirea daunalității o reprezintă evaluarile service-urilor, este esențial ca asigurații să fie foarte atenți la documentele doveditoare emise de către unitățile reparatoare și să știe că noua lege prevede că folosirea de piese contrafăcute se poate pedepsi penal, precizează UNSAR.

RCA pentru  asigurații cu risc ridicat

Până la 1 septembrie, Biroul Asigurătorilor Auto din România va stabili modul în care asigurații cu risc ridicat vor fi preluați în asigurare. De asemenea, BAAR va calcul factorul “N”.

Asiguratul sau potențialul asigurat poate beneficia de alocarea către un asigurator RCA pe teritoriul României în situatia în care a primit trei oferte a căror prima de asigurare anualizată este mai mare decat ,,N” înmulțit cu tariful de referință publicat de către ASF, subliniază UNSAR.

De asemenea, cererea asiguratului cu risc ridicat în ceea ce privește încheierea contractului RCA va trebui soluționată de către BAAR în termen de maximum 20 de zile din momentul în care acesta depune documentața completă.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: