Interviuri Antreprenori

Ce planuri au inițiatoarele Federației Patronale a Femeilor Antreprenor?

26 feb. 2018 5 min

Ce planuri au inițiatoarele Federației Patronale a Femeilor Antreprenor?

Reading Time: 5 minute

Într-o lume antreprenorială cu multe prejudecăți, dintre care multe de gen, pe 8 martie anul acesta se lansează Federația Patronală a Femeilor Antreprenor (FPFA), o nouă entitate dedicată femeilor de afaceri din România. Cristina Chiriac, antreprenor Flori de Ie, Ambasadoarea Antreprenoriatului Feminin în România, titlu conferit de Comisia Europeană, și Laura Călin, fondatoarea V for Vintage, cel mai mare târg de design contemporan și cultură vintage din România, și susținătoare a micilor antreprenori din industria creativă, povestesc cum a pornit această inițiativă și ce planuri au pe mai departe membrii federației.

Federatia
Cristina Chiriac și Laura Călin

 

Cum a pornit ideea de a lansa această federație?

Ne-am unit energiile, experiența și aptitudinile antreprenoriale ca o mare comunitate de femei cu spirit antreprenorial, obținut din practica în mediul de afaceri românesc din ‘89 încoace.

Ce v-ați propus să realizați prin intermediul FPFA?

Antreprenorul de gen feminin al secolului XXI a căpătat o identitate și are un profil extrem de pragmatic, vizionar, obținut prin educație proprie, survenită în urma experiențelor trăite în contextul mediului de afaceri din ultimii aproape 30 de ani ai României.

Ne-am propus ca sub cupola Federației Patronatelor Femeilor Antreprenor să adere reprezentante ale antreprenoriatului feminin din toate comunitățile de business create până astăzi pe teritoriul României.

Ce proiecte veți derula anul acesta?

Funcționăm și ne organizăm în baza unui statut și a unui plan care cuprinde conectarea la viziuni și proiecte speciale prin practici sănătoase, care continuă să cultive educația rolului femeii și evoluția ei în mediul antreprenorial național și internațional.

Ne dorim o structură și o echipă dedicată acestei comunități care să absoarbă mentalități pragmatice și să creeze un dialog coerent și rațional cu instituțiile care legiferează practici și reguli în zona antreprenoriatului românesc.

Cum considerați că stă România la capitolul egalității de gen?

Conform INS, în  2011, în Romania, existau 497.885 de femei freelancer (dintr-un total de 2.177.702). În 2016 mai erau doar 402.682. Tot așa, în 2011, erau înregistrate 25.862 de companii deținute de femei. În 2016, numărul lor a scăzut la 23.597. Prezența feminină în viața politică românească este de aproximativ 2 %. În anul 2017, 98% din Parlamentul României și 98,4% dintre membrii Consiliilor Locale erau bărbați. Datele acestea arată că avem mult de îmbunătățit când vine vorba de egalitatea de gen.

În lumea antreprenorială există prejudecăți care sugerează că femeile sunt mai puțin ambițioase, mai puțin capabile sau că dezvoltarea unei afaceri este ceva impropriu pentru ele.

Care considerați că sunt principalele obstacole care stau în calea egalității de gen și cum pot fi acestea depășite?

Antreprenoriatul feminin românesc implică, la ora actuală și în anii care urmează, multă muncă dedicată corelării unor aspecte de funcționalitate și de armonizare a situațiilor ”din teren”, situații cu care ne confruntăm zi de zi, cu politicile fiscale și nu numai.

Potrivit statisticilor, femeile reprezintă 52% din populația UE, dar numai 30% dintre cei care lansează start-up-uri sunt femei. Care considerați că sunt piedicile în calea antreprenoriatului feminin? Cum pot fi acestea depășite? 

Cultura și educația antreprenorială din România absorb de la un an la altul modele de succes și strategii câștigătoare, în ciuda contextului nefavorabil din punct de vedere economic. Trebuie să recunoaștem faptul că reperele de acest gen nu sunt foarte multe și asta se datorează în mare parte inadvertențelor și schimbărilor dese care survin în planul politicilor fiscale și a legilor adresate mediului de afaceri. Propriu-zis, aspecte care influențează în mod nefast dezvoltarea mediului de afaceri.

Există un potențial uriaș în zona antreprenoriatului de gen feminin, există aptitudini, creativitate, știință. Și cu toate astea nu există o comunitate de business unită, cu o voce puternică și unitară în mediul antreprenorial feminin din țara noastră.   

Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor a fost creată tocmai din aceste motive și are rolul de a strânge în rândurile ei vocea și expertiza antreprenorilor feminini din toate regiunile României.

Cristina Chiriac 1
Cristina Chiriac, inițiatoarea Federației Patronale a Femeilor Antreprenor

”În România, există numeroase organizații care militează pentru susținerea antreprenoriatului, chiar și câteva patronate răsfirate care se luptă cu instabilitatea legislativă, cu birocrația excesivă. Dar și cu mentalitățile preconcepute. Demersul nostru de a constitui Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor vine ca urmare tocmai a acestor probleme. Se simte nevoia mai mult ca niciodată de unitate, în ideea că 100 de paie separate nu servesc la mare lucru, dar dacă le legi  împreună ca să faci o mătură, poți face curățenie cu ele. Cred în acest demers cu toată convingerea și le recomand tuturor femeilor antreprenor să ni se alăture pentru a construi împreună viitorul copiilor noștri. 

Laura Calin11
Laura Călin, antreprenor, V for Vintage

”Pentru noi, sa educăm și să susținem comunitatea designului contemporan românesc a fost singura modalitate de creștere sustenabilă pe care am vazut-o posibilă. Într-o țară cu discrepanțe mari între educația înstituțională pe care o primim, piața și cadrul legislative care o guvernează, am considerat fundamental să facem eforturi continue pentru a susține sectorul industiilor creative. Așa am dezvoltat V for Vintage, cel mai mare târg de design contemporan și cultură vintage; Design FEED, prima platform curatoriată de design contemporan ce are și un puternic rol educațional; și așa am ales toate proiectele în care ne-am implicat de-a lungul timpului. Astfel că, a ne alătura demersului inițiat de Cristina Chiriac a venit ca încă un pas natural către un cadru sănătos de creștere a industriilor creative”

Alături de Laura Călin, printre primii membri ai asociației, care a pornit la inițiativa Cristinei Chiriac, se numără și: Anca Rancea, antreprenor și președintele Asociației Freelancerilor; Cristina Turnangiu Dragna – antreprenor și secretar General al Asociației Române pentru Protocol și Ceremonial; Gabriela Montoiu – promotor al antreprenorilor din județul Bistrița, Viorica Pușcaș-Polog – promotor al meșteșugarilor și artizanilor români, Nicoleta Munteanu – antreprenor Polisano; Nicoleta Ionașcu – antreprenor și reprezentant al Asociației Naționale a Antreprenorilor și Liliana Aghiorghicesei, susținător al femeilor antreprenor din regiunea Sucevei.

 

Anca Rancea, antreprenor și președintele Asociației Freelancerilor

Anca Rancea
Anca Rancea

”Asociația Freelancerilor (AF) este singura entitate din România creată pentru a susține și apăra interesele celor care lucreaza pe cont propriu, adică peste 2.100.000 de oameni, potrivit INS. Este evident că freelancingul este deja un fenomen social, un experiment al indepedendenței care se realizează la o scară largă de oameni implicați în viața economică. Însă independența nu înseamnă izolare. Pentru că o parte din freelancerii de astăzi sunt antreprenorii de mâine și este nevoie de o punte de legătură între cele două comunități, dar și de reprezentativitate în dialogul social, AF se alătură demersului inițiat de Cristina Chiriac și devine membru al FPFA. Pentru că pur și simplu, împreună ne este mai bine pe cont propriu!”

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: