Finanțe

Ce să faci cu 10.000 de euro?

9 oct. 2017 5 min

Ce să faci cu 10.000 de euro?

Reading Time: 5 minute

Pot fi un bonus, o moștenire apărută din senin sau o sumă de bani economisită. Avem câteva opțiuni pentru acești bani: să îi cheltuim, să facem ceva renovări în casă, să le dăm copiilor sau să îi investim. Dar în ce să-i investim?

Nu investești azi, ca mâine să te îmbogățești. Mulți pierd bani pentru că își pierd răbdarea. De aceea vă propunem astăzi un ghid practic al investiției. Poate că 10.000 de euro nu pare o sumă foarte mare, însă este suficientă pentru a porni o investiție care v-ar putea înmulți banii. Sunt câteva zone în care pot merge acești bani. Iar câștigurile pot fi foarte frumoase. Evident, nu trebuie să vă reamintim că orice investiție, indiferent cât de solidă este, presupune un risc, cel de pierdere sau de micșoare a sumei inițiale. Orice investitor vă va spune că aici nimic nu este garantat. Dacă nu vă place riscul, acum este momentul să nu mai citiți acest articol și să cheltuiți banii pe o vacanță exotică sau pe orice altceva vă doriți.

Celorlalți, care sunteți începători în lumea investițiilor, vă propunem câteva soluții care vă vor aduce satisfacții ulterioare. În primul rând, dacă porniți pe această cale, trebuie să vă stabiliți din capul locului o strategie. Mai ales dacă nu sunteți familiarizați cu piața de capital, nu știți diferența dintre obligațiuni și acțiuni (și nici nu v-a păsat până acum) și, în general, nu aveți o educație financiară foarte solidă. Evident, prima recomandare pe care v-o facem este să apelați la un consilier financiar, cel care vă poate îndruma cel mai bine, în funcție de obiectivele setate și de gradul de risc pe care sunteți dispus să îl asumați. Daca te intrebi in ce sa investeti 10000 de euro, iata cateva idei.

 

Fonduri de investiții

Prima soluție de investiție a celor 10.000 de euro, care vă poate genera un randament superior depozitelor bancare, o reprezintă investiția în fondurile de investiții. Există mai multe categorii de fonduri de investiții, cu grade diferite de risc, cum ar fi fondurile de obligațiuni, diversificate, de acțiuni etc. Astfel, investiția într-un fond are avantajul reducerii riscului prin diversificare, banii fiind investiți într-o varietate de active. Acest gen de investiție, deși poate părea mai riscant comparativ cu depozitele bancare, este o metodă eficientă de a acumula o sumă importantă pe termen mediu și lung. “În contextul actual de piață, în care dobânzile la depozitele bancare sunt la un nivel mai puțin atractiv, o soluție pentru creșterea valorii economiilor acumulate o reprezintă fondurile de investiții, care prezintă avantajul unor randamente superioare, cu condiția corelării nivelului de risc asumat cu randamentul așteptat”, spune Daniela Vasile, director portofolii private la Certinvest, un grup financiar românesc care activează în zona administrării investiției și pensiilor private, oferind soluții financiare integrate.

 

 Obligațiunile

Acestea presupun un grad de risc mai mare decât depozitele bancare, dar sunt mult mai sigure decât acțiunile la bursă. În acest caz, profitul urmează aceeași regulă: mai mare decât la depozite, dar mai mic decât la bursă. Însă și investiția la bursă este o sabie cu două tăișuri, după cum vom vedea mai departe. Obligațiunile pe care le emite statul sunt cu risc mai mic decât cele private. Însă și dobânzile sunt mai mici. Dobânda la obligațiuni poate fi variabilă sau fixă. De cele mai multe ori este fixă, astfel încât fii pe fază atunci când valoarea obligațiunilor tale scad în momentul în care ratele dobânzilor de pe piața monetară cresc. Și din nou, fii cu ochii în patru, de această dată în mod fericit, atunci când dobânzile pieței scad, pentru că obligațiunile deținute vor crește.

Cel mai mare risc în cazul obligațiunilor este ca emitentul să nu mai poată plăti valoarea lor la scadență. Aici intervine arta de a alege, potrivit informațiilor și documentării, dar și instinctului. Mulți investitori s-au bazat pe informații solide înainte, dar într-un final a contat instinctul. Cel mai bine este să investiți într-un fond de obligațiuni care investește pentru dumneavoastră, mai ales dacă sunteți la primele investiții.

 

Acțiunile și jocul pe bursă

Ah, emoția deschiderii primului cont pentru a tranzac­ționa acțiuni, visele de mare “lup”! Aici, cel mai simplu este să lucrați cu o casă de brokeraj sau o societate de investiții financiare. Lista acestora este pe site-ul Bursei de Valori. Această casă funcționează și ca un consilier, astfel că va cumpăra acțiuni în numele dvs., în funcție de direcția stabilită la discuțiile inițiale.

Nu avem prea multe sfaturi, dar dacă ați văzut câteva filme celebre, în care atât Leonardo di Caprio, cât și Michael Douglas cuceresc Wall Street-ul, dar îl și pierd, ați observat că investițiile în acțiuni sunt extrem de riscante. Bursa reacționează la diferitele știri din piață despre companie, dar și la cele legate de influențele economice și politice din regiune și de la nivel mondial.

Evident, 10.000 de euro sunt o sumă potrivită de început, astfel că, dacă pariați pe anumite acțiuni cu grad mare de risc și pierdeți banii, nu ați investit o sumă atât de mare încât să vă ducă la faliment.

 

În loc de final

Trebuie să rețineți că orice investiție aduce un grad de risc și de aceea este foarte bine să apelați la specialiști, care pot recomanda una dintre soluții. Evident, nu trebuie să vă precizăm să nu investiți banii de școală ai copilului sau pe cei pentru renovările anuale. Orice investitor experimentat vă va sfătui să investiți o sumă de bani pe care o aveți pusă deoparte sau de care vă puteți lipsi și nu face parte din bugetul uzual al familiei. Specialiștii recomandă să aveți un portofoliu de investiții diversificat, să nu vă puneți toate ouăle într-un singur coș. Vârsta la care investești cei 10.000 de euro este un factor foarte important în stabilirea strategiei. Specialiștii de la Certinvest au remarcat că cei care dispun de această sumă la prima tinerețe se pot orienta către fonduri care investesc preponderent în acțiuni. Aceste fonduri, deși prezintă un grad mai ridicat de risc, pot genera câștiguri superioare pe termen lung. Pentru cei care doresc să investească această sumă la maturitate, este recomandat să se orienteze către fonduri care au ca scop principal investiția în obligațiuni de stat și corporative, depozite bancare, adică instrumente cu grad de risc mai redus comparativ cu acțiunile. Această categorie de investitori pun siguranța pe primul loc și așteaptă venituri constante și moderate. Să nu uităm însă că performanțele realizate în trecut de un fond nu pot în niciun caz să fie o garanție cu privire la câștigurile viitoare. Existența unui istoric este totuși relevantă și poate arăta că evoluția înregistrată de fond nu este doar un rezultat al unor conjuncturi de moment.

În altă ordine de idei, chiar dacă nu este un indiciu pentru performanțele viitoare, istoricul randamentelor trecute poate arăta cât de volatil sau, dimpotrivă, de stabil, este un fond. În general, cu cât amplitudinea randamentelor sau diferențele dintre maximele și minimele randamentelor istorice sunt mai mari, cu atât riscul asociat respectivului fond este mai mare.

Înainte de a investi în fondul de investiții, recomandăm potențialilor investitori să studieze prospectul de emisiune și informațiile cheie destinate investitorilor prevăzute la art. 98 din OUG nr. 32/2012, informațiile putând fi obținute în limba română de pe site-ul societății de administrare a fondului de investiții sau la sediul acesteia.

Credit foto: © Markus Gann | Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: