Cine are grijă de sănătatea ta?

Dacă ai mașină, o asiguri. Casa e și ea asigurată. Dar sănătatea? Sigur, ai grijă de ea cât poți, dar de ce ești descoperit într-o zonă plină de neprevăzut? Descoperă beneficiile și avantajele pe care le aduce o asigurare privată de sănătate, dar și cum să alegi soluția potrivită pentru tine.

Peste 90% dintre români sunt asiguraţi doar în sistemul public de sănătate, în timp ce aproximativ 5% au o asigurare privată de sănătate, iar restul nu dețin niciun fel de asigurare, potrivit unui studiu GfK. Tu din care categorie faci parte? Dacă lucrezi într-o corporație, sunt șanse mari să ai acces la un abonament medical oferit de angajator. Este un pas excelent pentru prevenție și profilaxie, dar nu acoperă servicii de spitalizare, intervenții chirurgicale, tratamente pentru boli cronice. În plus, o asigurare privată de sănătate îți oferă și posibilitatea de a alege singur furnizorul de servicii medicale. Detaliile fac diferența și este important să alegi în cunoștință de cauză, motiv pentru care am realizat acest supliment.

Dacă te gândești de ceva vreme la o asigurare privată de sănătate, nu ești singur. Tot mai mulți români sunt preocupați de protejarea sănătății și încep să acționeze pe cont propriu, fără să mai aștepte intervenții salvatoare din exterior. “S-a remarcat deschiderea tot mai mare a românilor la soluții financiare care să le faciliteze accesul la servicii medicale costisitoare în cazul apariției unor probleme de sănătate”, arată Mihai Muntean, Chief Sales Officer și Chief Executive Officer interimar al NN. Într-o țară în care când spui asigurare lumea se gândește în primul rând la RCA, a venit vremea ca asigurările de viață și cele private de sănătate să devină un subiect serios nu doar pentru companiile de profil, ci și pentru români. Florentina Almăjanu, directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), spune că piața asigurărilor private de sănătate din România este subdezvoltată și trebuie luată măsuri ample pentru valorificarea potențialului de creștere. Iar această creștere va aduce avantaje importante și pentru tine, ca asigurat, fiindcă vei avea acces la servicii la prețuri tot mai accesibile. Sănătatea nu are preț, e drept, dar asigurarea de sănătate trebuie să se poată încadra în bugetul personal al fiecăruia. Mai ales că zona de prevenție, acoperită acum mai degrabă de zona de abonamente medicale, poate deveni o componentă importantă a asigurării tale private de sănătate, fiindcă reduce riscul și pentru asigurat, dar și pentru asigurator. “Din perspectiva asigurării de sănătate, componenta de prevenție este esențială în procesul de management al riscului de îmbolnăvire. Cu cât o afecțiune este depistată mai devreme, cu atât costul intervenției este mai mic – implicit daunele mai mici, iar costul poliței scade în consecință”, subliniază Virgil Șoncutean, CEO Allianz-Țiriac.

Veștile privind piața sunt încurajatoare. Deși au o pondere redusă, asigurările de sănătate se numără printre segmentele de asigurare cu cele mai mari rate de creștere în ultimii ani, înregistrând anul trecut un avans de 70%, potrivit datelor Autorității de Supraveghere financiară (ASF). “Ne așteptăm ca 2017 să fie un an al confirmării tendinței accelerate de dezvoltare, al relansării asigurărilor de sănătate pe fondul dezvoltării unor produse noi, cu servicii accesibile majorității populației, utilizând tehnologii moderne caracteristice mobilității și utilizării telefoanelor mobile sau a sistemelor de plată cu cardul bancar, în condiții contractual corecte, simple, pe înțelesul consumatorilor”, spune Călin Rangu, directorul Direcției Protecția Consumatorilor din ASF. Iar asta înseamnă acces modern și facil pentru tine la o asigurare de privată de sănătate.

Cum crește piața

Piața asigurărilor din România a crescut anul trecut cu 10%, cu prime brute subscrise de 10,05 miliarde lei, nivel record pentru piața locală, potrivit datelor Autorității de Supraveghere financiară (ASF). Asigurările auto continuă să aibă cea mai mare pondere (60% din totalul primelor brute subscrise), însă cea mai mare creștere au înregistrat-o asigurările de sănătate, cu aproximativ 70%. În trimestrul III din 2016, primele brute subscrise pe clasa asigurărilor de sanatate au crescut cu 43% față aceeași perioadă din 2015, atingând 58,6 milioane lei.

Articol publicat în Biz Asigurări