CSR

Cosmetica biodinamica

1 oct. 2010 3 min

Cosmetica biodinamica

Reading Time: 3 minute

Nu s-a inventat un concept nou de ingrijire si nici alte tehnici de chirurgie estetica. Este vorba de aplicarea principiilor legate de ecologie in crearea de produse cosmetice naturale.

Intr-una din serile trecute, la un restaurant cu pretentii din Bucuresti, am fost surprins sa citesc in meniu oferta de preparate biodinamice. Surprins fiind de folosirea termenului, am vrut sa descopar la ce se refera exact. Iata ce am aflat: produsele biodinamice au in compozitia lor ingrediente naturale din plante provenite din culturi agricole biodinamice.

 

Agricultura biodinamica a fost dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice. Este mai mult decat agricultura bio, fiind un tip de agricultura ecologica ce implica cresterea plantelor in armonie cu anotimpurile, cu plantele, insectele, pasarile si chiar cu planetele inconjuratoare, intervenindu-se in acelasi timp asupra plantelor prin potentarea solului si implicit a radacinii acestora, astfel incat sa se evite fenomenul, foarte des intalnit in culturile biologice, de “planta firava”. Prin aplicarea de tratamente biodinamice cu biopreparate vegetale sunt potentate atat calitatile solului, cat si ale plantelor.


Astfel, se folosesc diferite substante naturale pentru a stimuli activitatea radacinilor si a incuraja cresterea microorganismelor din sol sau pentru a stabiliza azotul din compost si a stimula cresterea plantelor. Ingredientele obtinute din plante crescute biodinamic sunt pure, organice si mult mai eficiente. In plus, stimuleaza in mai mare masura mecanismul de autoregenerare si autoreglare al organismului uman. La nivel international, exista un organism de certificare a produselor si agriculturilor biodinamice, Demeter International. Romania nu este membru al acestui organism, pentru ca si conceptual este prea putin cunoscut si promovat la noi.

 

Exista insa companii international care au introdus pe piata romaneasca produse specifice care au la baza principiile biodinamice. Weleda este un astfel de producator, care s-a lansat pe piata locala in iunie 2010, fiind reprezentat in Romania de societatea Natura Ecopharm. Weleda a fost infiintata in 1921, in Elvetia, ca o  companie producatoare de medicamente, avand propriile culturi de plante medicinale. Ulterior, compania a decis sa produca si cosmetice pentru a oferi o abordare completa, prin asigurarea sanatatii si frumusetii. Rudolf Steiner este cel care a pus si bazele companiei Weleda.

 

DE LA FILOSOFIE LA RAFT
Weleda este in acest moment singurul brand de cosmetice organice biodinamice din Romania. Producatorul elvetian evita utilizarea colorantilor si a parfumurilor sintetice si nu intrebuinteaza niciun fel de conservanti identic naturali. Emulgatorii si tensidele utilizate de Weleda sunt in exclusivitate de origine vegetala, iar parfumul produselor este dat in exclusivitate de uleiurile eterice naturale. Pentru primul an de functionare, compania a previzionat o cifra de afaceri de peste 250.000 euro si o crestere cu aproximativ 50% pentru anul al doilea, potrivit oficialilor companiei.

 

“Decizia de a lansa produsele Weleda pe piata din Romania a avut la baza atat potentialul pe care l-a atins segmentul produselor bio, cat si numeroasele solicitari primite de la clientii Weleda care se aprovizionau pana acum din magazinele si farmaciile din Germania, Austria, Spania, Anglia sau Elvetia”, spune Ana-Maria Murariu, reprezentant al Natura Ecopharm si Marketing manager la Weleda Romania. Produsele se gasesc in cateva lanturi de farmacii (Dona, Remedio), alte farmacii independente si in magazinele naturiste (MioBio, Napati.ro, Organik. ro, BioGood, Greenfeet, Satya.ro etc.).

 

Trebuie spus ca produsele Weleda sunt certificate de cele mai severe institutii europene si internationale pentru produse organice: Demeter, BDIH, NaTrue, in conditiile in care majoritatea cosmeticelor naturale din farmacii nu sunt certificate organic si, in special, biodinamic pentru calitatea ingredientelor. Ambalajele  produselor sunt realizate din materiale reciclabile. Compania respecta si principiul “fair trade” (respect pentru om, prin abordarea tuturor si nu doar a unor categorii anume de clienti). Ingredientele pentru produsele Weleda provin din propriile culture de plante medicinale. Pe 20 ha sunt cultivate mai mult de 200 de specii diferite de plante, atent ingrijite dupa metodele si principiile agriculturii biodinamice.
 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: