Companii Stiri

Cresteri pe piata imobiliara

19 ian. 2015 2 min

Cresteri pe piata imobiliara

Reading Time: 2 minute

Piata imobiliara va inregistra o usoara crestere cu5%, fata de 2014, dupa ce, anul trecut s-a simtit deja un reviriment, potrivit analizelor RE/MAX

Datele RE/MAX, lider mondial in real-estate si franciza numarul unu la nivel global pe acest segment, arata ca un reviriment al pietei imobiliare a fost observat inca din anul 2014. Astfel, estimarile companiei din domeniul imobiliar arata ca in anul 2015 se va inregistra o usoara crestere a numarului de proiecte imobiliare aflate fie in stadiul de proiect, fie deja demarate, in principal in orasele cheie ale Romaniei, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Brasov sau Timisoara.  

“Estimam ca anul acesta vom asista la o crestere cu circa 5% a pietei imobiliare, aceasta evolutie fiind influentata atat de contextul european, cat si de facilitatile pe care le ofera bancile in ceea ce priveste creditarea si de programul Prima Casa”, spune Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.  “Aceasta evolutie era de asteptat, mai ales in contextul in care cea mai mare parte a pietelor mature din Europa se afla deja pe un trend ascendent. Pe termen mediu, estimam ca se vor observa cresteri de 5% de la an la an, in urmatorii cinci ani, in conditiile in care economia globala si cea europea raman stabile”, adauga Cuc.

Reprezentantul companiei adauga ca aceasta evolutie este una fireasca si ca perioada de boom imobiliar, cand atat piata cat si preturile proprietatilor aveau cresteri majore de la an la an, nu se va mai repeta foarte curand. Criza economica a lovit extrem de puternic in industria imobiliara, iar efectele acesteia inca se fac restimite in ceea ce priveste atitudinea romanilor aflati in cautarea unei locuinte. Acestia inca sunt sceptici si foarte atenti la detalii. Potrivit reprezentantului RE/MAX, majoritatea iau decizia intr-un timp mai lung si analizeaza indelung nevoile pe care le au.

“In perioada de boom imobiliar, cea mai mare parte a romanilor investeau in proprietati de care nu aveau neaparat nevoie, cu suprafete foarte mari care, dincolo de costul de achizitie ridicat, implicau si cheltuieli foarte mari de intretinere. Astazi insa atitudinea s-a schimbat radical”, adauga Razvan Cuc.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: