Opinii Management

Cum să găsești câmpul cu diamante

2 ian. 2018 5 min

Cum să găsești câmpul cu diamante

Reading Time: 5 minutePaul RenaudEste mai ușor să vezi ce realizări grozave au alții decât să te gândești ce ai putea face tu. Ne străduim să-i imităm pe cei care au avut realizări, în loc să încercăm să ne găsim calea noastră spre succes.

de Paul Renaud

Când vine vorba despre a ne găsi încrederea în noi înșine, am o poveste preferată. Russell Herman Conwell, născut în 1843, a avut o influență puternică asupra a milioane de oameni. A fost avocat, editor de ziar și chiar preot baptist. În această ultimă calitate, a avut o idee care i-a schimbat viața, lui dar și unui mare număr de alți oameni. Marele speaker motivațional Earle Nightingale ne povestește ce s-a întâmplat: “Într-o zi, un grup de tineri au venit la biserica lui Conwell și l-au întrebat dacă îi poate ajuta să se pregătească pentru facultate. Voiau să ajungă studenți, dar nu își permiteau financiar. Lui Conwell i-a venit ideea de a înființa o școală pentru tinerii săraci, dar merituoși. Aproape de unul singur, a strâns mai multe milioane de dolari, cu care a înființat universitatea Temple, astăzi una dintre cele mai bune din SUA. A strâns banii ținând mai bine de 6.000 de prelegeri în toată țara; și în toate a spus povestea câmpului cu diamante. Aceasta era o poveste adevărată, care îl afectase profund și care a avut exact același efect și asupra audienței sale”.

Am locuit o vreme în Republica Democratică Congo, ca director într-o companie de telecomunicații, și am trecut de mai multe ori prin aeroportul din Mbuji-Mayi, singurul oraș unde puteai ajunge cu avionul, din cauza distrugerilor cauzate de război și a lipsei de interes a guvernului de a dezvolta infrastructura. Eu cred că Russell Conwell se referea, în povestea sa, la Mbuji-Mayi. Acest oraș era plin cu negustori care trăiau din vânzarea apei potabile în pungi de plastic, din schimbul valutar, din vânzarea cartelelor de telefonie (ale firmei la care lucram) și din căutarea diamantelor, zona fiind recunoscută pentru resursele de diamante.

„Povestea lui Conwell”, continuă Earle Nightingale, „spune că un fermier din Mbuji-Mayi auzise că alți fermieri s-au îmbogățit după ce au descoperit diamante. Zvonurile l-au entuziasmat atât de tare pe fermier, încât și-a vândut ferma și și-a petrecut tot restul vieții cutreierând Congo și căutând, fără succes, mult râvnitele pietre prețioase. În cele din urmă, epuizat și deznădăjduit, fermierul s-a aruncat într-un râu, înecându-se. Între timp, pe terenul fostei lui ferme, noul proprietar traversa într-o zi pârâul, când deodată a văzut o sclipire roș-albastră pe fundul apei. Aplecându-se, a văzut că era o piatră destul de mare, pe care a luat-o acasă și a pus-o pe șemineu, pentru că i se părea frumoasă.

După câteva săptămâni, un musafir a văzut piatra și era să leșine. El l-a întrebat pe fermier dacă știe ce este acea piatră. Când fermierul a spus că e probabil vreun cristal, musafirul i-a răspuns că este unul dintre cele mai mari diamante descoperite vreodată. Desigur, fermierul nu a crezut acest lucru. El i-a spus musafirului că în pârâu erau o mulțime de pietre, poate nu la fel de mari, dar extrem de asemănătoare. Astfel, ferma pe care primul proprietar o vânduse ca să-și finanțeze căutarea de diamante s-a dovedit a fi unul dintre cele mai productive zăcăminte de diamante din Congo. Primul proprietar deținuse, fără să știe, un câmp cu diamante și îl vânduse pe o nimica toată ca să le caute în altă parte. Morala e clară: dacă primul fermier ar fi început prin a se interesa cum arată diamantele în stare naturală și, având în vedere că deja se afla pe continentul diamantelor, ar fi căutat mai întâi pe proprietatea sa, visele i s-ar fi împlinit. Ceea ce l-a afectat atât de mult pe dr. Conwell, dar și ulterior milioane de alte persoane, este ideea că fiecare dintre noi se poate afla, în clipa aceasta, pe un câmp cu diamante.”

De câte ori nu am fost invidioși pe alții care au devenit celebri peste noapte sau s-au bucurat de un noroc incredibil? Invidia ajunge să ne preocupe atât de mult, încât uităm că, de fapt, avem forță, valori, talent, inspirație și încredere în noi înșine. Avem toate aceste lucruri, doar că une­ori uităm că le avem. Este mai ușor să vezi ce realizări grozave au alții decât să te gândești ce ai putea face tu. Ne străduim să-i imităm pe cei care au avut realizări, în loc să încercăm să ne găsim calea noastră spre succes. „Dacă ne punem la lucru inteligența și răbdarea explorându-ne pe noi înșine și analizând munca pe care o depunem, până la urmă vom găsi bogăția pe care o căutăm, fie ea financiară, intangibilă sau chiar amândouă”, spunea Earle Nightingale.

În activitatea mea de instructor am învățat cum să găsesc ceea ce eu numesc Zona. Aceasta se află la intersecția a două întrebări esențiale: ce știi să faci bine? Ce îți place să faci? Unul dintre șefii mei, pe nume Jim, mi-a spus odată: “Paul, găsește locul unde se întrepătrund ce știi să faci bine și ce îți place să faci și vei avea un succes nebun”. Și a avut dreptate. Mi-a luat 24 de ani să-mi găsesc Zona. Am fost un reprezentant de vânzări bun, dar nu extraordinar, apoi un director de vânzări decent, un director de marketing eficient, un manager responsabil – dar nu am fost extraordinar în niciuna dintre aceste poziții. Să-mi găsesc zona echivala cu a găsi diamantul în stare brută din mine. În urmă cu vreo 15 ani am auzit despre coaching și mi-am spus că sună interesant, dar fără să acord atenție diamantului în stare brută. În urmă cu 8 ani însă am redes­coperit coaching-ul, am făcut cursuri în acest sens și în ziua de azi este activitatea mea cu normă întreagă.

Dar care sunt beneficiile faptului că mi-am descoperit Zona? În primul rând, coaching-ul nu mi se pare o muncă. Nu mă obosește, nu mă stresează și am satisfacții deosebite când instruiesc alți oameni, deci nu o pot socoti muncă. Apoi, experiența mea profesională, cu momentele ei frumoase și cu cele urâte, constituie repere în funcție de care mă raportez la ceilalți și cu ajutorul cărora îi ghidez pe ceilalți. Momentele dificile din cariera mea servesc ca exemple negative, pe care le discut cu clienții. În fine, oamenii îmi povestesc adesea felul în care i-am transformat, iar acesta este un compliment neprețuit! Dar nu sunt mai bun, mai deștept sau mai priceput decât ceilalți. Pur și simplu mi-am găsit Zona, mi-am găsit câmpul cu diamante, care fusese atâta timp chiar sub nasul meu. Nu sub nasul, proprietatea sau afacerea altuia.

Oricine își poate găsi Zona. E posibil să dureze 24 de ore s-o găsești, 24 de luni sau, ca în cazul meu, 24 de ani. Dar ce contează este că, în mod cert, o poți găsi. Ideea este să nu te oprești din căutat și să nu fii invidios pe ce fac alții. Oamenii sunt diferiți și au resurse și puteri diferite. În fond, este și imposibil să fii ca altcineva din moment ce oamenii au talente, valori și scopuri dife­rite. Știu acum, după 32 de ani de experiență, că nu e nimic mai trist decât un om care își irosește potențialul alergând de la un lucru la altul, căutând la nesfârșit comoara îngropată și nerămânând nicăieri suficient de mult încât chiar să o găsească. Indiferent ce scop ai în viață, e posibil ca drumul către el să se afle chiar în ceea ce faci acum, doar că pur și simplu nu ți-ai dat seama că este în fața ta.

Mintea ta e resursa ta cea mai puternică. Este în întregime proprietatea ta. Nimeni nu ți-o poate lua, iar controlul asupra ei este numai și numai al tău, numai de tine depinde să o ascuți, să ascuți ferăstrăul, cum ar zice Stephen R. Covey. Ești liber să îți nutrești și să îți cultivi mintea așa cum crezi tu de cuviință. Dacă citești, înveți și te instruiești zilnic, mintea ta va fi mai ascuțită. Dacă amâni, mintea intră în letargie.

Fiecare dintre noi are de făcut o alegere. E nevoie de imaginație activă ca să vezi diamantul neșlefuit ca pe un giuvaier. E plăcut să găsim în noi înșine și în munca noastră diamante neșlefuite. Iar partea cea mai interesantă este să găsim acel câmp cu diamante care a fost mereu sub nasul nostru.

 

Paul Renaud este Certified Executive Coach (ICF), specialist în networking și speaker la TEDx. Se concentrează pe consilierea managerilor în orice etapă a carierei pentru optimizarea oportunităților de succes. Pentru mai multe detalii, vizitați www.paul-renaud.com.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: