Antreprenori Stiri

Cum vad IMM-urile mediul economic

14 iul. 2016 2 min

Cum vad IMM-urile mediul economic

Reading Time: 2 minute

Aproape 14% dintre IMM-uri gasesc evolutia mediului economic din Romania favorabil afacerilor, iar 48,27% din IMM-uri o apreciaza neutra, a aratat Ovidiu Nicolescu, presedinte de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), la conferinta de lansare a celei de-a XIV-a editii a „Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2016”.

Ovidiu Nicolescu a precizat ca preceptia oamenilor de afaceri asupra mediului economic s-a imbunatatit fata de anul anterior, cand peste 40% dintre intreprinzatori caracterizau mediul de business ca fiind stanjenitor dezvoltarii afacerilor.

“Cartea Alba a IMM-urilor arata un progres in evolutia mediului de afaceri, dar progresul este inegal”, a declarat Ovidiu Nicolescu, adaugand ca Romania are doar 30 de IMM-uri la mia de locuitori, in conditiile in care media UE se situeaza la 54 de astfel de intreprinderi la mia de locuitori.

„Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2016” este editata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Raport de cercetare aflat la baza lucrarii a fost realizat pe un esantion  de 1096 intreprinzatori, reprezentativ la nivel national.

Potrivit lucrarii, birocratia (61,41%), fiscalitatea excesiva (54,74%) urmata de coruptie (45,16%) si controalele excesive (44,98%) sunt dificultatile cu care se confrunta frecvent IMM-urile.

In ceea ce priveste oportunitatile, intreprinzatorii au enumarat: asimilarea de noi produse, cresterea cererii pe piata interna, penetrarea pe noi piete, realizarea unui parteneriat de afaceri, dar si folosirea de noi tehnologii.

Aproximativ 72% dintre IMM-urile investigate isi finanteaza activitatile economice din surse proprii. Totodata, aproape 82% dintre IMM-uri nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale intr-o perioada viitoare.

 “CNIPMMR propune o serie de masuri strategice care sa aiba in centrul lor o debirocratizare accelerata, accesul la finanțari adecvate (in principal fondurile europene), accesul la piețe si internaționalizare, dar si reforma administrației publice, necesitatea unei administrații reactive si implicate fiind, in egala masura, de o importanța covarsitoare pentru bunul mers al economiei romanesti”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: