Management

De la pasiune la performanta

21 iul. 2016 6 min

De la pasiune la performanta

Reading Time: 6 minute

Un antreprenor a reusit sa impuna la CSM Bucuresti un stil de management privat si o viziune din mediul de business cu care a schimbat clubul din temelii. Rezultatul? CSM Bucuresti a castigat Liga Campionilor si vrea sa o transfere pe cea mai buna jucatoare de handbal din lume, Cristina Neagu. 

Ca sa ajung in cartierul general al Clubului Sportiv Municipal Bucuresti (CSM) am intrat printr-o curte interioara, ce parea abandonata, si am urcat la cel de-al doilea etaj al unui bloc vechi de pe Calea Victoriei. Dupa ce m-am strecurat prin forfota tipica mai degraba unei companii antreprenoriale, decat unui club ce apartine Primariei Municipiului Bucuresti, am trecut pragul biroului lui Bogdan Vasiliu, cel care ocupa, de la finele anului trecut, functia de director general al CSM Bucuresti. Zeci de cupe, trofee si fotografii cu sportivi ce savureaza victoria orneaza biroul lui Vasiliu. Decorul i se potriveste manusa liderului clubului, pentru ca fiecare trofeu in parte spune o poveste similara cu cea a detinatorului fraielor CSM Bucuresti: una despre pasiune, sacrificii, satisfactii si multa munca. Foarte multa munca.

Ca sa va faceti o idee, nu a mai jucat handbal de mai bine de trei ani, desi sportul este prima sa dragoste, iar de sase luni, de cand conduce clubul, timpul liber este aproape o necunoscuta. Desi povesteste ca nu exista o zi obisnuita de munca pentru el, de cele mai multe ori ajunge la birou dimineata la ora 9 si mai apuca sa plece spre casa cu o ora inainte de miezul noptii. “Dar numai asa reusesti”, spune, pentru revista Biz, Bogdan Vasiliu, director general al CSM Bucuresti. “In momentul in care faci totul cu pasiune nu mai ai noapte, zi, oboseala sau weekenduri. Eu vin din mediul privat, am o firma din anul 2001, handbalul este un hobby, o pasiune. Si pentru mine ritmul acesta de munca nu este strain, venind din mediul privat nu este o noutate”, adauga Bogdan Vasiliu.

Apropierea sa de clubul bucurestean s-a produs in anul 2009, prin firma lui care ajuta financiar echipa de handbal cu cate o prima de performanta sau un bonus. Dar antreprenorul stia ca nu este suficient pe termen lung, asa ca in 2013, cand s-a schimbat conducerea clubului si a fost invitat sa conduca sectia de handbal, a acceptat fara sa stea prea mult pe ganduri. Isi aminteste si astazi ca pe atunci trebuia sa inceapa campionatul in mai putin de doua luni si echipa de handbal masculin era formata dintr-un antrenor si un singur jucator, iar cea de fete nu avea mai mult de opt jucatoare. Si aceasta nu a fost singura “mostenire” primita de Bogdan Vasiliu la numirea in functie. CSM Bucuresti era renumita pentru intarzieri salariale, echipe mediocre care tinteau pozitii de la jumatatea clasamentului, iar la un centru de copii si juniori nici nu indrazneau sa viseze. “Am incercat sa impun tot ceea ce inseamna management privat aici si se pare ca am reusit. Acesta este cel mai sanatos stil de a conduce”, spune Bogdan Vasiliu. “Banii ii vad ca pe banii proprii si de asta am cheltuit putin si am obtinut rezultate mari. De la ultimul banut la benzina, vreau sa fie totul judicios cantarit ca sa ne ajunga, sa avem liniste, sa putem plati salariile la timp, sa avem echipamente”, completeaza directorul general al CSM Bucuresti.

Reteta antreprenorului, preluata din mediul de afaceri, a dat roade in scurt timp si astazi, trei ani mai tarziu, CSM Bucuresti, desi este un club cu o istorie scurta, se bucura de un palmares bogat, care ar face invidioasa orice echipa din lume. Clubul a fost fondat in anul 2007, se afla in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, iar printre cele mai populare sectii se numara cele de handbal, volei, rugby, baschet, atletism sau sah. Clubul a reusit sa puna pe picioare un centru performant de copii si juniori, cu peste 1.000 de sportivi legitimati la toate sectiile, in timp ce alti aproape 300 penduleaza pe langa echipe inca indecisi daca sa faca pasul spre legitimare. Inspirati de performantele seniorilor din club, micutii de la Juniori 4 au reusit sa aduca de la ultimul campionat national un trofeu de aur in vitrina clubului.

“Pentru mine este la fel de important ca aurul de la fete, pentru ca echipa este creatia noastra, este munca noastra”, povesteste Vasiliu, care adauga ca CSM Bucuresti a mai castigat medialia de aur la Junioare 1, dar acolo s-au adus jucatoare de la alte echipe, pe cand cei mici sunt 100% “productia” clubului. “Este foarte important si a fost o bucurie imensa pentru mine. Eu zic ca in viitorii ani loturile CSM-ului vor fi completate daca vrem cu aceste «produse» ale clubului, ceea ce reprezinta o foarte mare bucurie pentru noi”, completeaza liderul clubului.

Leadership pe semicerc

Drumul catre performanta europeana a fost deschis de echipa de volei feminin, care a castigat, pentru prima oara in istoria locala a acestui sport, Cupa Challenge, a treia competitie europeana ca valoare. Dupa acest succes, CSM Bucuresti a tras linie si a adunat in acest sezon sase trofee, trei medalii de argint si 16 premii individuale, performanta de care nu s-a apropiat nicio alta grupare sportiva din Romania. Doar in acest an echipa de handbal masculin a pus mana pe Cupa Romaniei si pe medalia de argint in Liga Nationala, iar “tigroaicele” au castigat Liga Nationala, Cupa Romaniei si Liga Campionilor. Pentru ca a devenit campioana Europei, echipa bucures­teana a primit din partea Federatiei Europene de Handbal premii care s-au ridicat la 500.000 de euro. Banii au reprezentat o gura de oxigen pentru CSM Bucuresti, mai ales ca din bugetul pe anul 2016, care se ridica la 10 milioane de euro, o suma de 2,5 milioane de euro ajunge la echipa de handbal de fete.

Cum astfel de sume par maruntis comparativ cu cifrele vehiculate in fotbal la acest nivel, l-am intrebat pe Bogdan Vasiliu care este reteta din spatele acestor performante cu bani putini. “Cred ca sunt mai multe ingrediente”, spune Bogdan Vasiliu, care adauga ca linistea financiara este una dintre cheile succesului. “In primul rand a fost echipa, jucatoarele au fost atrase de acest proiect si am reusit cu Kim Rasmussen, un antrenor care venea cu rezultate bune de la nationala Poloniei, sa aducem acel plus de valoare. Am avut si un dram de noroc, fara doar si poate si cred eu ca aceasta pozitie de outsider ne-a favorizat”, recunoaste directorul general al CSM Bucuresti. Romania a mai castigat de doua ori cea mai importanta com­petitie europeana de handbal intre cluburi, pe vremea cand aceasta se numea Cupa Campionilor Europeni, cu Stiinta Bucuresti (in anul 1961) si cu Rapid Bucuresti (1964), iar performantele acestea, alaturi de cea din primavara acestui an a CSM Bucuresti sunt cele mai mari din istoria sportului de echipa din Romania, dupa reusita din fotbal a echipei Steaua Bucuresti din 1986.

Astfel de performante dicteaza viitoarele planuri ale gruparii bucures­tene. Acum pe agenda directorului general al CSM Bucuresti se afla pastrarea aurului la volei feminin, iar la handbal tinta pentru fete este ajungerea in Final Four in Liga Campionilor. Cu toate ca “tigroaicele” au picat in cea mai dificila grupa a Ligii Campionilor, dupa recenta tragere la sorti, alaturi de Gyor (echipa din Ungaria pe care a invins-o CSM in finala Ligii Campionilor), Midtjylland (Danemarca) si Rostov Don (Rusia), tinta impusa de presedintele clubului nu este imposibil de atins. “Suntem campioana Romaniei, nu ar trebui sa ne plangem. Va trebui sa castigam si sa mergem in grupa principala si de acolo in Final Four”, spune Bogdan Vasiliu.

handbal2-© CarolRobert-Dreamstime.com

Unul dintre oamenii pe care se bazeaza presedintele clubului este si noul antrenor al echipei, danezul Jakob Vestergaard, cu o bogata experienta in puternica competitie europeana, pe care a castigat-o de doua ori, o data chiar impotriva romancelor de la Oltchim Ramnicu Valcea. In plus, si echipa este mai puternica fata de cea de anul trecut, CSM Bucuresti reusind de curand transferul portarului Paula Ungureanu si al extremei stanga Madja Mehmedovici. Au mai venit recent la CSM Bucuresti si interii nationalei Frantei, Camille Ayglon si Gnonsiane Niombla, iar transferul celei mai bune jucatoare din lume, Cristina Neagu, la gruparea bucuresteana este un obiectiv major al clubului pentru anul viitor.

Cu toate acestea, provocarile nu intarzie sa apara. In acest moment, in ciuda tuturor performantelor obtinute pana in prezent de club, tot ceea ce inseamna CSM Bucuresti isi desfasoara activitatea in sali inchiriate, ceea ce se traduce prin pierderi de bani. Municipalitatea nu are in acest moment o sala, ceea ce a dus si la o serie de situatii oarecum jenante anul trecut, cand clubul a fost nevoit sa joace o finala de Cupa Europeana la volei in micuta sala de la Sun Plaza, care are o capacitate de 700 de locuri. Un alt eveniment neplacut a avut loc cand a fost nevoie sa mute sferturile de finala cu Rostov Don intr-o zi din cursul sapta­manii, pentru ca Sala Polivalenta gazduia un alt eveniment in acel sfarsit de saptamana.

“Este o mare problema sa gasesti unde sa te antrenezi si unde sa joci”, spune Bogdan Vasiliu. “Din cate am inteles, noua conducere a Primariei este dispusa sa faca tot ce se poate ca sa construim acea mult dorita sala polivalenta. Dar dincolo de sala polivalenta mai avem nevoie de inca doua – trei sali ca sa putem imparti activitatea intregului club”, completeaza Bogdan Vasiliu, directorul general al CSM Bucuresti.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: