Deliciu japonez in centrul capitalei

Capitala noastra a devenit in ultimii ani un mix de traditii culinare din toata lumea. Bucurestenii devin pretentiosi si isi doresc in fiecare an, din ce in ce mai mult, sa testeze bucatarii din afara. Incurajati de magazine, obiceiurile romanilor s-au schimbat, iar acum ei cumpara produse alimentare tot mai sofisticate. Mancarea asiatica, orientala este in topul preferintelor exotice ale romanilor.

Saptamana trecuta am facut o vizita restaurantului japonez YOSHI – Sushi & Teppanyaki, care si-a facut aparitia pe harta gastronomica bucuresteana in primavara anului 2013. M-a impresionat prin design, dar si prin delicatesele ce pot fi testate doar in acest restaurant.

Mircea Varlam a pornit la drum impreuna cu Vladimir Curnic (Chef Vova), ce are o experienta de 12 ani in bucataria japoneza.

“Experienta mea personala de antreprenoriat a inceput oficial in 2005, dupa o experienta de 5 ani in cadrul departamentului de marketing al unei companii farmaceutice multinationale. Acolo am invatat ca sanatatea pleaca de la interior catre exterior!”, spune Mircea Varlam.

YOSHI – Sushi & Teppanyaki este fostul bistro Itadaki, deschis de Mircea impreuna cu familia lui. Dupa ce l-a gasit pe Chef Vova, bucatarul chef, la scurt timp, s-a alaturat si Marius Tuca.

30

Teppanyaki

Din punctul de vedere al fondatorului Yoshi, zona Dorobantilor – Floreasca a devenit polul bucatariei japoneze in Bucuresti, odata cu deschiderea, in 2015, a inca doua restaurante. Concurenta a fost intr-o permanenta crestere, iar acest lucru i-a mentinut motivati.

“E ca adrenalina in timpul unei curse. Te face sa fii mereu atent in jur. Este esentiala. Doar datorita ei poti intelege unde gresesti si ce anume faci bine si doar asa poti fi din ce in ce mai bun. De-a lungul timpului ne-am ales cu mare grija furnizorii si importatorii cu care colaboram, pentru ca la YOSHI calitatea castiga in fata cantitatii.”, spune Mircea Varlam.

Inca nu s-a ajuns la o saturatie a pietei de restaurante japoneze. Exista aproximativ inca 17,  similare, in Bucuresti. Diferenta insa, o fac produsele rare sau unice de pe piata din România, pe care le poti testa doar in anumite restaurante.

Milano Rolls

Milano Rolls

tuna rolls

Tuna Rolls

De exemplu, la Yoshi se imbina elemente gastronomice clasice cu cele inovatoare, astfel ca poti regasi doar aici anumite icre, alge, soiuri de pesti salbatici, carnuri wagyu si multe altele. Din lista celor 10 ingrediente din lume care sunt considerate de top, la restaurantul YOSHI gasesti sase dintre ele: vita Kobe, fois-gras, trufele, bottarga (icrele uscate de chefal), caviarul si icrele de arici de mare.

 

 

sashimi

Sashimi

rolls

Rolls

Meniul este diversificat si se regasesc peste 50 de preparate specific nipone, cu preturi accesibile pentru toate buzunarele. Meniul de paste japoneze are un pret mediu de 20 de lei, asta inseamna ca poti manca la pranz si cu 35 de lei. Tot pentru pranz poti regasi meniurile Bento-Box (42 lei). Alte preparate cerute de clienti sunt seturile de sushi (20 de bucati – de la 78 de lei), preparate de top precum vita japoneza Wagyu (96 lei) sau pestele Yellowtail (119 lei).

Un alt element diferentiator sunt Signature cocktails, 10 cocktail-uri cu retete special create pentru YOSHI de cei de la Flair Bartenders. S-a creat chiar si un meniu de ceaiuri bio, japoneze, in colaborare cu Livada cu ceai, iar selectia este facuta din plantatiile de ceaiuri din tara soarelui sus rasare. Chiar si vesela pentru ceaiuri este importata direct din Japonia. 

Majoritatea clientilor Yoshi sunt fideli, iar numarul acestora este in crestere. In fiecare zi, aproximativ 40 de persoane iau masa aici. Reprezentantii restaurantului sustin ca si livrarile merg din ce in ce mai bine. Aproape 10-15% din profit este adus de partea de livrari.

“De asemenea, suntem bucurosi ca oficiali ai Ambasadei Japoniei in România ne trec pragul regulat si ne apreciaza preparatele.”, completeaza Mircea.

Vara aceasta, actionarii YOSHI pregatesc ceva special. Vor lansa singurul teppan in aer liber din Bucuresti, iar pretul unei mese, joi seara, este 95 de lei.