Antreprenori Management

Din culisele unei succesiuni

11 apr. 2017 5 min

Din culisele unei succesiuni

Reading Time: 5 minute

Cum se pregătește Benedikt Huf să preia frâiele companiei Huf Haus, o afacere germană de familie, fondată de străbunicul său în urmă cu mai bine de un secol?

Mai țineți minte întrebarea agasantă „ce vrei să te faci când vei fi mare?“, de care cu siguranță nu ați scăpat în copilărie? Dar răspunsul pe care îl ofereați adulților curioși? Era pilot ori poate doctoriță sau balerină? Ei bine, la această întrebare Benedikt Huf spunea, fără să stea deloc pe gânduri, că se va face antreprenor. Benedikt este fiul lui Georg Huf, actualul proprietar al Huf Haus, o companie germană ce produce și comercializează case de tip post-and-beam, și știa că, după exemplul bunicului și apoi al tatălui său, va veni ziua când va prelua destinele companiei fondate în urmă cu peste 100 de ani de străbunicul său. Pentru Benedikt, a face parte din echipa de management a Huf Haus nu este doar o chestiune de timp, ci și una de efort, dedicare și dorință de a continua ceea ce au început strămoșii săi. Cum Huf Haus este mai mult decât o afacere pentru familia lui Benedikt, este o moștenire transmisă din generație în generație, începând cu anul 1912, este foarte important ca tranziția dintre generații să fie un proces cât mai natural.

„Simt că sunt pregătit pentru această poziție“, spune Benedikt Huf, viitorul CEO al Huf Haus. „În ultimii cinci ani, am lucrat în fiecare departament al Huf Haus pentru a avea o privire de ansamblu asupra afacerii și pentru a o cunoaște în amănunt. Pentru a da câteva exemple, am lucrat îndeaproape cu arhitecți, designeri de interior, bancheri, avocați, am petrecut timp cu echipele de producție și, nu în ultimul rând, am lucrat cot la cot cu tatăl meu. Datorită eforturilor, răbdării și încrederii lor, am devenit din ce în ce mai încrezător în propriile abilități și, pe măsură ce anii au trecut, am început să îmi asum responsabilități din ce în ce mai importante și am învățat să mă dedic afa­cerii“, spune pentru revista Biz Benedikt Huf.

Nu de puține ori, atunci când auzim că un tânăr a pătruns pe drumul antreprenoriatului, după ce a moștenit o afacere la cheie, fondată de părinți, avem tendința să privim cu o oarecare rezervă întregul demers. Nu este însă și cazul lui Benedikt. Mezinul lui Georg Huf și-a început cariera la Huf Haus de la o vârstă fragedă, fiind fascinat de proiectele pe care familia sa le derula în acel moment, și s-a implicat în afacere ori de câte ori a fost necesar. Cum tânărul simțea nevoia să contribuie la dezvoltarea Huf Haus dintr-o perspectivă diferită, a decis să urmeze o specializare în administrarea afacerilor, cu focus pe segmentul imobiliar și construcții. A lucrat timp de trei ani ca bancher să câștige experiență în finanțe, iar apoi, pentru alți doi ani, s-a dedicat afacerii familiei pentru că dorea să afle cât mai multe, din interior, despre moștenirea străbunicului său. Ulterior, tânărul a urmat un stagiu la o companie similară din sudul Germaniei, considerând că este important să vadă cum funcționează alte firme și să învețe din cele mai bune practici ale acestora. Toate aceste experiențe i-au fost necesare în dezvoltare, iar din acestea Benedikt a deprins bazele în finanțe, investiții și gestionarea unui business.

„Am fost întotdeauna de părere că, înainte de a te alătura afacerii de familie, ar trebui să cunoști modul în care funcționează alte companii și să-ți testezi aptitudinile într-un mediu nou, care nu îți este familiar. Întâmplarea face că am trecut acest test cu brio și am câștigat încrederea de a merge mai departe spre cariera mult visată“, povestește Benedikt Huf.

Așa se face că, în anul 2012, a început ca stagiar la Huf Haus și de a­tunci lucrează umăr la umăr împreună cu tatăl său. A avut alături cei mai buni formatori și a participat la programe de training care i-au oferit cunoștințe aprofundate despre toate procesele Huf Haus. Cu toate că este fiul actualului CEO al companiei, Benedikt nu a fost scutit de anumite sarcini și a fost nevoit să treacă prin absolut toate departamentele companiei. Începând cu supravegherea primei vizite a clientului la showroom-urile companiei, realizarea modelului 3D al fiecărui proiect în parte, de la procesul de amenajare la asamblarea casei, toate aceste experiențe și exerciții l-au făcut să se simtă pregătit pentru preluarea afacerii și continuarea tradiției Huf Haus.

Succesul unei succesiuni

Pentru moment, eforturile familiei Huf sunt îndreptate spre tranziția între generații și spre asigurarea unei preluări a activității, cât mai naturale. Iar planurile actualei conduceri a companiei nu îl vizează doar pe Benedikt, ci pe toți membrii mai tineri ai familiei, care vor să pășească, desigur, pe urmele strămoșilor antreprenori. Sora lui Benedikt, Sarah, care lucrează pentru companie din anul 2007, și-a dorit să devină arhitect peisagist și din anul 2011 este manager al GartenART, o companie care aparține tot de Huf Haus și este specializată în planificarea conceptului grădinilor. De asemenea, unul dintre verii lui Benedikt se va alătura echipei de management a companiei, în următorii ani.

Compania germană are o tradiție de peste un secol, care a început în anul 1912, când Johann Huf, străbunicul lui Benedikt, a fondat un atelier de tâmplărie în Hartenfels, un sătuc din Germania, unde se află astăzi sediul central al Huf Haus. De atunci, compania s-a extins și a devenit un brand de renume internațional. În ceea ce privește expansiunea, Huf Haus a deschis, în toamna anului trecut, primele două case de prezentare în România, în cadrul proiectului rezidențial premium Dumbrava Vlăsiei.

„Decizia de a intra pe piața românească reprezintă prima noas­tră experiență în partea de est a Europei“, spune pentru Biz Benedikt Huf, cel care se pregătește să preia frâiele afacerii de familie. „România înregistrează o vizibilă creștere a pieței imobiliare și are un potențial enorm. Românii au răspuns bine la produsele pe care compania noastră le pune la dispoziție după vizitarea celor două case. Toate acestea mi-au oferit ambiția de a consolida legăturile în România și de a fi atent la toate solicitările din această parte a Europei“, continuă viitorul CEO al Huf Haus.

În România, germanii au adus două modele de casă: Huf Haus ART5 și Huf Haus modum: 8.10. Dacă prima oferă un spațiu de locuit de 295 de metri pătrați și este disponibilă pe două niveluri, cel de-al doilea model ocupă peste 175 de metri pătrați la parter și etaj. Prețul de pornire pentru o astfel de casă este de 600.000 de euro și crește în funcție de cerinețele cumpărătorului. Cei interesați de o astfel de locuință mai trebuie să știe că nemții nu fac nicio secundă rabat de la calitate, chiar dacă „moftul“ acestora urcă prețul casei cu până la 25%. Fiecare colțișor al casei Huf este construit în Hartenfels, iar în costurile finale intră și transportul casei, dar și salariile echipei aduse din Germania pe șantier să ridice casa. Compania germană supraveghează atent fiecare etapă a întregului proces de la concept până la finisaje. Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă atenția la deta­lii pentru compania germană, atunci este bine să știți că fiecare proiect al nemților este dezvoltat intern, de companii ce activează sub umbrela Huf Haus. StilART este compania care furnizează mobilier realizat la comandă, MalerBodenART se ocupă de pardoseli, tencuială și vopsit, în timp ce GartenART supraveghează proiectarea grădinii și lucrările de peisagistică. Compania produce aproximativ 100 de case pe an – inclusiv clădiri rezidențiale și de birouri – dintre care 40% sunt exportate la nivel mondial, chiar și în China sau SUA.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: