Companii Stiri

Drum deschis spre un viitor mai bun

6 apr. 2015 4 min

Drum deschis spre un viitor mai bun

Reading Time: 4 minute

Cand accesul la educatie se loveste de obstacole greu de depasit, Fundatia H&M Conscious si Salvati Copiii Romania ofera un ajutor concret pentru cei care vor, dar nu pot merge la scoala.

Saracia si nivelul scazut de educatie al parintilor tin departe de scoala sute de mii de copii din Romania. In 2012, un numar de 386.976 de copii cu varste de 3 pana la 17 ani nu au fost inregistrati in sistemul educational (pre­scolar, scolar, liceu sau scoala profesionala), desi aveau varsta necesara. In 2011, peste 29.000 de elevi au renuntat la scoala primara si secundara, iar in 2013 aproximativ 17,3% dintre copii au renuntat la scoala, ceea ce plaseaza Romania printre primele patru tari europene ca nivel al acestui fenomen, conform Eurostat.

Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii Romania, si Maria Bystedt, acting Global Manager, Fundatia Conscious H&M, ne-au oferit detalii despre parteneriatul celor doua organizatii pentru derularea proiectului „Educatie pentru copiii din grupuri vulnerabile din Romania”, cu durata de doi ani, inceput in decembrie 2014 si continuat in 2015. Obiectivul general il constituie integrarea in educatia prescolara si scolara, in cinci scoli publice situate in mai multe zone din Romania, a 600 de copii vulnerabili cu varste intre 4 si 11 ani. Pe langa beneficiarii directi, cei 600 de copii vulnerabili si parintii lor, alti 3.000 de copii sunt beneficiari indirecti, urmand sa primeasca servicii de mai buna calitate din partea specialistilor instruiti in cadrul acestui proiect. Activitatile vor avea loc in centre educationale infiintate de Salvati Copiii Romania in parteneriat cu scolile publice, in Bucuresti, Resita, Craiova, Targu-Mures si Timisoara. In acelasi timp, si parintii din zonele vizate trebuie sa aiba un grad sporit de constientizare asupra dreptului la educatie al copiilor lor.

Privite mai detaliat, obiectivele proiectului sunt: 200 de copii intre 4 si 7 ani sa fie inclusi in gradinite de vara pentru a putea fi pregatiti sa-si continue educatia; 400 de copii intre 6 si 11 ani sa participe la programe after school si sa aiba un risc redus de abandon scolar; 2.400 de persoane din comunitatile defavorizate sa devina constiente de importanta accesului la educatie si a serviciilor pe care le pot accesa. Proiectul se va focusa pe activitati de tipul gradinite de vara si programe after school, care vor contribui la imbunatatirea pregatirii pentru scoala a copiilor prescolari si la reducerea ratelor de repetentie in cadrul scolii primare. De asemenea, Salvati Copiii Romania va furniza parintilor din zonele vizate informatii referitoare la importanta educatiei pentru copiii lor.

Fundatia H&M Conscious este o fundatie independenta globala nonprofit, fondata de H&M, si totodata o organizatie legala separata, care functioneaza independent de H&M Hennes & Mauritz AB. Misiunea Fundatiei este sa determine schimbari pozitive de durata si sa imbunatateasca conditiile de viata prin investitiile in oameni, comunitati si idei inovatoare. Fundatia este finantata in prezent de familia Stefan Persson, fondatorii si principalii actionari ai H&M. Datorita donatiilor substantiale ale acestora din 2013 incoace (105 milioane de dolari), Fundatia H&M Conscious poate avea un impact real asupra oamenilor si comunitatilor.

Prin intermediul parteneriatelor cu organizatii cu experienta din intreaga lume, Fundatia aduce schimbari in trei domenii de interes: educatie, apa curata si imbunatatirea situatiei femeilor. Aceste zone de interes au fost alese de angajatii si clientii H&M in cadrul unui sondaj derulat online in octombrie 2013. Fundatia lucreaza la nivel global in cele trei domenii prin intermediul programelor Global Change, in parteneriat cu UNICEF, WaterAid si CARE. In plus, Fundatia activeaza pe plan local pentru a aborda aceste domenii de interes in tarile in care H&M functioneaza, impreuna cu organizatii care poseda cunostinte specifice locale, iar in fiecare an sunt introduse sase noi state.

Fundatia H&M Conscious sprijina programele locale din tarile in care activeaza H&M pentru a putea avea un impact pozitiv si direct asupra vietii de zi cu zi a oamenilor si din acest motiv este prezenta si in Romania. „Lucram impreuna cu organizatiile care au cunostinte locale specifice la rezolvarea problemelor din domeniile noastre de interes. Fundatia H&M Conscious abordeaza aceste trei domenii din mai multe unghiuri si in mod diferit de la tara la tara, cu scopul de a rezolva problemele specifice fiecarei zone. In fiecare an adaugam sase tari noi in program, iar in 2014 Romania s-a numarat printre tarile in care Fundatia a initiat finantarea unui proiect nou, in cazul acesta din domeniul educatiei”, arata Maria Bystedt.

Fundatia are o abordare incluziva, implicand angajatii H&M de la nivel local cu scopul de a identifica domeniul de interes caruia sa i se dedice proiectul. In Romania, domeniul de interes al educatiei a fost identificat drept cel mai important in urma unei sondaj la care au participat si angajatii locali ai H&M. Dupa stabilirea domeniului de interes, Fundatia identifica o organizatie si un proiect. Alegerea educatiei este logica, avand in vedere numeroasele piedici in calea educatiei puse in calea copiilor si tinerilor vulnerabili din Romania.

Fundatia H&M Conscious lucreaza cu Salvati Copiii Romania, un ONG foarte cunoscut si foarte apreciat de opinia publica, activ in Romania inca din 1990, care joaca un rol vital in promovarea si aplicarea Conventiei ONU asupra drepturilor copiilor. Unul dintre aceste drepturi ale copiilor, caruia Salvati Copiii Romania i-a dedicat un mare numar de proiecte inca din 2001, este dreptul copiilor la educatie. Prin statutul sau, Salvati Copiii Romania sprijina copiii romi, iar proiectul Fundatia H&M Conscious va include, cum era de asteptat, si copiii romi.

Proiectul „Educatie pentru copiii din grupuri vulnerabile din Romania” va oferi profesorilor, lucratorilor sociali si psihologilor training care sprijina inscrierea la scoala a copiilor si previn abandonul scolar. 100 de specialisti din institutii locale relevante in domeniul educatiei si asistentei sociale vor fi instruiti cu privire la nevoile membrilor comunitatilor defavorizate si la comunicarea cu aceasta categorie, precum si la diverse alte probleme legate de copii, scoala si integrare sociala. Salvati Copiii Romania va alcatui o lista de recomandari privind perfectionarea metodelor de identificare a copiilor aflati in risc de abandon scolar si adoptarea unei metodologii comune de lucru cu scopul de a integra si pastra copiii in scoala, dar si privind interventia din timp in cazul copiilor care prezinta risc de abandon scolar. Activitatea are ca scop deprinderea de catre copii a cunostintelor necesare intrarii in sistemul de educatie, care pe termen lung ii va ajuta sa se integreze in societate.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: