Editorial

A fi bun nu mai e suficient

17 nov. 2014 2 min

A fi bun nu mai e suficient

Reading Time: 2 minute

Sectorul IT a fost unul dintre putinele domenii protejate de grija falimentelor si insolventelor in timpul crizei, ba chiar a crescut. Contextul favorabil a ridicat insa o serie de provocari pentru companii, poate cea mai stringenta fiind criza fortei de munca.

Atunci cand activezi pe o piata in care cererea de specialisti e mai mare decat oferta, ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa te multumesti cu statutul de a fi bun.

Cand activezi intr-o piata ultracompetitiva, regulile jocului se schimba si a fi doar bun te poate scoate de pe lista celor relevanti. Sectorul IT&C din Romania este unul atipic in acest sens. |n ultimii ani, de la celebrele proiecte de mentenanta dezvoltate de multinationale in tara s-a ajuns la dezvoltarea de solutii software complexe, ceea ce inseamna ca trecem de la statutul de tara atractiva datorita salariilor sub media europeana la acela de sursa pro­fitabila de talent si putere creativa.

Nu e de mirare ca peisajul IT&C din Romania este atat de pestrit – de la corporatii de traditie la start-up-uri dinamice, toti jucatorii se lupta pentru a obtine semnatura si satisfactia celor mai buni programatori. Sectorul IT este atipic la nivelul ritmului de dezvoltare, al salariilor, al asteptarilor angajatilor si al ofertei de pe piata muncii. Este unul din putinele domenii unde cererea de candidati bine pregatiti depaseste cu mult oferta, iar angajatorii trebuie sa iasa din zona de confort pentru a atinge excelenta. Fara cei mai buni oameni nu poti fi cel mai bun, iar pentru a-ti forma o echipa cu adevarat buna trebuie sa fii diferit, sa vezi dincolo de salarii si stabilitatea jobului – elemente esentiale, dar insuficiente.

„Top 20 companii din IT pentru care merita sa lucrezi” este oglinda unei piete dinamice si un clasament al celor care se afla pe un drum bun. Am realizat topul bazandu-ne pe performantele si politicile de HR ale companiilor, dar si pe perceptia angajatilor. Nu e un esec sa nu fii prezent in clasament, intrucat piata locala e mult mai competitiva decat se vede in paginile topului. |mpreuna cu compania de recrutare in IT Senior Tech am analizat 70 de angajatori, iar acestea sunt doar elitele industriei. Asa cum ne asteptam, am avut parte de cresteri spectaculoase, aparitii noi in top, dar si de caderi, cauzate nu de evolutia slaba a companiilor, cat de competitivitatea pietei. |n aceasta industrie e important sa faci constant efortul de a fi relevant. Mediocritatea e periculoasa, in special intr-un domeniu competitiv, iar a fi bun nu mai e suficient, indiferent ca porti o cursa spre excelenta in fata clientului sau, mai nou, a anagajatului.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: