Antreprenori Companii

Cum înființezi o companie în doar trei ore

17 feb. 2012 2 min

Cum înființezi o companie în doar trei ore

Reading Time: 2 minute

Daca la Bucuresti reducerea timpului de infiintare a unei noi companii de la zece la trei zile e o performanta, in Marea Britanie acest lucru e posibil in doar 3 ore.

Guvernul de la Bucuresti a decis reducerea decalajului dintre Romania si Occident privind durata infiintarii unei noi companii. Astfel, pentru a inregistra o societate comerciala, un roman va trebui sa astepte doar trei zile. Cu toate acestea, decalajul dintre romani si britanici ramane unul semnificativ, intrucat englezii au posibilitatea de a primi actele aferente noii societati comerciale la doar trei ore de la depunerea online a cererii de infiintare.

Incepand cu data de 6 februarie, persoanele care doresc sa isi infiinteze o firma pe teritoriul Romaniei nu se  vor mai adresa Fiscului pentru obtinerea certificatelor pentru spatiul cu destinatie de sediu social si a  adeverintelor privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv, ci Oficiilor Registrului Comertului. Antreprenorii au posibilitatea de a depune documentele necesare infiintarii companiei online, insa acestia se vor prezenta in persoana la Oficiile Registrului Comertului sau la notariat pentru a obtine specimenul de semnatura.

Inainte ca guvernul sa ia aceasta initiativa, infiintarea unei companii in Romania dura zece zile si costa aproximativ 900 de lei. Prin comparatie, infiintarea unei companii in Marea Britanie dureaza maximum trei ore, iar intregul process se poate derula online, urmand ca antreprenorii sa primeasca certificatul de inregistrare, electronic, prin e-mail. “Este mult mai usor ca antreprenor in Marea Britanie, pentru ca este mai putina birocratie si se aplica principia mult mai simple. E greu pana le pricepi, pentru ca sunt mai putin evidente pentru un strain, dar odata aflate ele nu se schimba peste noapte,  nu te asteapta surprize in reglementari. Este un sistem complet diferit si extraordinar de simplu care trebuie reinvatat”, spune Adina Luca, consultant in cadrul companiei britanice Stillae Limited.

Intregul proces de inregistrare a unei companii se desfasoara prin intermediul unor website-uri certificate de Registrul Comertului britanic, iar costurile variaza  in functie de facilitatile pentru care opteaza antreprenorul. Astfel, site-ul companiesmadesimple.com permite inregistrarea firmei la costuri cuprinse intre 16,99 lire sterline (89 lei) si 249,99 lire sterline (1.310 lei). Daca opteaza pentru cel mai ieftin pachet, proprietarul companiei beneficiaza de facilitate precum o interfata online de administrare a companiei, domeniu web cu numele companiei si consultant contabila.

Pachetele mai scumpe include sigiliu, stampila companiei, o aplicatie pentru gestionarea TVA-ului, un software de contabilitate, cursuri pentru familiarizarea cu statutul de antreprenor britanic, posibilitatea de a verifica activitatea financiara a companiilor cu care colaboreaza si un sediu social, la care proprietarul companiei ar urma sa primeasca corespondenta.

Credit foto: ID 140530179 © Mykola Nisolovskyi | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: