Finanțe Stiri

Geopolitica schimbă piața de M&A

28 iul. 2017 3 min

Geopolitica schimbă piața de M&A

Reading Time: 3 minute

Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) și-a păstrat dinamica în prima jumătate a anului 2017, în ciuda creșterii sentimentului protecţionist şi a intensificării intervenţiei guvernelor şi a autorităţilor de reglementare în cadrul tranzacţiilor, arată o analiză EY.

Estimările pentru restul anului şi dincolo de această perioadă sunt pozitive, având în vedere că fondurile private de investiţii (Private Equity – PE) au sume record disponibile.

Valoarea globală a tranzacţiilor a totalizat 1400 miliarde USD în primul semestru al anului, marcând o scădere modestă de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această scădere în valoare poate fi atribuită unei diminuări a numărului de megatranzacţii de peste 10 miliarde USD. Tranzacţiile situate între 1 miliard şi 10 miliarde USD – motorul pieţei globale M&A – rămân la acelaşi nivel faţă de perioada similară din 2016. În termeni de volume, prima jumătate a lui 2017 a marcat o creştere de 4%, cu 18.363 de tranzacţii faţă de 17.642 tranzacţii înregistrate în prima jumătate a lui 2016.

Cifrele pentru primele şase luni ale anului arată un apetit puternic pentru tranzacţii în ciuda creşterii complexităţii pieţei M&A care ridică noi bariere în calea fuziunilor şi achiziţiilor. Mai multe achiziţii importante din 2017 au fost reziliate din cauza presiunilor exercitate de diverse părţi interesate, incluzând aici investitori activi şi autorităţi guvernamentale. Numărul executivilor care au renunţat la tranzacţii ca urmare a îngrijorărilor legate de norme de reglementare sau antitrust aproape s-a triplat faţă de 2016, conform ediţiei din aprilie 2017 a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer.

Revenirea fondurilor private de investiţii

La zece ani după ce au atins apogeul ca motor al fuziunilor şi achiziţiilor, fondurile private de investiții par să se îndrepte spre un nou record. Acestea au achiziţionat active în valoare de 124 miliarde USD în primele şase luni ale lui 2017 – o creştere anuală de 14%. S-a remarcat o concentrare puternică pe active asiatice, fondurile investite în această regiune triplându-se, de la 7,6 miliarde USD în prima jumătate a lui 2016 la 23,5 miliarde USD în S1 2017.

Firmele care deţin aceste fonduri dispun în prezent de un capital de 570 miliarde USD, alocat achiziţiilor, depăşind cu mult cele 478 miliarde USD înregistrate în perioada 2007-2008. Achizițiile fondurilor de investiții s-au ridicat la puțin peste un sfert din numărul celor înregistrate în 2007. Datele pentru primul semestru 2017 arată că procentul va creşte în acest an, în ciuda creşterii complexităţii tranzacţiilor.

Fuziunile şi achiziţiile de pe piaţa britanică rămân robuste

În ciuda invocării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în martie a.c., de inițiere a ieșirii din Uniunea Europeană, Marea Britanie rămâne o piaţă extrem de puternică pentru fuziuni şi achiziţii. Tranzacţiile interne și externe au crescut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2016 – anterior referendumului din iunie legat de ieşirea din UE.

Europa de Vest redevine o destinație atractivă pentru încheierea de tranzacţii în 2017. S-au înregistrat tranzacţii în valoare de 339 miliarde USD în primul semestru al anului, o creştere anuală de 21% – semnificativ mai mare față de nivelurile înregistrate la punctul de maxim al crizei datoriilor din zona euro.

Pregătirea pentru viitor – noul imperativ care stă la baza tranzacţiilor

Achiziţiile recente arată că tehnologia şi transformarea digitală alimentează încheierea mult mai multor tranzacţii decât cele ratate din cauza schimbărilor geopolitice.

Recenta achiziţie în valoare de 13,7 miliarde USD, a firmei Whole Foods de către Amazon, reprezintă un exemplu clar al convergenţei sectoarelor şi al capabilităţilor digitale care pot perturba regulile pieței din alt sector.

Activitatea de tranzacţionare din prima jumătate a anului arată, de asemenea, o creştere a numărului de companii care prin fuziuni şi achiziţii şi prin încheierea de alianţe doresc să profite cât mai mult de oportunitățile oferite de afacerile cu maşini autonome. Companiile din sectoarele de tehnologie şi auto cumpără şi încheie alianţe pentru a beneficia de recompensele care se întrevăd din schimbarea peisajului de mobilitate urbană.

Privind în perspectivă: activitatea de tranzacționare se va menține puternică în 2017

Finanţările ieftine și disponibile, bilanţurile pozitive, activitatea record a fondurilor private de investiţii şi lărgirea categoriilor de tranzacţii reprezintă indicii ale faptului că fuziunile şi achiziţiile vor figura proeminent în ecuaţia de creştere în viitorul previzibil.

Este de aşteptat ca fuziunile şi achiziţiile să se intensifice pe mai departe, având în vedere interesul  companiilor de a identifica noi oportunităţi de creştere şi avantaje tehnologice pentru a face faţă fenomenelor disruptive. Pieţele de fuziuni şi achiziţii au fost mai puternice în a doua parte a anului în 14 din ultimii 20 de ani şi în fiecare an din 2012 încoace. Fără a întrevedea vreun şoc sistemic major, ne putem aştepta ca activitatea M&A să continue într-un ritm sănătos pentru restul anului 2017. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: