Management

Ghidul salariilor 2018

9 mai 2018 11 min

Ghidul salariilor 2018

Reading Time: 11 minute

Ce salarii vor crește și în ce domenii sunt așteptate scăderi de venituri în acest an? Se anunță un an interesant, mai ales că și sectoare-vedetă precum IT-ul încep să dea semne de regres la nivel salarial.

La 100 de ani de la Marea Unire, România este parcă mai dezbinată ca niciodată. Dacă începutul anului Centenarului i-a surprins pe unii români cu creșteri salariale, pe alții i-a prins la proteste spontane după ce au primit mai puțini bani la final de lună. În căutarea unui trai mai bun, sute de mii de români au plecat din țară în ultimul deceniu, ceea ce a dus încet-încet la formarea unei crize de talente pe piața muncii, care face din ce în ce mai dificil procesul de identificare și de recrutare a celor mai buni candidați.

Forest71 dreamstime m 36255518

Pe de altă parte, chiar cu riscul adâncirii deficitului bugetar, guvernul a mărit salariile din sectorul public, pe care îl face tot mai atractiv chiar și pentru angajații din mediul privat, măsură care poate intensifica acest “război” pe talente pe termen lung. Rezultatul? Pentru atragerea celor mai valoroși angajați, companiile se vor întrece să ofere în continuare pachete salariale atractive și beneficii extrasala­riale personalizate în funcție de nevoile angajaților. “Criza talentelor continuă din păcate și cel mai probabil se va accentua în perioada următoare”, spune Corina Diaconu, Managing Director la ABC Human Capital, o firmă de exe­cutive-search, recrutare și consultanță în resurse umane. „Tocmai de aceea, companiile au început să dezvolte noi strategii de atragere și mai ales de reținere în companie a angajaților. “În toată această competiție, organizațiile uzează de toate armele posibile de la salarii atractive, beneficii extra-sala­riale consistente, la programe de dezvoltare pentru angajați și medii de lucru din ce în ce mai plăcute”, adaugă Corina Diaconu.

Corina Diaconu

Creșterile economice sănătoase realizate anul trecut de România vor atrage o serie de măriri salariale pentru angajații din țară, chiar dacă mai mici comparativ cu cele de anul trecut. Dacă anul trecut a avut loc o creștere de peste 15% a salariilor medii din piață, 2018 a adus o creștere de aproximativ 11 procente a salariului mediu net (acesta atingând o valoare de 2.487 de lei în luna februarie a acestui an), după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Tot informațiile INS mai arată că cele mai mari creșteri ale salariului mediu net au avut loc în domeniul farmaceutic, unde angajații au be­neficiat de măriri de 12,8% și în fabricarea produselor de tutun, unde veniturile medii ale salariaților au urcat cu peste zece procente. Nici angajații din producția cinematografică și vi­deo, televiziuni și industria muzicală, agricultură, construcții, asigurări, pensii private și fabricarea echipamentelor electrice nu au fost omiși de măririle salariale și au beneficiat de o creștere de până la 7%. Corina Diaconu cred că salariile au crescut și vor mai crește pentru middle ma­nagement, însă pentru top manageri există o plafonare, fiindcă dinamica acestora nu este atât de mare, iar sa­lariile lor oricum erau la un nivel ridicat. “Cu siguranță vor mai fi creșteri și în perioada următoare, însă apreciez că ele trebuie să înceapă să se tempereze, pentru că astfel întreg cash flow-ul companiilor va fi dat peste cap, fiind bine știut că aceste cheltuieli salariale au cea mai mare pondere în bugetul de cheltuieli al unei organizații”, adaugă Managing Directorul de la ABC Human Capital.

Rezultatele unui studiu publi­cat la finalul lunii trecute de Adecco subliniază același lucru: salariile vor crește în continuare anul acesta, deși nu cu aceeași viteză, și angajatorii vor oferi tot mai multe beneficii angajaților esențiali. Una dintre concluziile sonda­jului realizat de Adecco arată că, pentru zona industrială de exemplu, veniturile lunare vor avea o creștere de minimum 10% față de finalul anului trecut, iar pentru angajații din categoria white collar, lista beneficiilor va fi completată de noi servicii.

Salariul, în zodia scăderii?

Tot raportul Adecco mai subliniază că lipsa de candidați din majoritatea sectoarelor economice va deveni și mai intensă în 2018. Motiv pentru care angajatorii oferă, pe lângă creșteri salariale, și beneficii tot mai extinse pentru a păstra candidații de care au nevoie. În cazul segmentului profesioniștilor (financiar, legal, HR), flexibilitatea programului devine tot mai importantă. De exemplu, efectuarea programului de muncă de opt ore oricând în intervalul 7:00 – 20:00 a devenit o solicitare auzită din ce în ce mai des la interviurile pentru joburile “de birou”. Dacă beneficii precum programul flexibil, munca de acasă, asigurările medicale și abonamentele la săli de sport au devenit deja o obișnuință în rândul angajaților corporatiști, de anul acesta o serie de beneficii dedicate în trecut exclusiv salariaților din IT&C au început să se extindă și în alte segmente de activitate: masaj la birou, livrări de coșuri de fructe, mic dejun la birou, spații de relaxare.

“Companiile au ales să acorde atât creșteri salariale cât și majorări ale părților variabile ale veniturilor, res­pectiv bonusuri, în încercarea de a se alinia pieței și de a rămâne competitivi pe o piață din ce în ce mai dinamică”, spune Corina Diaconu. Nu au fost neglijate nici beneficiile nonfinanciare, pentru că acestea reprezintă un factor excelent prin care companiile își pot ține angajații motivați. Printre cele mai populare se regăsesc în continuare: pachetul de asigurări de sănătate (extins de unele companii și pentru familie), programe de wellness, zile de concediu în plus și medii de lucru cu spații de relaxare.

Cu toate acestea, nu toți românii au încasat mai mulți bani la finalul lunii. Revoluția fiscală și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat au presupus, pentru un număr mare de angajați, inclusiv din domeniul IT&C, scăderi de venit. Una dintre măsurile principale ale revoluției fiscale, intrată în vigoare la începutul acestui an, a vizat plata contribuțiilor sociale, care a trecut din sarcina angajatorilor în cea a angajaților. Companiile vor mai suporta doar o contribuție pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, care acoperă riscurile de șomaj, accidentele de muncă, concediul medical sau creanțe salariale. Astfel, nivelul contribuțiilor calculate la un salariu brut scade cu 2%, de la 39,25% la 37,25%. Din acest procent, 35% este suportat de angajat, cu 25% pentru pensii și 10 procente pentru sănătate.

Ca veniturile angajaților să rămână neschimbate, angajatorii au fost nevoiți să mărească salariile brute cu aproape 20% sau să compenseze diferența cu bonusuri sau prime echivalente. Nu toate companiile au dat dovadă de aceeași dare de mână și nu puține au fost organizațiile care au ales să nu crească salariul brut al angajaților, ceea ce a dus la mai puțini bani pentru angajații lor. Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au avut loc în domenii precum asigurări, reasigurări și fonduri de pensii (cu excepția angajaților din sistemul pu­blic), unde angajații au primit chiar și cu șapte procente mai puțin. Scăderi între 3 și 5% au fost înregistrate și în extracția petrolului și a gazelor naturale, transporturi, în timp ce salariații din colectarea și epurarea apelor uzate, activități de servicii anexe extracției sau fabricarea mijloacelor de transport au primit salarii mai mici cu 2-2,5%.

“Din cauza contextului economic ins­tabil și imprevizibil, multe companii au optat pentru acordarea unor bonusuri. Companiile, pentru a performa și pentru a avea rezultatele do­rite, își stabilesc obiective clare și aplică măsuri menite să aducă organizația la ceea ce și-au propus inițial. Or, dacă pe tot acest parcurs apar impuneri care par a nu avea niciun sens, în loc să ofe­rim sprijin mediului privat, îi creăm dificultăți, iar o slabă performanță a mediului privat înseamnă o slabă performanță a economiei”, spune Corina Diaconu. Ea precizează că este greu de făcut o prognoză care să indice comportamentul tuturor celor care au preferat să acorde bonusuri în loc să mărească salariile. “Probabil o parte din companii vor alege să se alinieze majorării salariale impuse, însă este posibil să mai rămână și firme care vor căuta și alte variante legale”, adaugă Managing Directorul de la ABC Human Capital.

La coada clasamentului

 La fel ca anul trecut, angajații din domeniul bancar au avut parte de cele mai mici creșteri salariale din mediul privat, de numai 2,1%.

Dacă în urmă cu peste zece ani domeniul bancar era vedeta incontestabilă din punct de vedere al salariilor și toți tinerii visau la o carieră într-o bancă, în ultimii ani creșterile salariale din ban­king, cele mai mici din mediul privat, par să fi alungat mulți angajați către alte domenii de activitate, mai bine remunerate. Industria bancară a trecut printr-o lungă perioadă marcată de incetitudini și disponibilizări, motiv pentru care rămâne încă în gardă și pariază pe stabilizare, ceea ce înseamnă că angajații din banking nu au be­neficiat de majorări salariale semnificative. Ba chiar au fost cele mai mici din mediul privat. O arată și ultima ediție a studiului “PayWell România 2017”, realizat de PwC, potrivit căruia salariile din mediul privat au crescut anul trecut în medie cu 5,1%. Sectorul bancar însă s-a evidențiat cu cel mai redus avans din mediul privat, de numai 2,1%, creștere mai mică atât față de cea planificată inițial (de 3,3%), cât și față de cea din anul 2016 (care a fost de 3,2%). Nici 2018 nu a început tocmai bine pentru angajații din industria bancară.

“Mediul bancar a avut cea mai mică dinamică pentru că în continuare s-au făcut restructurări – nu masive, dar au existat – și au existat preluări de portofoliu de la o bancă la alta, dar și bănci care s-au retras sau au fost preluate de o altă bancă”, spune Corina Diaconu, Managing Director la firma de executive search, recrutare și consultanță în resurse umane ABC Human Capital. “Aici, cele mai atractive bonificații au fost la nivel de top management”, adaugă Corina Diaconu.

banci salarizare

Sub zodia moderației

Cum primele luni ale anului au fost mai puțin animate din punctul de vedere al consumului, pentru 2018 în industria FMCG este așteptată o moderare a creșterilor salariale.

Salariile specialiștilor din domeniul FMCG au înregistrat o ușoară creștere la nivelul părții fixe a remunerației și o creștere semnificativă valoric. Acestea s-au datorat îndeplinirii exemplare a indicatorilor de performanță, ceea ce înseamnă o încasare foarte bună a bonificațiilor, pentru pozițiile din organizațiile care sunt le­gate de asemenea criterii. Această evoluție a fost determinată de creșterea generală a consumului și nu neapărat de o îmbunătățire a performanțelor efective de ma­nagement. “Primele trei luni ale anului 2018 au fost mai puțin entuziasmante din punctul de vedere al consumului și potențialul prognozat de creștere, deci estimarea pentru acest an este de moderare a creșterilor salariale în aceste industrii, deși trendul crescător nu va putea fi stopat complet, datorită în principal lipsei de specialiști de valoare pe piața muncii”, spune Alexandru Talmazan, Mana­ging Partner la firma de executive search Wrightson România. Acesta adaugă că în perioada 2018 – 2019 este așteptată o creștere relativ constantă, însă nu foarte semnificativă în volum a salariilor din domeniul FMCG. Creșterea este dată în primul rând de lipsa de oameni cu calificare și experiență relevantă în industrie și, de asemenea, moderată de imperativul de a menține costurile sub control. În perioada 2008 – 2010, imperativul de costuri reduse în FMCG și alte industrii a fost menținut și nu pare a se renunța la el, într‑o piață în care există creștere de consum, dar și acceptare a compromisurilor.

“Beneficiile financiare nonfixe – de tip bonificații pentru anumite realizări – vor crește în timp ca importanță, fiind instrumente mai flexibile și mai puțin riscante pentru angajator, în timp ce beneficiile nonfinanciare își consolidează importanța și devin mai personalizate”, spune Alexan­dru Talmazan. Managing Partner‑ul de la Wrightson România mai adaugă că în ceea ce privește be­neficiile non-financiare, au crescut în importanță asigurările medicale. Chiar mai important, a crescut conștientizarea importanței pe care o are un programu de lucru rezonabil, fără prea multe ore suplimentare și timp petrecut în trafic până la serviciu. “În special în posturile din București întâlnim deseori persoane care refuză joburi care implică o rută anevoioasă față de domiciliu”, spune Alexandru Talmazan, Managing Partner la Wrightson România.

FMCG salarizare

 

În așteptarea creșterilor

Anul trecut a marcat începutul unei perioade favorabile funcțiilor de resurse umane, mai ales prin numărul de proiecte deschise, tendință care va aduce automat și o creștere a salariilor pentru specialiștii din HR în următorii doi ani.

După o perioadă de timp carac­terizată de stagnări, anul trecut se pare că a început dezghețul pe piața resurselor umane. Numărul de proiecte des­chise a crescut, numărul de joburi disponibile în domeniu a urmat, de asemenea un trend ascendent, iar toate aceste tendințe vor aduce în următorii 1-2 ani și creșteri salariale. Mai mult, apar și roluri noi în zona de HR, specialiști în sisteme de HR & Analytics, precum și roluri din zona de employer branding. “În această primă etapă am remarcat un import al unor specialiști din zona de comunicare către departamentele de HR, dar și o tendință de a forma juniori din HR o viitoare specializare în employer bran­ding, prin implicarea lor în toate proiectele din această zonă”, spune Mădălina Uceanu, Managing Partner la firma de executive search, recrutare și consultanță în resurse umane CareerAdvisor. “Dacă economia va merge bine în continuare, sunt mari șanse să vedem același flux pozitiv în HR, respectiv mai multe roluri deschise și o ușoară creștere salarială, generată natural de raportul între cerere și ofertă”, adaugă Mădălina Uceanu. Potrivit antreprenoarei, singurele arii în care se poate vorbi despre o creștere salarială ca tendință este zona de recrutare în industria IT, unde așteptările candidaților au crescut, ca și dificultatea proceselor de recrutare, pe măsura maturizării pieței. În plus, chiar și la nivelul recruiterilor din această industrie, se vorbește adesea de generația millennials, cum sunt și cei cărora li se adresează și ale căror așteptări de la un angajator sunt diferite, mai ridicate decât ale candidaților din generațiile anterioare.

“Nu aș zice că departamentul de HR are parte de un tratament special când vine vorba de beneficii, principalele argumente pentru modificarea pachetelor de beneficii vin cu siguranță din departamentele de «producție». Din păcate, de multe ori încă vedem că activitatea de HR este percepută ca un cost pentru organizație, având în vedere lipsa obișnuinței calculării unui impact financiar direct. El poate fi calculat cu ușurință, acolo unde există o bună înțelegere din partea managementului firmei și o evaluare corectă a costurilor mari de integrare și înlocuire a unui angajat, la care se adaugă costurile oportunităților pierdute, din lipsa resurselor potrivite. Din păcate, acest fel de a măsura lucrurile nu este încă generalizat”, conchide Mădălina Uceanu.

HR salarizare

Un an al stagnării?

După mai mulți ani în care a fost vedeta incontestabilă a creșterilor salariale, industria IT&C a trecut, la începutul anului, printr-un moment dificil, generat de efectele “revoluției fiscale”, care au adus mai puțini bani în buzunarele unor angajați din industrie. Deși guvernul a decis că va suporta de la bugetul de stat diferența, angajatorii au preferat să mai aștepte înainte să anunțe alte creșteri salariale.

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a fost una dintre măsurile legislative care a încărcat agendele deja pline ale liderilor companiilor și ale directorilor de resurse umane în ultimele luni. Printre cei mai afectați de efectele acestei măsuri s-au numărat și o serie de angajați din domeniul IT&C, care la finalul lunii au primit mai puțini bani la salariu. Pentru a compensa pierde­rile nete ale angajaților, unele companii au ales să ofere bonusuri sau sporuri salariaților. La scurt timp, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care autoritățile vizează compensarea, unei părți din cheltuiala firmelor cu CASS, pentru a diminua astfel pierderea cauzată de mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat pentru persoanele care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii (inclusiv angajații din domeniul IT&C). Dacă toată această instabilitate legislativă s-a tradus printr-o reticență din partea angajatorilor care au preferat să rămână în gardă și să nu mizeze pentru moment pentru alte creșteri salariale, odată ce norii de furtună se vor risipi, companiile din domeniul IT&C, se pare că vor apela iar la creșteri salariale.

“Domeniul IT este mediul care a fost în fruntea clasamentului la creșteri salariale în ultimii ani și care va continua, cel mai probabil, să dețină prima poziție și de acum încolo pentru simplul motiv că există o cerere mult mai mare comparativ cu oferta”, spune Corina Diaconu, Managing Director la firma de executive search, recrutare și consultanță în resurse umane ABC Human Capital. “Există atracție în continuare din partea companiilor din străinătate să vină în România, grație salariilor încă mici comparativ cu media europeană așa că angajații din IT se vor bucura și de acum încolo de statutul de privilegiați”, adaugă Corina Diaconu. Un pol de creștere rapidă, pentru specialiștii IT este Iași, unde creșterea rapidă a sectorului IT va provoca o ascensiune accentuată a veniturilor, similară cu cea din Cluj.

ITC salarizare

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: