Finanțe Stiri

Idea Bank se asteapta la o crestere de doua cifre a creditarii

20 iul. 2015 2 min

Idea Bank se asteapta la o crestere de doua cifre a creditarii

Reading Time: 2 minute

Curatarea portofoliilor de credite neperformante si politica bancii centrale de relaxare a dobanzii de referinta si a ratei rezervelor minime obligatorii au stimulat creditarea, considera reprezentantii Idea Bank, care se asteapta la o crestere de doua cifre a creditelor nou acordate in raport cu anul precedent.

“Ne asteptam ca in urmatoarele luni cererea solvabila in crestere din partea populatiei coroborata cu surplusul de lichiditati din banci si cu minimul istoric de pret al creditarii in lei sa determine o crestere de doua cifre a creditelor nou acordate in raport cu anul precedent”, ne-a declarat Alin Daniel Fodoroiu (foto), Director Directia Produse Idea Bank.

Principalele segmente cu potential de business identificate de catre Idea Bank sunt din sfera creditarii persoanelor fizice si a IMM-urilor, mai putin segmentul Corporate. “Creditarea persoanelor fizice si a IMM-urilor sunt interconectate in masura in care IMM-urile angajeaza forta de munca din randul populatiei si creaza valoare adaugata care la randul ei se intoarce la populatie. Motorul acestui ciclu economic este reprezentat de creditare: pe de o parte de creditul de consum pentru persoane fizice si pe de alta de creditul pentru capital de lucru pentru companii”, spune Fodoroiu.

Cresterea economica nu se simte in buzunar

Reprezentantul Idea Bank spune ca bancile au facut eforturi constante pentru curatarea portofoliilor de credite neperformante si si-au ajustat politicile de creditare dupa lectiile invatate in timpul crizei. La acestea s-a adaugat o constanta politica a bancii centrale de relaxare a dobanzii de referinta si a ratei rezervelor minime obligatorii, actiuni care au stimulat creditarea pe de o parte prin diminuarea dobanzilor la creditele in lei pana la minime istorice, iar pe de alta, prin eliberarea in piata a unor volume semnificative de lichiditati.

“Bancile dispun in acest moment de principalele instrumente (pret redus al resurselor, lichiditati ridicate, portofolii ajustate la risc) pentru reluarea activitatii de creditare”, spune Fodoroiu.

Totusi, de cealalta parte, a clientului, se pune problema cererii solvabile, adica de persoane fizice si companii care se pot imprumuta si pot face dovada capacitatii de rambursare a unui credit. Acest lucru se intampla numai dupa o perioada suficient de mare de crestere economica coroborata cu cresterea increderii consumatorului. “Daca din punct de vedere statistic Romania se afla in al cincilea an de crestere economica, multi romani nu au putut regasi plusul de bunastare in propriile bugete”, arata Fodoroiu, adaugand ca din ultimele masuri guvernamentale, doar recenta scadere de TVA la alimente a avut un impact vizibil asupra bunastarii populatiei.

In ceea ce priveste Legea Falimentului Personal, publicata recent in Monitorul Oficial, reprezentantul Idea Bank spune ca impactul se va putea stabili doar dupa publicarea normelor de aplicare, in conditiile in care “stim cu totii ca normele de aplicare sunt un element esential in asigurarea cadrului necesar pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor legii”.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: