Analize Companii

Impactul Uber și Airbnb asupra economiei Franței

23 dec. 2016 2 min

Impactul Uber și Airbnb asupra economiei Franței

Reading Time: 2 minute

Cu mai mult de 50 de companii în sectorul economiei colaborative, Franța este unul dintre liderii europeni ai acestui domeniu, indică o analiză Coface.

Analiza arată că insolvențele companiilor de taxi din Franța au crescut cu aproape 60% într-un an, în creștere de la 141, în august 2015, la 224, la sfârșitul lui august 2016 și având drept rezultat pierderea de locuri de muncă. În regiunea Ile-de-France, numărul companiilor de taxi insolvente a crescut cu 135%, între 2013 și 2016, ceea ce reprezintă un sfert din totalul insolvențelor companiilor de taxi din Franța. Pe de altă parte, apariția vehiculelor private de închiriat a crescut de șapte ori din 2013, atingând cifra de 14.404 antreprenori la sfârșitul lunii august 2016, generând totodată 12.964 locuri de muncă. Regiunea Ile-de-France a experimentat cea mai mare rată a aparițiilor vehiculelor destinate închirierii, înmulțindu-se de 9,5 ori în aceeași perioadă și reprezentând 78% din toate aparițiile de vehicule private de închiriat din Franța (în august 2016). 

Comparația dintre datele privind insolvențele companiilor de taxi și apariția vehiculelor  private de închiriat arată că acestea din urmă compensează insolvențele din sector – chiar și după trei ani, o vârstă critică pentru o companie. Prin urmare, mai mult de 12.000 au fost create în Franța, în perioada septembrie 2015 august 2016.

Impactul Airbnb asupra sectorului hotelier

În Paris, sectorul hotelier tradițional a reacționat mai puțin brusc la sosirea Airbnb, până în momentul atacurilor.

În ciuda apariției Airbnb în capitala franceză, în 2012, insolvențele în sectorul hotelier au scăzut brusc, între 2012 și 2014, cu 58%. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că numărul camerelor disponibile prin intermediul Airbnb a crescut de opt ori. Dat fiind că este insuficient numărul camerelor de hotel din Paris, suplimentarea a avut rolul de a acoperi lipsa.

În  2015, această dinamică a început să se schimbe, iar companiile insolvente au început să experimenteze o creștere bruscă de 117%. Atacurile teroriste de la începutul și de la sfârșitul anului au anulat sejururi în hoteluri din Paris, scăzând gradul de ocupare cu aproximativ 5 puncte (în perioada Iunie 2015 – Iunie 2016), cu toate că traficul aerian a crescut cu 3%, față de aceeași perioadă.

Airbnb a preluat, cu siguranță, un procent din această diferență, numărul camerelor închiriate prin Airbnb dublându-se într-un an, ceea ce a depășit 55.000, la sfârșitul lunii august 2016.

Pentru a contracara această presiune asupra sectorului hotelier tradițional, guvernul intenționează să impună controale mai stricte cu privire la închirierea locuințelor private. Măsurile potențiale includ impozitarea veniturilor suplimentare pentru companiile de închiriere, limitări privind numărul de zile în care o reședință poate fi închiriată, precum și armonizarea între condițiile de acces pentru vehiculele private închiriate și taxiuri. Cu toate acestea, aproximativ 2.600 de locuri de muncă vor dispărea în Franța, în cazul în care numărul vehiculelor private de închiriat se reduce cu 20%.

Credit foto: © Xantana | Dreamstime.com

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: