Finanțe Stiri

Indicatorul de incredere macroeconomica – maxim istoric

25 iun. 2015 2 min

Indicatorul de incredere macroeconomica – maxim istoric

Reading Time: 2 minute

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a atins in luna mai maximul istoric, de 77,1, in urcare cu 6,4 puncte procentuale fata de aprilie, sustinut de indicatorul conditiilor curente (64,5) si de cel al anticipatiilor (83,3), analistii anticipand un curs de 4,45 lei/euro intr-un an. Astfel, indicatorul conditiilor curente a crescut cu 4,7 puncte fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, iar cel al anticipatiilor s-a majorat cu 7,2 puncte.

„Este de remarcat imbunatatirea perceptiei respondentilor cu privire la evolutia viitoare a conditiilor macroeconomice globale, fiind inregistrata prima valoare pozitiva din ultimele 12 luni. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru cele doua orizonturi de timp (pentru 6, respectiv 12 luni ) avute in vedere au consemnat un curs anticipat de 4,4500 pentru ambele orizonturi, in crestere fata de valorile inregistrate in exercitiul anterior”, se arata intr-un comunicat al CFA Romania.

Indicatorul de incredere macroeconomica poate avea valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza totodata anticipatiile pentru un an pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Peste doua treimi dintre respondenti (70%) se asteapta la o imbunatatire a conditiilor de afaceri in urmatoarele 12 luni, iar 54,8% previzioneaza o imbunatatire pe piata muncii.

De asemenea, 64,5% dintre analisti vad o crestere a veniturilor personale in economia romaneasca, iar 77,4% sunt optimisti in ceea ce priveste averea personala, cu castiguri din piata de capital, imobiliare etc.

Trei sferturi dintre membrii CFA se asteapta conditii macroeconomice globale normale in urmatorul an, pe cand 20% le considera bune. Privitor la inflatie, un sfert considera ca aceasta va creste, iar circa 40% mizeaza pe o scadere a inflatiei.

Pe de alta parte, aproape o treime dintre participantii la studiu se asteapta ca cel putin o tara sa iasa din zona euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce 42% spun ca nu va exista un exit.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: