Analize Companii

Investiție pentru viitor

7 sept. 2017 4 min

Investiție pentru viitor

Reading Time: 4 minute

Una dintre cele mai performante fabrici din Europa beneficiază o investiție de 490 de milioane de euro, pentru a fi transformată într-un inovator centru de producție al viitorului. Se întâmplă la Otopeni, la fabrica Philip Morris România.

Într-un ansamblu de clădiri moderne înconjurate de verdeață, la Otopeni, lângă București, are loc o adevărată revoluție tehnologică. Se instalează echipamente noi, pentru a transforma fabrica de țigări din Otopeni într-o inovatoare unitate de producție a viitorului. Planurile sunt mari și investițiile, pe măsură. Philip Morris International a anunțat pe 25 iulie o investiție de 490 de milioane de euro în fabrica de lângă București, pentru a produce aici rezervele din tutun care se folosesc împreună cu IQOS, dispozitivul revoluționar al companiei care încălzește tutunul în loc să îl ardă. Aceste rezerve din tutun sunt comercializate în prezent sub denumirea de HEETS.

Procesul retehnologizării fabricii din România, care presupune în primul rând instalarea de aparatură tehnologică nouă, a fost început deja în prima parte a acestui an, urmând să fie finalizat până în 2020, prin extinderea cu încă o secție de procesare a tutunului. Investiția Philip Morris de la Otopeni aduce și noi locuri de muncă pentru aproximativ 300 de persoane, pe lângă cele peste 670 de locuri de muncă existente deja în fabrică. „Sunt mândru să fiu în România în acest moment istoric pentru compania Philip Morris. Această investiție, de 490 milioane de euro, înseamnă mai multe exporturi, mai multe taxe pentru bugetul de stat, mai multe locuri de muncă pentru români, plătite la un standard cât mai apropiat celui european. Este, în egală măsură, un proiect important nu doar pentru piața locală, ci și pentru utilizatorii de IQOS din întreaga lume”, a declarat Branislav Bibic, Managing Director la Philip Morris România, la anunțarea investiției. Fabrica din Otopeni va produce HEETS atât pentru piața locală, cât și pentru alte piețe la nivel mondial, în principal din Europa și din Asia.

România se află, astfel, în fruntea valului de schimbare din industria de profil, pentru că fabrica Philip Morris de la Otopeni este una dintre cele mai performante din Uniunea Europeană, acesta fiind motivul pentru care a fost aleasă de gigantul american pentru a trece la produse din următoarea generație. Este cea de-a treia unitate de producție a Philip Morris International care va produce re­zerve din tutun HEETS, după ce, în octombrie 2016, compania a finalizat prima fabrică de acest tip în Crespellano (Bologna, Italia), iar în luna iunie a fost anunțată o altă investiție de acest tip într-o fabrică a companiei din Germania. Până la finalul anului 2018, Philip Morris International planifică să aibă o capacitate anuală totală de producție de aproximativ 100 miliarde de unități de HEETS.

IQOS
Inovația IQOS – Fabrica din Otopeni va produce rezerve din tutun (HEETS) care se folosesc împreună cu IQOS, dispozitiv electronic revoluționar dezvoltat de Philip Morris International. Acesta încălzește tutunul în loc să îl ardă, făcând parte din categoria noilor produse cu potențial de reducere a riscurilor asociate fumatului.

Cercetare de miliarde

Aceste anunțuri sunt rodul unei pregătiri atente, dublate de eforturi uriașe de cercetare-dezvoltare din partea gigantului american. Începând din 2008, Philip Morris International a angajat peste 400 de oameni de știință care acoperă peste 26 de specialități (bio­chimie, matematică, toxicologie etc.) și a investit peste 3 mi­liarde de dolari în cercetare și în dezvoltarea de noi produse, în principal în două centre de cercetare, în Neuchâtel (Elveția) și Singapore.

În 2014, a apărut în urma acestor eforturi IQOS, produs inovator care încălzește tutunul în loc să îl ardă, acesta fiind disponibil până în acest moment în orașe importante din peste 25 de piețe la nivel global. IQOS face parte dintr-o nouă categorie de produse cu potențial de reducere a riscului (reduced risk products), care schimbă industria tutunului la nivel global. Producătorii din domeniu se orientează accelerat către produse care nu mai ard tutunul, fiindcă procesul de ardere este cel care produce substanțele nocive asociate fumatului.

Cum rezultatele cercetărilor care au evaluat potențialul de risc redus al IQOS sunt foarte promițătoare, Philip Morris împărtășește în mod deschis metodologiile, stadiile studiilor, precum și concluziile lor, pentru a fi reexaminate și verificate independent de către terți. Prima țară în care au fost produse, la scară mică, HEETS, la scară mică, a fost Elveția, la Centrul de Dezvoltare Industrială din Neuchâtel.

România, în primul val

Deja peste 3 milioane de fumători adulți din întreaga lume au înlocuit țigaretele cu IQOS. IQOS a fost lansat pe piața din România încă din noiembrie 2015. Dacă în 2016 IQOS a fost comercializat mai ales prin intermediul comerțului electronic și în București, de la începutul acestui an produsul este comercializat și în principalele 16 orașe din țară. Cota de piață a produsului este de 1% în București și top orașe, conform cifrelor de de la finalul lunii aprilie, ceea ce pentru industria tutunului înseamnă un ritm de creștere foarte ra­pid, după cum a declarat pentru Biz Managing Directorul de la Philip Morris România. Numărul utilizatorilor de IQOS din România a ajuns la câteva zeci de mii, iar după ce încearcă IQOS, 7 din 10 fumători adulți aleg să utilizeze în mod constant această nouă modalitate de a consuma tutunul. „Iar acesta este doar începutul. Poziționarea fabricii în context geografic nu face decât să susțină strategia pe termen lung pe care ne-am asumat-o, de a contribui la crearea unui viitor fără fum”, arată Branislav Bibic.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: