Interviuri

Ion Jinga

17 feb. 2012 3 min

Ion Jinga

Reading Time: 3 minute

Discutia de la Londra cu Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, a gravitat in jurul soliditatii relatiilor politice si al cresterii schimburilor economice bilaterale, dar si al fortei comunitatii romanesti din Regat.

 

Cum caracterizati relatia dintre Marea Britanie si Romania?

Este o relatie caracterizata de existent unui parteneriat strategic agreat in anul 2003 si actualizat la noul statut al Romaniei, de stat membru al Uniunii Europene si al NATO, prin vizita de anul trecut a presedintelui Romaniei ca invitat al Guvernului Majestatii Sale. Acesta este cadrul general in care putem plasa relatia actuala. La sfarsitul anului trecut, intr-o discutie cu ministrul britanic de Externe, William Hague, acesta a mentionat ca niciodata in istoria comuna Romania si Marea Britanie nu au avut relatii atat de bune ca in prezent.

 

Prietenii din Ministerul Britanic de Externe mi-au spus ca, intr-o evaluare pe care diplomatia britanica a facut-o privind relatiile bilaterale ale Regatului Unit pe parcursul anului 2011, Romania figureaza intre relatiile de top in ceea ce priveste dinamismul, substanta si densitatea contactelor, evenimentelor si proiectelor comune. As spune ca, in ciuda faptului ca Europa in ansamblul sau si, ca parte a Europei, Romania si Marea Britanie sunt inca sub impactul consecintelor unei crize economice prelungite, relatiile dintre cele doua tari cunosc acum o relatie fasta cu excelente perspective pentru viitor.

 

Cat de puternica este cooperarea economica dintre cele doua tari?

Este o cooperare care a cunoscut si cunoaste un trend ascendent in pofida crizei. Cu siguranta ca rezultatele ar fi fost chiar mai spectaculoase daca nu am fi avut criza. Anul trecut, schimburile comerciale au depasit 2,7 miliarde de euro. Marea Britanie este unul dintre partenerii nostri cu care avem o balanta pozitiva pe comert, exportam mai mult decat importam (+156 de milioane de euro la nivelul anului trecut). Din aceasta perspectiva, Marea Britanie este al noualea partener comercial al Romaniei din lume si al doilea in Uniunea Europeana din perspectiva balantei pozitive.

 

Sunt peste 4.400 de companii britanice si companii mixte romano-britanice care opereaza pe piata romaneasca. Exista un capital direct investit in jur de 750 milioane de euro si, daca luam investitia Vodafone plus alte investitii considerate indirecte, depasim 4 miliarde de euro investitii britanice in Romania. Sunt cateva mii de oameni de afaceri britanici in Romania, sunt cateva mii de expati pe teritoriul nostru. Anul trecut, relatiile economice au inregistrat o crestere cu 13% in perioada de criza, exporturile noastre au crescut cu 7%, e adevarat ca au crescut si importurile din Marea Britanie cu ceva mai mult. Noi exportam in Marea Britanie produse care inglobeaza tehnologie de varf si manopera de inalta specialitate: 34% din exporturi sunt aparatura electrica si electronica, 24% masini utilaje, componente de aeronautica componente de constructii navale, IT si doar 5% produse chimice, 5% mobilier, 5% materiale plastice. De cealalta parte, britanicii exporta in Romania cam aceleasi lucruri, dar la o pondere ceva mai mica.

 

Care sunt bazele noastre comune, politice, sociale, economice si valorile comune, in afara de cele europene?

Avem peste 100.000 de romani traitori permanent sau temporar in Marea Britanie. O comunitate care, in ciuda a ceea ce mai scriu cand si cand tabloidele, este, probabil, cea mai bine dotata din punct de vedere intellectual din Marea Britanie. In toamna anului 2011, presa britanica a preluat pe surse elemente dintr-un raport pe care il prezentau ca fiind confidential, comandat de fostul guvern laburist si tinut la secret tocmai pentru ca era devastator pentru politica de emigratie, fiindca acel raport ar fi aratat ca romanii si bulgarii, cei pentru care mai exista inca restrictii pe piata fortei de munca, au un grad scazut de integrare, grad ridicat de somaj si grad redus de educatie.

 

Am reusit pana la urma sa obtinem de la autoritatile britanice publicarea acelui raport, facut public, cu mentiunea ca a fost comandat de fostul guvern. Citesc raportul si constat cu surprindere si placere ca, dintre toti strainii din Marea Britanie, romanii au cel mai ridicat procent de oameni cu studii superioare (40%) si cel mai scazut procent de oameni cu un nivel redus de educatie (26%). Romanii au cel mai ridicat grad de ocupare – 85% au locuri de munca. O parte a presei a incercat atunci sa speculeze ca 15% sunt someri. Acelasi raport spune ca nivelul de somaj al romanilor din Marea Britanie este tot cel mai scazut (4,4%). Diferenta este data de studenti, profesii liberale, avocati, oameni care lucreaza pe cont propriu in zona de servicii financiare, artisti. Este o comunitate bine inchegata, venita in cateva valuri succesive, o comunitate care munceste, o comunitate care isi castiga existenta cu demnitate, o comunitate care isi pastreaza valorile si care ramane apropiata de tara.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: