Companii Management

Japonezii pariază pe berea cehă

13 iul. 2018 5 min

Japonezii pariază pe berea cehă

Reading Time: 5 minute

Pentru a se apropia mai mult de consumatorii de bere artizanală, Asahi Breweries Europe Group plănuiește să folosească brandurile de bere cehă din portofoliu, cu care vrea să cucerească întreaga lume. 

Dacă ați mers în ultima vreme la magazin să vă aprovizionați cu bere pentru serile cu me­ciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, poate ați observat pe rafturi tot mai multe branduri de bere. Berea germană, care până nu cu mult timp în urmă era favorită și ocupa un loc de cinste la raft, pierde încet-încet teren, în timp ce brandurile din Cehia câștigă tot mai mult spațiu în frigiderele din toate colțurile lumii. De ce? Răspunsul la această întrebare nu este tocmai unul dificil, mai ales că se spune că cehii nu beau aproape deloc apă, iar berea este un adevărat brand de țară pentru Cehia, sta­tul cu cel mai mare consum de bere din lume. Și, nici la producție nu stau tocmai rău. Ca să vă faceți o idee, în urmă cu cinci ani, în Cehia se produceau mai bine de 20 de milioane de hectolitri de bere, iar doi ani mai târziu această cifră a ajuns la 22 de milioane de hectolitri, creștere exponențială care s-a menținut și de-a lungul ultimilor ani.

“Segmentul de bere cehă este în plină creștere la nivel global”, spune Paolo Lanzarotti, CEO al Asahi Breweries Europe Group (ABGE). “Ne propunem să fim în fruntea acestui val, care are o dezvoltare extrem de rapidă în Europa și în Asia, cu brandurile Kozel și Pilsner Urquell”, a mai precizat Lanzarotti în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la fabrica de bere a companiei japoneze din Tychy, Polonia. Top managerul a adăugat că asaltul brandurilor din Cehia din portofoliul Asahi Bre­weries vizează 22 de piețe din Europa, printre care și România, și că până la finalul anului va cuprinde alte 15 noi piețe din zona Asia-Pacific.

Pilsner 1

Pe lângă cei doi piloni, Kozel (cea mai bine vândută bere cehă la nivel mondial, care a avut o creștere a volumului de șase ori în ultimii 15 ani) și Pilsner Urquell (prima bere de tip pils din lume), compania japoneză mai are un as în mânecă: Kozlovna, o berărie cehă emblematică, ce a devenit un adevărat love brand pentru pasionații de bere. Pub-ul operează în mai multe țări, printre care Rusia, Repu­blica Moldova, Georgia, Kazahstan și desigur Cehia și se bucură de un succes răsunător atât ca vânzări, cât și ca număr de vizitatori. Ce înseamnă Kozlovna? Cifrele arată că, dacă se construiește o berărie Kozlovna în locul unui pub obișnuit, în noua locație ar crește vânzările cu până la 500%.

“Astăzi scad exporturile de bere germană și cresc cele de bere din Cehia”, spune Grant McKenzie, Marketing Director al Asahi Breweries Europe Group. “Berea cehă este practic definiția berii craft. Astăzi toată lumea vrea bere craft. Chiar dacă berea artizanală a început în mici fabrici, asta nu înseamnă că ea nu poate fi făcută și în fabricile mari”, adaugă McKenzie.

lide grantmckenzie

Dacă în urmă cu doar câțiva ani berea artizanală era o raritate în meniurile berăriilor, iar numărul celor care o comandau era chiar și mai mic, astăzi berea craft nu numai că a devenit o prezență obli­gatorie în restaurantele din toată lumea, dar chiar au apărut o multitudine de localuri care oferă clienților chiar propria bere artizanală. Și este în continuare loc pentru creștere. Până în 2020, berea artizanală va reprezenta 10% din valoarea pieței berii din Europa, în timp ce în Europa Centrală și de Est aceeași valoare va fi atinsă în anul 2025. Potrivit directorului de marketing al Asahi Breweries, pe agenda strategică a companiei japoneze, apropierea de consumatorii de bere artizanală ocupă un loc extrem de important.

Cum berea craft este adesea asociată cu gustul, producția limitată, ingredientele de calitate și unicitatea, compania plănuiește să aducă un gust mai complex și să își concentreze demersurile de marketing pe poveștile berarilor, pe eforturile lor de a produce berea, cu focus pe grija cu care a fost creat produsul. Din acest motiv Asahi Breweries Europe Group a lansat o serie de sortimente noi precum Dreher Pale Ale, o extensie de brand pentru Prazubr, cel mai mare brand de bere din Polonia, și o bere IPA din gama Ksiazece, care mai conține și lager, bere roșie și stout, perfecte pentru asocierea lor cu preparate culi­nare rafinate.

Nici România nu a fost omisă de compania japoneză, care a introdus anul trecut pe piața locală segmentul de bere nepasteurizată prin Timișoreana Ne­pasteurizată, a­poi a lansat Azuga Ne­pas­teurizată și, anul acesta, Ursus Retro. La începutul acestei veri, compania a mai lansat pe piața din țară și Ursus Cooler Red Orange, un mix de bere fără alcool și limonadă cu suc de portocale roșii.

Pariu pe gusturi noi

Noul Ursus Cooler se adresează consumatorilor care vor o băutură răcoritoare în perioa­da verii, dar și celor preocupați de un stil de viață sănătos, o altă tendință importantă care transformă în­cet-încet industria globală a berii. Tot mai mulți europeni sunt preocupați de wellbeing, ceea ce implică mai mult sport, mâncare mai sănătoasă, tot mai puține băuturi carbogazoase și moderație în consumul de alcool. “Nu este o amenințare pentru industria berii, ci este chiar o oportunitate”, spune Grant McKenzie, directorul de marketing al ABGE, care estimează că în Europa Centrală și de Est, segmentul de bere fără alcool va crește la 4,5% din piață până în anul 2020, în timp ce în România, peste doi ani, acesta va ajunge la 2,6% din piață. Una dintre direcțiile companiei nipone este să facă din berea fără alcool principala alegere a adulților, prin gust și ingrediente naturale. În această linie, compania a lansat anul acesta în Polonia o nouă variantă fără alcool a berii Lech, Ursus Cooler (în România) și noi sortimente cu fructe pentru D24 (în Ungaria).

Un studiu citat de McKenzie arată că mai bine de 70% dintre respondenți ex­perimentează uneori gusturi noi și deosebite, mai ales astăzi, când trăim într-o eră în care turismul internațional este tot mai accesibil și gustul este foarte important pentru explorarea și descoperirea altor culturi. Cum bucătăriile internaționale, în special cele asiatice, devin din ce în ce mai populare pe Bătrânul Continent și tot mai mulți tineri aleargă după noi experiențe – 36% dintre români consideră că experiențele sunt mai importante decât posesiunile – și berile internaționale de tip lager devin din ce în ce mai căutate în Europa Centrală și de Est.

Acesta este unul dintre motivele pentru care compania a lansat în cele mai multe țări Europene, inclusiv în România, Asahi Super Dry, cea mai apreciată bere japoneză în lume. Pe lângă ingredientele de bază – apă, malți, hamei și drojdie – Asahi Super Dry conține și un ingredient inedit, specific culturii japoneze, și anume orezul, care îi conferă un gust delicat și îi completează aroma. Berea se produce printr‑un proces de fabricație care implică tehnologii inovatoare special create pentru a asigura gustul optim Super Dry, cunoscut în limba japoneză sub numele de Karakuchi.

În pofida acestei goane după noi gusturi și experiențe, originile locale rămân totuși importante, berile locale având în continuare cea mai mare cotă de piață. “O altă tendință pe piața berii din Europa Centrală și de Est este importanța originilor locale. Se înregistrează o creștere a interesului pentru originea ingredientelor și a gustului. Folclorul și tradițiile într-o nouă formă sunt pe val”, spune Grant McKenzie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: