Analize Management

Lecții de business: Felix Pătrășcanu, FAN Courier

28 oct. 2016 2 min

Lecții de business: Felix Pătrășcanu, FAN Courier

Reading Time: 2 minute

Dacă vrei să fii respectat de ceilalți, respectă-i tu mai întâi, indiferent dacă sunt parteneri, furnizori sau angajați. Este o regulă pe care am învațat-o din familie, e din setul celor „șapte ani de acasă“ dar este mai valabilă ca oricând. Nu poți pretinde celorlalți ceea ce tu nu oferi sau nu arăți.

Când alegi să interacționezi cu cineva, alege să interacționezi cu un „câștigător“. Astfel, ai permanent oportunitatea să înveți de la cineva care a trecut deja „pe acolo“.

Cheltuiește în fiecare lună mai puțin decât câștigi. Indiferent dacă ai câștiga mult sau puțin, o economie cât de mică îți va da măcar sentimentul siguranței zilei de mâine.

Informează-te permanent despre schimbările care se petrec la nivel global, în ansamblu și cu cele din piața în care activezi. Astfel, nu vei fi luat prin surprindere și la un moment dat, vei începe să anticipezi. Vei fi conștient și, în consecință, pregătit pentru a le face față.

Acordă o importanță egală oamenilor din jurul tău – parteneri, clienți, echipă dar și proceselor, conexiunilor și situațiilor financiare. Tratează situațiile din jurul tău plecând de la prezumția de firesc și nu de catastrofă, oricât de catastrofale ar părea. Întotdeauna există un motiv pentru care se întamplă și trebuie să identifici adevarata cauză pentru a găsi soluția potrivită.

Fii chibzuit și organizează-te în tot ceea ce faci indiferent cât de puternic ești la un moment dat. Cu cât ești mai sus, ești lider, cu atât așteptările sunt mai mari, iar eșecul va fi perceput disproporționat de puternic în piață. Pentru un lider, succesul e ceva firesc, eșecul este însă privit de ceilalți ca o catastrofă.

Când vrei să investești, alege totdeauna să investești pe termen lung pentru că este și cea mai durabilă variantă. O investițe pe termen scurt aduce beneficii pe termen scurt, iar la finalul ei trebuie să o iei de la capăt și poți descoperi că faci doar o cârpeală.

Gândește-ți afacerea ca un bun gospodar și gospodărește-te cu ce ai. Fă-ți iarna car și vara sanie.

Nu lua decizii peste noapte. Lasă să treacă cel puțin 24 de ore de la idee, înainte de a te hotărî să alegi un drum sau altul. În acest timp, gândește-te la beneficii, dar mai ales la riscurile pe termen mediu și lung. Nu te duce pe un drum dacă nu-i vezi capătul chiar dacă pare să fie unul lin, fără riscuri.

Așază-te permanent „în papucii clienților“ tăi când vrei să le propui ceva nou și vezi cum ai reacționa tu la asta. Anticipează piața și testează, nu te lăsa surprins de o schimbare sau alta, pozitivă sau nu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: