Companii Stiri

Viitorii antreprenori si manageri

3 iul. 2014 4 min

Viitorii antreprenori si manageri

Reading Time: 4 minute

Majoritatea elevilor de liceu din principalele orase din vestul tarii isi doresc ca in viitor sa aiba profesii care implica un grad mare de independenta sau sa-si dezvolte o afacere pe cont propriu, arata o cercetare realizata de Samsung Electronics Romania impreuna cu D&D Research in cadrul caravanei educationale Samsung Trends of Tomorrow.

Conform rezultatelor cercetarii realizate de Samsung Electronics Romania, aproximativ 90% dintre cei 4.000 de elevi aleg profesii liberale, care implica un anumit grad de independenta si care presupun un puternic spirit antreprenorial.Topul meseriilor alese de elevi arata urmatoarele trei preferinte de cariera: avocat (15,4%), programator (12,9%), actor (11,4%).

Spiritul antreprenorial este intalnit frecvent in cazul fetelor (34%), insa si in cazul baietilor aceasta trasatura este evidenta, ocupand locul al doilea in analiza personalitatii lor (16%). Acestia s-au dovedit a fi, in primul rand, conventionali (39%) ceea ce inseamna ca tind sa aleaga spontan activitati care presupun respectarea ordinii si a rutinelor, adoptarea unor standarde clare, fiindu-le mai usor sa realizeze activitati administrative sau care presupun munca de birou.

Insa, indiferent de gen, atat alegerile spontane pe care elevii le fac, cat si trasaturile lor de personalitate scot in evidenta tendinta de a prelua conducerea, placerea de a negocia si puterea lor de persuasiune.

“Unul dintre cele mai interesante mesaje transmisede cei peste 4.000 de elevi cu care am stat de vorba este ca, in acest moment, sunt interesati si potriviti pentru domenii care implica spirit antreprenorial si aptitudini digitale”, a declarat Mihaela Stanoiu, Marketing Manager in cadrul Samsung Electronics Romania.

Baietii vor sa fie programatori, fetele avocat

O caracterista a elevilor din vestul tarii, relevata de cercetarea realizata de Samsung, este tendinta acestora de a alege intuitiv profesii pentru care sunt potriviti din punct de vedere al personalitatii lor. Totodata, ei sunt inclinati sa aleaga profesii cunoscute, popularizate in ultimii ani, care le pot aduce castiguri financiare. Astfel, un top 3 al meseriilor pe care le aleg cel mai des arata ca acestia vor ca in viitor sa fie avocati, programatori sau ingineri de sisteme informatice. Pe de alta parte, meseriile pentru care ei ar fi potriviti conform tipurilor lor de personalitate nu se limiteaza numai la cele manifestate in alegerilor lor. Cateva exemple de profesii pentru care sunt potriviti elevii din vestul tarii sunt: reprezentant vanzari, organizator de evenimente, specialist relatii publice, consultant economic si mediator.

Spre deosebire de fete, baietii sunt interesati cel mai mult de domeniul IT: 38% dintre ei au spus ca vor sa devina programatori sau ingineri de sisteme informatice. Din trasaturile lor de personalitate reiese ca sunt potriviti pentru profesiile din domeniul IT, dar pot dezvolta cu usurinta si caracteristicile necesare pentru alte profesii cum ar fi: expert contabil, agent imobiliar, functionar bancar, laborant, inginer sau controlor de trafic aerian.

In cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales in primul rand o cariera de avocat (20%). In plan secundar, ele sunt interesate si de profesii sociale, in alegerile lor fiind si profesii ca medic, psiholog sau profesor. Din analiza trasaturilor lor de personalitate resiese ca acestea sunt potrivite atat pentru profesiile pe care le aleg spontan, cat si pentru unele noi ca de exemplu specialist relatii publice, educator, psiholog, medic, traducator sau asistent social.

Influenta liceului in alegerea carierei

Rezultatele cercetarii realizate de Samsung in 15 licee de prestigiu din vestul tarii arata ca elevii sunt predispusi sa aleaga profesii tipice pentru profilul liceului urmat, dar si alte profesii care nu au o nicio legatura cu acesta. De exemplu, elevii care studiaza in licee pedagogice, aleg in afara de profesiile din zona educationala si altele complet diferite de zona lor de studiu (avocat, farmacist, programator), iar elevii din licee tehnologice aleg spontan profesii creative, cum ar fi aceea de actor. Cu toate acestea, elevii sunt mai potriviti pentru profesii care implica cunostintele deja dobandite.

Samsung Electronics Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale continua si in octombrie caravana “Trends of Tomorrow” care va ajunge in 5 noi orase din nordul-estul tarii.

In cadrul editiei din acest an a proiectului aproximativ 8000 de elevi, din 10 orase, au ocazia sa afle care este cariera potrivita pentru ei, primesc recomandari de aptitudini digitale necesare pentru domeniile de activitate pe care le aleg, precum si consiliere in planificarea educationala si profesionala.

“Pentru elevi este extrem de util ca in timpul liceului sa beneficieze de orientare vocationala. Aceasta ii poate ajuta sa isi aleaga o profesie sau o meserie care sa ii multumeasca, nu doar din punct de vedere financiar si, in acelasi timp, nu doar din punct de vedere profesional. Este important ca in mentalitatea romanilor orientarea vocationala sa devina un «must be», asa cum este de exemplu in tarile nordice, unde tinerii beneficiaza de acest gen de serviciu in proportie de aproximativ 80%. Pentru asta este nevoie ca ei sa inteleaga cum ii ajuta orientarea vocationala si de ce ar trebui sa se dedice cu responsabilitate acestui proces. Studiul de fata este unul extensiv, care nu a mai avut loc pana acum la noi in tara.”, a declarat Dan Petre, coordonator platforma www.pemeserie.ro.

„In contextul actual, piata muncii valorizeaza din ce in ce mai mult competentele digitale si capacitatea candidatilor de a folosi tehnologia, in majoritatea domeniilor de activitate. De altfel, in 88% dintre anunturile publicate pe www.eJobs.ro, cunostintele digitale se regasesc ca si conditie obligatorie pentru angajare, indiferent de gradul de calificare si de nivelul de experienta”, a declarat Ana-Maria Cetatean, Brand Manager, eJobs.ro.

Cercetarea a fost realizata in perioada aprilie-iunie 2014, pe un esantion alcatuit din aproximativ 4.000 de elevi de liceu, intre 14 si 19 ani, din 15 licee de prestigiu din orasele Timisoara, Arad, Oradea, Baia Mare si Bistrita. Aceasta are la baza raspunsurile acordate de elevi pentru Testul Self Directed Search sau Holland, un instrument de inventariere a intereselor vocationale, utilizat in autoevaluare, printre cele mai relevante la nivel international in domeniul orientarii vocationale.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: