Oamenii Biz Business

Lideri in consultanta

7 feb. 2011 4 min

Lideri in consultanta

Reading Time: 4 minute

Top managerii alesi de noi pentru acest numar conduc filialele din Romania ale organizatiilor cunoscute sub denumirea “Big Four”, cele mai mari companii de consultanta de business din lume. Sunt oameni cu o experienta indelungata in companiile din care provin, cu ani de munca sustinuta. In plus, toti sunt romani, contrar ideii ca in fruntea unor mari corporatii de pe piata locala sunt preferati expatii.

George Mucibabici, Presedinte, Deloitte Romania
A lucrat la BNR, FMI si a restructurat o banca. Putini sunt cei care isi pot trece in CV asemenea performante. Si nu este totul. De patru ani, conduce una dintre cele mai mari companii de consultanta din Romania. Toate acestea s-au intamplat pe parcursul a 20 de ani, dintre care George Mucibabici isi aminteste cu mare placere de perioada 1990-1994, cand la BNR a fost implicat in coordonarea unor reforme importante ale sistemului financiar-bancar. Fiecare etapa i-a servit drept provocare si lectie pentru pasii urmatori. Dintre toate experientele, doua l-au marcat mai mult: perioada cat a lucrat la FMI si apoi la cea de Banca Tiriac. Ideea de a restructura o institutie cu capital romanesc si de a o inscrie in prima liga era un vis mai vechi, pe care a reusit sa-l duca la bun sfarsit. Dupa restructurare, banca a fuzionat cu HVB Bank si apoi cu Unicredit. In 2006, a refuzat oferta unei banci din Londra de a coordona operatiunile din Europa de Sud-Est si a acceptat pozitia de presedinte al Deloitte Romania. A fost un alt pas decisiv in cariera. Din pozitia actuala poate sa-si puna in valoare toata experienta anterioara. In plus, este incantat ca, zi de zi, se bucura de varietate, mult mai multa decat ar putea oferi sistemul bancar vreodata.

Camelia Horlaci, Country Managing Partner, Ernst&Young Romania
In 1994, Camelia Horlaci parasea institutia de stat in care activa pentru a lucra in consultanta la Arthur Andersen Romania, pe vremea cand grupul companiilor internationale de top din domeniu se numea Big Six. “Anii de dupa ’90 au fost o adevarata perioada de pionierat, insa una extrem de interesanta. Am devenit Partner in anul 2001, in 2002 ne-am alaturat companiei Ernst & Young, iar in 2005 am preluat conducerea biroului din Romania”, spune Horlaci. Pasiunea, onestitatea si transparenta sunt calitatile care o caracterizeaza. Crede in oameni si in efortul in echipa si mai ales in valoarea pe care o pot aduce companiilor cu care lucreaza. Este destul de dificil pentru Camelia sa descrie o zi obisnuita, pentru ca fiecare zi este diferita si tocmai acest lucru face diferenta intre activitatea de consultanta si alte activitati care au o anumita rutina. Provocarile unui CEO al unei companii din Big Four in Romania sunt in primul rand legate de adaptabilitatea pe o piata schimbata radical si intr-un context economic marcat de incertitudini. In plus, in opinia Country Managing Partner-ului de la Ernst & Young, alte provocari sunt motivarea si pastrarea resurselor umane de calibru, dar si “cresterea sanatoasa a practicii cu respectarea eticii profesionale si a comunitatii din care facem parte”.

Serban Toader, Senior Partner, KPMG Romania
Serban Toader este Senior Partner al KPMG din octombrie 2007, dupa 11 ani de cariera in cadrul organizatiei. “A fost nevoie de multa munca si nu am ezitat in fata niciunei oportunitati. Posibilitatea de a lucra temporar la KMPG Luxemburg a fost hotaratoare in cariera mea”, spune Serban Toader. Avantajul de a lucra in afara granitelor si contactele cu mediul international i-au oferit avantajul de a avea nu numai perspectiva Romaniei, ci si de a intelege viziunea altora asupra propriei persoane. In acelasi timp, sprijinul familiei si al colegilor a fost esential in cariera sa. In calitate de Senior Partner, Serban coordoneaza toate serviciile de Audit, Asistenta Fiscala si Consultanta in afaceri ale KPMG in Romania si Moldova, conducand o echipa de peste 600 de angajati. Este si membru in Consiliul de Administratie al KPMG pentru Europa Centrala si de Est, care coordoneaza activitatea firmelor KPMG din intreaga regiune, dar si vicepresedinte al Consiliului Investitorilor Straini, unde conduce Comitetul pentru Taxe. Din aceasta perspectiva, Serban nu poate defini o zi de lucru obisnuita, pentru ca munca lui este foarte variata si complexa. Spune despre el ca este un perfectionist, onest, organizat si lucreaza cu cartile pe fata. “Iar daca nu sunt toate acestea, ma straduiesc foarte mult sa fiu. De exemplu, sa fii bine organizat este esential pentru a atinge obiectivele si pentru a pastra un echilibru intre viata personala si cea profesionala.”

Vasile Iuga, Country Managing Partner, PWC Romania
Desi este licentiat in Aeronautica la Institutul Politehnic din Bucuresti (1979), Vasile Iuga a fost mult mai atras de lumea cifrelor decat de cea a aviatiei. Astfel a ajuns sa se alature in 1991 companiei PricewaterhouseCoopers (la vremea aceea Coopers and Lybrand), chiar in anul in care compania de consultanta isi deschidea biroul din Romania. De-a lungul timpului, a avut o contributie puternica la dezvoltarea activitatii firmei, devenind Partner in 1997 si conducand timp de opt ani Departamentul de Audit. In 2004, a fost numit Country Managing Partner pentru Romania, functie pe care o ocupa si in prezent. In 2008, Vasile Iuga a fost desemnat Managing Partner pentru PricewaterhouseCoopers in regiunea Europa de Sud-Est, fiind de asemenea membru in Consiliul Director al PwC in Europa Centrala si de Est si membru al grupului de lucru responsabil pentru servicii financiare din CEE. In toata aceasta perioada a continuat sa se perfectioneze, urmand cursuri de pregatire la Harvard Business School, London Business School, INSEAD si IMD Business School. Este, printre altele, membru al Asociatiei Expertilor Financiar-Contabili Autorizati (ACCA-UK), membru al Consiliului Director al Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), reprezentant al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) in Comitetul de lucru de audit al Federatiei Expertilor Contabili Europeni (FEE).
 

gt;

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: