Finanțe Stiri

Mandatul la preşedinţia Consiliului UE nu va fi uşor

7 mai 2018 3 min

Mandatul la preşedinţia Consiliului UE nu va fi uşor

Reading Time: 3 minute
sergiu oprescu ARB 1 e1525699654422
Sergiu Oprescu, preşedintele ARB

Mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu va fi unul uşor, fiind marcat de două momente cheie, respectiv oficializarea Brexit-ului şi stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2020 – 2024, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, la „Forumul Pieţei Financiare”.

„România se va afla în punctul nodal al deciziilor de la nivelul Uniunii Europene şi va avea un cuvânt important în stabilirea agendei, poziţiei şi priorităţilor de dezvoltare a spaţiului comunitar cu impact direct asupra a 500 de milioane de cetăţeni europeni între care şi cei 20 de milioane de cetăţeni români. Preşedinţia Consiliului este înainte de toate un exerciţiu de responsabilitate, o provocare şi totodată o oportunitate de a da dovadă de echilibru în discurs şi claritate în viziune. Pentru o perioadă de 6 luni, România va fi atent urmărită şi analizată de partenerii europeni, îndeosebi prin prisma elementelor de viziune generală pe care şi le va asuma şi a expertizei tehnice pe care o va demonstra prin reprezentanţii săi. Trebuie să spunem în acelaşi timp că acesta nu va fi un mandat uşor pentru că mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este marcat de două momente cheie: oficializarea Brexit-ului şi stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2020 – 2024”, a spus Sergiu Oprescu.

“România se va afla la manşa uniunii Europene şi va trebui să navigheze pe un teritoriu sensibil, iar abilitatea noastră diplomatică va testată în mod continuu”, a spus declarat preşedintele ARB, Sergiu Oprescu.

Potrivit acestuia, România va trebui să se implice în mod activ în marile subiecte europene, dar şi să înţeleagă să exploateze oportunităţile.

Sergiu Oprescu a afirmat că perioada de până la preluarea mandatului este tot atât de importantă precum cea din timpul mandatului, iar în următoarele luni ar trebui stabilite priorităţile.

Cine frânează avântul creditării?

Florin Dănescu, președinte executiv al ARB, a arătat că avem nevoie de încredere și predictibilitate pentru a putea fructifica din timp preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. “Predictibilitatea este un gest de responsabilitate într-o astfel de construcție”, a spus Dănescu.

Lipsa de predictibiliate legislativă este cea care frânează dezvoltarea în multe domenii, consideră Radu Graţian Gheţea, preşedinte al CEC Bank şi preşedinte de onoare al ARB.

Gheţea a făcut referire la o invitaţie primită în 2013 de a ţine o prelegere la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Atunci Gheţea a menţionat mai multe oportunităţi, dar care între timp nu s-au concretizat, menţionând, printre altele, atragerea fondurilor europene şi construcţia de autostrăzi.

O altă oportunitate menționată era creșterea creditării, dar nici în acest domeniu nu putem spune că am făcut “pași uriași”, a spus bancherul.

“Suntem gata pentru creditare, dar din când în când mai apare câte o inițiativă legislativă care ne frânează avântul”, a arătat Ghețea.

În acest moment, trei inițiative legislative – eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit, plafonarea dobânzilor și limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate – se află în diferite stadii de dezbatere în Parlament.

În ceea ce privește pregătirile pentru președinția Consiliului UE, președintele CEC Bank a arătat că e un obicei românesc de a se face totul pe fugă şi în ultimul moment.

„E un obicei românesc de a se face totul pe fugă şi în ultimul moment. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte cum se cultivau parcurile sau se aducea iarbă sau pomi noaptea pentru că trecea cineva a doua zi pe acolo. Cam aşa se întâmplă şi acum. Din păcate obiceiul a rămas. Nu suntem foarte consecvenţi. Nu reuşim să ne concentrăm şi să ne facem lucrurile de o manieră foarte ordonată. Mă refer la cadrul general şi bineînţeles că nu înseamnă neapărat o critică. Înseamnă un semnal de alarmă pentru noi toţi şi faptul că noi, comunitatea bancară, am luat nişte măsuri, încercăm să aducem în dezbatere probleme care privesc viitorul apropiat şi anume ce ar putea să fie benefic pentru România din toată această perioadă care urmează”, a declarat Ghețea.

El a precizat că mai sunt câteva luni până la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar România nu a ajuns nici măcar la nivelul atins de Bulgaria în ceea ce priveşte organizarea acestui eveniment.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: