Finanțe Stiri

Marius Popescu: Deductibilitatea ar impulsiona asigurarile de viata si sanatate

29 apr. 2015 2 min

Marius Popescu: Deductibilitatea ar impulsiona asigurarile de viata si sanatate

Reading Time: 2 minute

Introducerea deductibilitatilor fiscale ar impulsiona asigurarile de viata si sanatate, considera Marius Popescu (foto), CEO NN Asigurari de Viata si Vicepresedinte UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

“Este nevoie de o crestere a limitei de deductibilitate pentru asigurarile de sanatate. In contextul noului Cod Fiscal de comasare cu pensiile facultative, pragul de deductibilitate ar trebui sa creasca de la 650 euro, la 800 de euro/an/persoana”, a declarat Popescu, la Scoala pentru Jurnalisti, eveniment organizat de UNSAR. El a aratat ca deductibilitatile ar trebui sa fie aplicate atat pentru asigurarile oferite de catre angajatori, cat si pentru cele platite individual de catre angajati sau alte categorii de persoane fizice.

De asemenea, UNSAR propune introducerea unei deductibilitati fiscale de 400 de euro pentru asigurarile de viata cu componenta de protectie atat la angajator, cat si la angajat.

Marius Popescu a aratat ca piata de asigurari de viata din Romania este subdezvoltata. ”Daca ne uitam, comparativ cu alte tari, la numarul de companii la 1 milion de locuitori si numarul de companii de asigurari, vedem ca in Romania distributia este destul de eterogena. Suntem peste Polonia si Turcia la numar de companii la 1 milion de locuitori, insa indicatorul care arata ca piata de asigurari de viata din Romania este subdezvoltata este procentul de penetrare in Produsul Intern Brut. Romania este la 0,3% penetrare in PIB, față de media europeana de 4,6%”, a explicat reprezentantul UNSAR, precizand ca diferenta este mare si comparativ cu tarile din jurul nostru – Ungaria, Cehia, Polonia – unde penetrarea este 1,6 – 1,8% din PIB.

 asig viata

Lucrurile stau la fel si in cazul primelor brute subscrise pe locuitor (PBS per capita). “Diferenta este strigatoare la cer. In Romania, primele de asigurari de viata sunt circa 18 euro pe cap de locuitor, iar in Uniunea Europeana media este 1.123 euro pe locuitor”, a spus Popescu.

In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, CEO-ul NN a aratat ca cererea este joasa, chiar daca produse exista in piata, principala cauza fiind venitul disponibil mic al romanilor. Acesta a aratat ca povara fiscala determina lipsa de sustenabilitate a sistemului public de sanatate si ca mentalitatea majoritara descurajeaza asumarea resonsabilitatii planificarii financiare pe termen lung.

Oficialul UNSAR a spus ca piata de asigurara de viata are in continuare potential, avand o pondere de doar 20% din total piata asigurari, in conditiile in care in Europa asigurarile de viata detin 60% din piata.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: