Analize Biz Singapore

O strategie verde

20 feb. 2015 3 min

O strategie verde

Reading Time: 3 minute

Cand vorbim despre orasele viitorului, avem in minte metropole din otel si sticla supertehnologizate si aglomerate. Realitatea este, insa, usor diferita, asa cum o demonstreaza din plin si Singapore. Viitorul apartine oraselor care reusesc sa gaseasca un echilibru intre tehnologie si natura. Iar in orasul-stat asiatic acest lucru se vede la tot pasul. Chiar si in zonele din districtul financiar, unde zgarie-norii domina peisajul, nu lipsesc copacii si spatiile verzi, iar unele cladiri au chiar gradini suspendate. In mod remarcabil, in ciuda exploziei demografice si a noilor constructii, suprafata de spatii verzi din Singapore a crescut de la 35% la 46%. Acest lucru a fost reflectat si in schimbarea titulaturii din „Orasul-gradina” in „Orasul dintr-o gradina”. Unul dintre simbolurile metropolei sunt superbele Gardens by the Bay, un parc unic in lume ale carui „flori” uriase realizate din schelete de metal au si un rol activ in sustenabilitatea gradinilor – unele capteaza apa de ploaie pentru irigatii, altele au panouri fotovoltaice care produc electricitate, iar cateva mascheaza gurile de evacuare ale instalatiilor de circulare a aerului din Flower Dome si Cloud Forest, cele mai mari sere cu climat controlat din lume. Este doar un exemplu al felului in care nimic nu este construit in Singapore fara a se lua in considerare impactul la toate nivelurile.

cover4-boxCe faci cand esti pe locul 2 ca densitate a populatiei? Extinzi spatiile verzi. Dar cum?

Reciclare – Singapore recicleaza deja peste 60% din deseuri si vrea sa ajunga la 65% in 2020, respectiv la 70% in 2030.

Cladiri verzi – Din 2005, guvernul a lansat un program pentru certificarea ecologica a cladirilor. In acelasi timp, au fost create gradini pe acoperisul cladirilor comerciale si rezidentiale

Arhitectura pe verticala a permis pastrarea si crearea multor spatii verzi si a multor parcuri, dar autoritatile au mers mai departe. In prezent, peste 60% din gunoiul din Singapore este reciclat, 37% este incinerat si doar 3% ajunge in gropi de gunoi. Pana in 2020, guvernul si-a propus sa ajunga la un procent de 65% din gunoi reciclat, in conditiile in care cantitatea de deseuri produsa este in crestere. Cum peste 7.000 de corporatii multinationale au sediul in Singapore, pentru sprijinirea acestora si atragerea altora nu este suficient sa ai multe parcuri, spatii verzi si un standard de viata ridicat. Companiile mari au nevoie de costuri scazute pentru energie si solutii la cheie pentru problemele de mediu. Pentru asta exista Singapore Sustainability Alliance, institutie care aduna agentii guvernamentale, reprezentanti ai companiilor, organizatii neguvernamentale si institutii academice pentru a elabora programe si practici in domeniul sustenabilitatii, cum ar fi utilizarea durabila a apei, reciclarea si eficientizarea energetica. Poate cel mai important, guvernul a lansat initiativa Clean and Green Singapore (CGS) acum doua decenii si nu a oprit-o, stabilind mereu noi tinte de sustenabilitate si implicand activ populatia in aceste eforturi. Noile tinte pentru 2030 sunt atingerea unei rate de reciclare de 70%, imbunatatirea cu 35% a eficientei energetice si ca 80% dintre cladirile din oras sa aiba certificare de cladiri verzi.

Este inca un exemplu al modului de lucru al guvernului din Singapore, transformat intr-un mod de viata: cautarea continua a unor solutii cat mai eficiente care sa plaseze orasul-stat pe creasta valului de schimbare, pentru a nu fi maturat de acesta. De aceea micuta insula din Asia are astazi si va avea si maine un cuvant important de spus pe plan global.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: