Antreprenori Interviuri Stiri Tech

Pași spre viitor

5 ian. 2018 3 min

Pași spre viitor

Reading Time: 3 minute
Dorin Hirte Andras Kapy
Dorin Hirțe și Andras Kapy, cofondatori Axosuits

Închipuiți-vă o persoană țintuită într-un scaun cu rotile din cauza unui accident. Apoi gândiți-vă că, datorită tehnologiei, aceasta ar putea merge din nou. Nu este o scenă dintr-un film SF, ci descrierea proiectului lui Andras Kapy și Dorin Hirțe – un “costum” de Iron Man care ajută persoanele cu dizabilități locomotorii să meargă din nou.

Cei doi fondatori au demarat proiectul cu fonduri proprii, au câștigat concursul How to Web Startup Spotlight 2014 și au trezit și interesul investitorilor de tip business angel. Adrian Gheară îi cunoștea deja pe cei doi fondatori ai Axosuits și a investit în ideile lor înainte ca aceștia să aibă proiectul bine conturat. Povestea Axosuits a început cu câteva schițe pe hârtie, după brainstorminguri și planificări. “Căutam ceva nou, ceva ce nu era încă un business dar avea potențial, să fie ceva bazat pe tehnologie și să aibă ceva în plus ce nu au locurile de muncă bine plătite la instituțiile financiare”, își amintește Andras Kapy. La ora actuală, echipa Axosuits are cinci membri și o listă lungă cu colaboratori în diferite domenii, pentru că exoscheletele sunt un integrator al conștințelor de programare, inginerie, medicină, legislație și nu în ultimul rând business.

“Avem în spate patru ani grei, de multe ori îmi par 40”, spune Andras Kapy râzând. Fiind vorba de hardware, costurile sunt mult mai mari decât la startup-urile software. Aici totul costă, trebuie fabricat, stocat fizic, există necesități logistice și restricții legate de transport, zile libere etc. E un contrast major față de SaaS (Software as a Service), unde totul se întâmplă la un clic de mouse.

Până acum au fost investiți peste 300.000 de euro, o sumă foarte mare pentru România, dar, dacă ținem cont de complexitatea acestui domeniu, suma poate fi considerată infimă. “Am fost susținuți de investitori privați români și fonduri proprii. Ambele surse de finanțare sunt foarte importante, de fiecare dată subliniez că există investitori adevărați în România, chiar dacă sunt mai puțini la număr decât șarlatanii care se laudă, dar ori nu au fonduri, ori nu înțeleg businessul. Aspectul celălalt, legat de fondurile proprii, este la fel de important, niciun investitor nu te ia în serios dacă nu ești dispus să pui bani în propria afacere”, spune Andras Kapy, precizând că nu au primit ajutor din partea statului, liniile de finanțare nefiind făcute ca să ajute startup‑urile care au ca obiect inovarea.

“Am primit ajutor și sfaturi din partea investitorilor, iar cu banii lor am putut cumpăra know‑how‑ul străin, care lipsește de pe piața din România”, spune Andras Kapy, cofondator Axosuits.

În ciuda mediului de afaceri neprietenos, Axosuits se apropie cu pași mici, dar siguri de piață – au primit aviz pozitiv pentru studiile clinice, etapă critică pentru evaluarea beneficiilor clinice și comercializare, și au deja cereri pentru 100 de exoschelete. “Am primit ajutor și sfaturi din partea investitorilor, iar cu banii lor am putut cumpăra know-how-ul străin care lipsește de pe piața din România”, spune Andras Kapy și adaugă că cercetarea în domeniul privat este un fel de copil din flori al unui corb alb cu un OZN, iar “mediul de afaceri încă este poluat de firme de apartament folosite la câte un tun”.

Pe termen scurt, obiectivul celor de la Axosuits este crearea unei rețele de revânzători și găsirea unui partener financiar strategic necesar pentru a produce și a distribui la nivel european. Piața este încă mică și există concurență, așa că Andras Kapy se așteaptă ca și viitoarea perioadă să fie la fel de grea ca și până acum. Este însă optimist și spune că antreprenoriatul cu impact social este un domeniu unde este foarte greu să găsești finanțatori, dar nu imposibil. Este însă nevoie ca cei care doresc să facă antreprenoriat cu impact social să îi întâlnească pe cei care doresc să investească în ceva mai nobil decât imobiliarele sau titlurile de stat. Businessurile își ating potențialul maxim atunci când își împart succesul cu societatea, iar Andras Kapy atrage atenția că dizabilitatea nu este o nișă, un moft al celor fără probleme financiare. “Vorbim de o problemă la o scară largă care îi afectează grav mai ales pe cei cu posibilități financiare reduse. Prin reducerea costului tehnologiei permitem accesarea exoscheletului și pentru oamenii de rând. Poate fi considerată un fel de incluziune tehnologică”, adaugă Kapy.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: