Finanțe Stiri

Prețurile RCA vor exploda după liberalizare

27 feb. 2017 3 min

Prețurile RCA vor exploda după liberalizare

Reading Time: 3 minute
Adonis Manussos e1488195784556
Adonis Manussos, general manager Piraeus Insurance Broker

După liberalizarea prețurilor la RCA, prețurile vor exploda “teribil de mult”, consideră Adonis Manussos, general manager Piraeus Insurance Broker.

“2017 o să fie un an de cotitură în ceea ce privește asigurările, mai ales în luna mai, când va fi punctul de liberalizare sau nu al prețului RCA. Vedem cum va fi. Dacă se vor liberaliza, opinia mea este ca prețurile or să explodeze teribil de mult. Teribil de mult! Practic, toate pierderile asimilate de asigurători în aceste 6 luni se vor regăsi în prețuri începând din mai”, a declarat Adonis Manussos, la evenimentul Colocviile Florin Petria, organizat de Finmedia, la Predeal.

Reprezentantul Piraeus Insurance Broker a arătat că urmărește noii jucători de pe piața de RCA, dar a precizat că RCA-ul nu un segment pe care compania pe care o conduce să se concentreze.

În noiembrie 2016, la presiunile patronatelor din transportul rutier, au fost  înghețate prețurile RCA pentru șase luni, prin fixarea unor prețuri maxime de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Piraeus Insurance Broker a încheiat anul 2016 cu un profit de 100.000 de euro, în portofoliul companiei RCA-ul reprezentând doar 11%. Adonis Manussos a arătat că profitul a venit preponderent din businessul de asigurări de proprietăți, locuințe și persoane juridice, bunuri, sănătate și asigurări de viață.  

“În 2017, vom fi focusați foarte mult pe asigurările de sănătate, unde momentan piața este virgină. Vorbim de circa 2% din total piață reprezinta asigurările de sănătate (…) Ne focusăm pe dezv oltarea de asigurări care nu au legătură cu auto”, a spus reprezentantul Piraeus Insurance Broker. Acesta a completat că asigurările auto pot ajuta pe partea de lichiditate, dar pot fi ca un bumerang, din cauza daunelor foarte mari. “Lăsăm auto pe locul doi și vrem să ne dezvoltăm strict pe partea de  bunuri, clădiri, sănătate, firme de IT, răspunderi profesionale, malpraxis și orice alt potențial asigurativ există în piață”, a spus Manussos.

CE: Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislaţia comunitară

Comisia Europeană (CE) a atenționat deja România, în ultimul raport de țară, că plafonarea prin lege a prețurilor RCA încalcă regulile europene și prevederile Solvency II, standardul de analiză a solvabilității adoptat și de România la începutul lui 2016.

Potrivit CE, această măsură nu face decât să agraveze starea pieței de asigurări și să pună presiune, pe termen scurt, asupra afacerilor desfășurate de asigurători. 

Poziția Comisiei Europene confirmă mesajele transmise de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și de Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), care avertizaseră că intervenţia statutului în fixarea preţurilor pentru o anumită categorie de servicii, în absenţa unui sistem general de control, încalcă legislaţia comunitară.

Conform oficialilor europeni, astfel de inițiative asumate de către guvernanţi dăunează predictibilităţii cadrului legal şi nu fac altceva decât să submineze stabilitatea mediului financiar şi a sentimentului de încredere al investitorilor. De asemenea, aceste măsuri tind doar să pună o presiune şi mai mare în viitorul apropiat pe afacerile societăţilor care activează în sectorul de asigurări. 

“Impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar și peste zece ani”, subliniază UNSAR.

În acest moment, cazul este în analiză organismelor europene, iar România riscă infringementul. Mai mult, orice alte aspecte restrictive din legislația privind RCA, care ar face referire la costuri impuse, ar putea duce la același risc de infringement pentru România.

UNSAR atrage atenția că toate aceste efecte negative se pot răsfrânge asupra consumatorilor, tocmai cei pe care legislația ar trebui să-i protejeze. Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a dus la cazuri în care un șofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un șofer cu istoric de daune.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: