Finanțe Stiri

Proprietăţile imobiliare şi acţiunile, în atenţia analiştilor CFA

20 mart. 2018 2 min

Proprietăţile imobiliare şi acţiunile, în atenţia analiştilor CFA

Reading Time: 2 minute

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România evaluează din acest an și preţul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi preţul activelor imobiliare din oraşele din România.

Cele două întrebări introduse în sondajul realizat de CFA România se referă la acțiunile cotate la Bursa de valori Bucuresti (BVB)și la activele imobiliare din orașele din România, au arătat reprezentanții asociației, la relansarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică.

Dacă în privinţa preţului proprietăţilor imobiliare majoritatea analiştilor CFA (aproape 55%)  sunt de părere că activele imobiliare sunt supra-evaluate, în ceea ce priveşte preţul acţiunilor listate la bursă nu există o opinie clară, părerile  fiind împărţite în mod echilibrat (subevaluate 20,5%, corect evaluate 31,8%, supra-evaluate 25,0%).

În luna februarie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 0,7 puncte până la valoarea de 46,7 puncte. Această evoluție s-a datorat componenței de condiții curente a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, până la valoarea de 67,1 puncte, în timp ce Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,8 puncte până la valoarea de 36,6 puncte, auarătat reprezentanții CFA România. 

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7021, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651.  

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,11% (valoare mediană 4.50%). De asemenea, peste 84% dintre participanți anticipează o majorare a ratei inflației în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rata inflației avea o valoare de 4.32%).

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, și respectiv 88% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,13%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,60%. Ca urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice. 

 Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: