Management Stiri

Rentabilitatea capitalului uman in crestere

16 ian. 2015 2 min

Rentabilitatea capitalului uman in crestere

Reading Time: 2 minute

Rentabilitatea capitalului uman in Romania este in usoara crestere fata de anul precedent si mai mare decat media europeana, dupa cum arata rezultatele studiului PwC Saratoga. Rentabilitatea capitalului uman in Romania – exprimata prin numarul de unitati monetare generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara investita in remuneratia sa – este de 1.30, potrivit studiului, in crestere cu 4% fata de anul 2013 si cu 16% mai mare decat media europeana.

“In conditiile in care veniturile companiilor din Romania nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au ramas relativ constante, cresterea usoara fata de anul precedent a fost data de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, desi s-au remarcat si o serie de investitii de anvergura in sisteme informatice moderne de tip ERP, CRM, etc, care au dus la o imbunatatire a productivitatii”, spune Horatiu Cocheci, Senior Manager si Liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane al PwC Romania.

Privita in context european, rentabilitatea capitalului uman din Romania este mai mare decat media europeana (1.12) si decat media tarilor din Europa Centrala si de Est (1.28). La nivel de sectoare de activitate, se observa o evolutie pozitiva a rentabilitatii capitalului uman in sectorul serviciilor financiare (de la 0.92 la 1.97). Pe de alta parte, rentabilitatea a scazut in sectoarele farmaceutic (1.60 fata de 2.01 in anul precedent), bunuri de larg consum (1.23 fata de 1.50 bin anul precedent) si produse industriale (1.11 vs 1.34) si s-a mentinut la acelasi nivel in sectorul de retail (la 1.03).

Companiile au continuat sa investeasca in dezvoltarea angajatilor, inregistrandu-se o crestere a numarului de ore de training per angajat – 18 ore, fata de 15 ore in anul precedent. Pe de alta parte, costul asociat acestui tip de activitate a scazut (105 euro pe angajat, comparativ cu 135 de euro per angajat in anul precedent). Numarul de ore de training oferit de organizatiile din Romania este aliniat cu mediile europene – 18 ore per angajat la nivel european si 19 ore in cazul tarilor din Europa Centrala si de Est – insa costurile sunt mai mici  – 105 euro per angajat in Romania fata de 210 euro in Europa si respectiv 170 de euro per angajat in CEE.

“Acest lucru arata ca organizatiile inteleg nevoia de a investi in dezvoltarea angajatilor, insa au devenit din ce in ce mai inovative in ceea ce priveste derularea programelor specifice, orientandu-se catre solutii eficiente din punct de vedere al costurilor cum ar fi platformele de e-learning sau cursurile la distanta”, spune Nicoleta Dumitru, Manager, Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: