Lifestyle Stiri

România, campioană la dezbateri

10 aug. 2018 3 min

România, campioană la dezbateri

Reading Time: 3 minute

Lotul național al României la dezbateri academice, pe podiumul Campionatului Mondial pentru liceeni

Pentru prima oară în 14 ani, de când participă la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni (World Schools Debating Championship), lotul național al României urcă pe podium, ocupând primul loc la categoria sa de limbă (limba engleză, ca limbă străină). Mai mult, Smaranda Moroșanu, debater în lotul național, a primit premiul pentru cel mai bun vorbitor, la aceeași categorie de limbă. Tot ca premieră, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, România a avansat dincolo de fazele preliminarii, în cele eliminatorii, ceea ce plasează echipa națională pe a 14-a poziție la nivel mondial.  

dezbateri

Anul acesta, campioană mondială a fost China, urmată de India și pe locul al treilea de Anglia. Lotul României a concurat alături de țări cu tradiție în practicarea dezbaterilor academice printre care Canada, Țara Galilor, sau Scoția, echipe care s-au situat mai jos în clasament și care provin din sisteme educaționale în care dezbaterile academice sunt materii studiate în școală.

Printre temele dezbătute în runde se numără: „Acest Parlament crede că statele ar trebui să permită tuturor migranților care muncesc dar care nu au statut de cetățean să voteze în cadrul alegerilor locale și naționale” sau „Acest Parlament regretă convingerea larg răspândită că a fi mamă este o experiență plină de satisfacții.”

„Rezultatul României reprezintă încununarea unui efort depus an de an de nenumărați oameni care au crezut în talentul și dedicarea unor liceeni care au făcut din dezbateri mai mult decât o activitate extrașcolară. Alături de concurenții care au făcut o treabă extraordinară, merită felicitată întreaga echipă pe care am avut-o alături: antrenorii și arbitrii de anul acesta, dar și cei din ultimii 14 ani, care au dedicat, voluntar, timp și energie antrenării lotului. În condițiile în care există țări în care dezbaterile se studiază în sistemul de învățământ, loturile naționale sunt finanțate, iar antrenorii sunt dedicați profesional (angajați și remunerați), acest rezultat este cu atât mai impresionant și, sperăm noi, va contribui la generarea unei susțineri din ce în ce mai mari atât a lotului cât și a întregii mișcări de dezbateri din România”, spune Șerban Pitic, antrenorul principal al lotului național.

Încă din anul 2004, o echipă formată din 5 tineri debateri, arbitri și antrenori participă la WSDC, cea mai prestigioasă competiție, la nivel mondial, în acest domeniu. Ediția din 2018 s-a desfășurat la Zagreb, în Croația, în perioada 17-27 iulie, iar echipa de liceeni a fost formată din:

  • Smaranda Moroșanu, elevă în clasa a 12-a (acum absolventă) la Colegiului Național Iași, începând din toamna lui 2018 studentă a prestigioasei Universități din Oxford. Este la a doua participare la Campionatul mondial și practică dezbaterile de aproape 4 ani.
  • Miruna Cozianu, elevă în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiu Național „Emil Racoviță” din Iași. Miruna face dezbateri de 3 ani, și a participat pentru a doua oară la Campionatul mondial.
  • Alexandru Dănescu, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, face dezbateri de 3 ani, pentru prima dată membru al echipei naționale a României.
  • Călin Ilieș, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) în cadrul Colegiului Național „Decebal din Deva”, pentru prima dată în echipa națională a României pentru Campionatul Mondial.
  • Teodora Munteanu, elevă în clasa a 12-a (acum absolventă) la Colegiul Național „George Coșbuc” din București și face dezbateri de patru ani, anul acesta participantă pentru a treia oară la Campionatul Mondial.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: