Analize

Satul regal de la Savarsin

1 nov. 2012 3 min

Satul regal de la Savarsin

Reading Time: 3 minute

Principesa Margareta face toate demersurile ca Domeniul Regal de la Savarsin sa devina, impreuna cu intreaga comunitate locala, un model de dezvoltare rurala romaneasca. Pe langa renovarea castelului, vor exista locuinte sociale, dar va fi reamenajat si Parcul Regal.

 

Aici se simte acasa. La Savarsin locuieste doua luni vara si doua luni iarna. Construit in secolul XVII, distrus in timpul Revolutiei de la 1848 si refacut ulterior, castelul a fost cumparat in 1943, impreuna cu Domeniul Savarsin, de catre Regele Mihai. Confiscat in 1948, odata cu celelalte proprietati regale, a fost retrocedat monarhului abia in 2001. De atunci, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului conform principiilor agriculturii ecologice (modelul fiind Highgrove, una dintre proprietatile Principelui de Wales) si pe dezvoltarea potentialului comunitatii din Savarsin, prin infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Durabila Savarsin.

 

In primii ani dupa intoarcerea la Savarsin, viata la castel a fost o lupta pentru pastrarea proprietatii. Nu existau inca fonduri pentru restaurare, dar in 2006 domeniul s-a intregit cu patrimoniul forestier pe care il avea in proprietate Regele in 1943.

 

In prezent, la castel se desfasoara, sub coordonarea arhitectului David Baxter, ample lucrari de  econditionare, consolidare a structurii si revalorificare a spatiilor, in spiritul arhitecturii originale. Exista poze inca de pe vremea Reginei Maria si renovarile vor respecta acea structura.

 

Cladirea istorica si-a incheiat prima treime din procesul de renovare. Satul Regal (acea parte publica de la intrarea in domeniu) a inaugurat prima cladire renovata si pavajul cu piatra de epoca al curtii, precum si portile de fier de la intrarea in Satul Regal si in parcul castelului. In planurile de viitor ale Principesei Mostenitoare intra partea a doua si a treia a renovarii castelului si renovarea completa a Satului Regal (care va cuprinde case pentru musafiri, un magazin de suveniruri cu obiecte lucrate de mana in zona, o cafenearestaurant, Garajul Regal si celebrul atelier auto al Regelui, unde a construit toate jeep-urile sale).

 

Principesa Margareta a incurajat dezvoltarea micilor mestesugari din zona, astfel incat acum exista la Savarsin un atelier de tamplarie, in viitor si unul pentru cosuri de nuiele. “Vor fi mai multe lucruri, dar deocamdata avem nevoie de spatiu, sa vedem unde vor dezvolta oamenii aceste mestesuguri: intr-un atelier sau acasa la ei. Asta este o decizie pe termen lung”, spune Principesa.

 

Din informatiile puse la dispozitie de Principele Radu pe blogul sau am aflat ca, prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Durabila, pe care a fondat-o in acesti zece ani, Principesa Mostenitoare doreste sa vada realizate trei mari proiecte: Satul Regal al Mestesugurilor (cu ateliere de tamplarie, faianta, fier forjat, broderie, sculptura si pictura, mobila, alama si argintarie, croitorie), Proiectul Caselor Sociale, un spatiu in comuna unde sa se ofere locuinte modeste dar confortabile celor cu probleme serioase de sanatate sau de familie, respectiv Refacerea Parcului Regal, vechi de 150 de ani, proiectat de unul dintre cei mai mari arhitecti de gradini ai Europei mijlocului de secol XVIII. Parcul Castelului este o atractie, fiind una dintre cele mai vechi gradini din tara. Incepand din 2013, parcul va putea fi vizitat in anumite momente din an. Deocamdata are, ca si castelul, doar destinatie privata.

 

Principesa Mostenitoare si Principele Radu si-au dorit ca Majestatea Sa Regele sa-si stramute garajul si atelierul auto din Elvetia la Savarsin, chiar in cladirea unde isi tinea masinile in anii ’40. Acest vis s-a implinit partial din septembrie 2011, cand Garajul Regal si atelierul auto au inceput sa fie renovate si pregatite pentru o astfel de destinatie. Grajdul Regal si atelierul auto sunt situate in Satul Regal, la intrarea pe domeniu. Curtea interioara va fi pavata cu granit vechi de o suta de ani.

 

La Savarsin a fost incheiata etapa de renovare a trasurii “Brad”, prima trasura de pe domeniu dupa 1948. Familia Regala spera sa-si gaseasca adapostul in grajdul domeniului primii doi cai, pentru calarie si tractarea trasurii. De asemenea, va fi refacut complet, cu materiale din epoca (fier, lemn si zgura), terenul de tenis inaugurat de Rege in parcul Castelului, in 1943.

 

Agricultura ecologica

In serele de pe domeniu sunt aplicate metode ecologice moderne de cultura, iar parcul este intretinut cu grija fata de arborii valorosi si fata de estetica peisagistica. “La Savarsin agricultura ecologica are un loc privilegiat. Avem o sera, o gradina de legume si zarzavaturi. In sere, avem numai produse ecologice. Ce vrem sa facem este sa cream poate un spatiu de educatie, sa aratam ce facem, cum facem cu oamenii locului, care sunt oameni foarte priceputi la Savarsin. Vrem sa incurajam in primul rand talentul local, nu trebuie sa aducem din alta parte. Anul acesta au inceput lucrarile la livada si la zona cu vita de vie. Acesta este un inceput, mai avem mult de lucru, dar este un proiect care cu rabdare si pricepere se va dezvolta frumos”, ne-a mai declarat Principesa Mostenitoare. Multe dintre aceste idei au fost gandite si demarate acum zece ani. “Imi doresc ca Domeniul Regal de la Savarsin sa devina, impreuna cu intreaga comunitate locala, un model de dezvoltare rurala romaneasca”, mai spune Principesa Margareta. Familia Regala petrece la Savarsin fiecare Craciun, imparte daruri oamenilor nevoiasi din sat si primeste grupurile traditionale de colindatori.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: