Companii Interviuri

Spitalul Monza se extinde în afara Bucureștiului

19 aug. 2016 4 min

Spitalul Monza se extinde în afara Bucureștiului

Reading Time: 4 minute

După investiții de aproximativ 45 de milioane de euro, de la inaugurare până în prezent, Spitalul Monza pregătește lansarea la începutul anului viitor a unei noi clinici în afara Bucureștiului, mai exact la Cluj, specializată în cardiologie și cardiologie intervențională. Iar în a doua jumătate a acestui an, va fi deschisă o nouă secție medicală de chirurgie bariatrică, coordonată de către dr. Rubin Munteanu.

De asemenea, în următorii doi ani, Spitalul Monza va deschide noi centre și în alte orașe ale țării, cum ar fi Constanța sau Timișoara, cu specializare tot în domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare.

Despre planurile de extindere și activitatea spitalului, am discutat cu Carmen Drăgan, președintele Spitalului Monza.

Carmen Dragan
Carmen Drăgan, Spitalul Monza

Care sunt specializările medicale pe care le acoperiți în prezent?

Core-business-ul nostru a fost de la început, și ne menținem încă pe această direcție, chirurgia cardiovasculară. Aceasta este specializarea principală a Grupului Policlinico di Monza și în Italia, adunând cei mai buni specialiști în tratarea patologiilor cardiace la nivel european. Medicii noștri tratează cu succes afecțiuni complicate ale inimii, pe care puține centre din lume sunt specializate să le trateze, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică obstructivă. Cardiomyopathy Center din Spitalul Monza este singurul centru medical din România și unul dintre cele cinci centre din Europa care se ocupă de diagnosticul și tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice obstructive, afecțiune ce reprezintă una dintre principalele cauze de deces subit la pacienții tineri, mai ales la sportivii de performanță. De aceea, urmărim să informăm cât mai mult publicul asupra importanței efectuării unui screening cardiologic adecvat, care să poată diagnostica la timp această afecțiune, mai ales în cazul sportivilor de performanță.

Câți medici aveți angajați în prezent? Câți în regim de colaborare?

Ideea de la care am pornit de la început a fost ca medicii noștri să fie angajați full-time, astfel încât să le poată oferi pacienților toată disponibilitatea lor. Astfel, pentru specialitățile principale – cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară- și pentru serviciile de suport ale acestora, cum ar fi serviciul de anestezie și terapie intensivă, radiologie imagistică, medicii sunt angajați full-time. În total, avem aproximativ 90 de medici, din care o parte sunt și colaboratori, toți desfășurându-și activitatea în cadrul Spitalului Monza.

Câți pacienți au fost tratați în ultimul an în Spitalul Monza?

În anul 2015, în Spitalul Monza au fost internați peste 5.700 de pacienți, în cadrul următoarelor secții: chirurgie cardiovasculară adulți și copii, cardiologie, cardiologie intervențională, neurochirurgie și ortopedie, iar în ambulatoriul de specialitate au fost consultați aproximativ 18.000 pacienți.

Care sunt cele mai mari premiere medicale realizate in Spitalul Monza din București?

De la lansarea spitalului, ne putem lăuda cu un număr mare de premiere medicale pe care medicii Spitalului Monza le-au efectuat la pacienți cu afecțiuni complexe. Una dintre premierele medicale de început a fost o intervenție de înlocuire a valvei aortice cu o valvă biologică Sutureless, intervenție efectuată de către echipa D-lui Dr. Theodor Cebotaru, autor al unei serii întregi de alte premiere medicale, cum ar fi: implantarea unei valve și repararea celei de-a doua, pe cord bătând, în cadrul aceleiași operații, sau înlocuirea și plastia pentru trei valve prin procedeu minim-invaziv. De asemenea, ne mai putem lăuda cu efectuarea primei intervenții TAVI (trans catheter valve implantation – implantarea unei valve la nivelul inimii pe calea vaselor de sânge), efectuată de Dr. Șerban Bălănescu, și mai multe premiere medicale realizate cu ajutorul unor echipe multidisciplinare:  tratamentul chirurgical al unor scolioze complicate, efectuată de Dr. Alexandru Thiery, medic ortoped pediatru, împreună cu o echipă de neurochirurgi, implantarea unui defibrilator Cardioverter la o pacientă de numai 5 ani, intervenție efectuată de Dr. Mircea Cotul, medic chirurg cardiac pediatru, împreună cu Dr. Radu Vătășescu, electrofiziolog, dar mai ales operațiile hibrid efectuate de medicii chirurgi împreună cu cei intervenționiști, în sala de angiografie. Ultima intervenție, foarte complexă, efectuată de echipa de cardiologie intervențională coordonată de Dr. Șerban Bălănescu, împreună cu echipa de chirurgie cardiacă coordonată de Dr. Lucian Dorobanțu, a presupus implantarea unei valve Lotus prin abord transapical, la o pacientă cu o vârstă înaintată, foarte fragilă, care nu ar fi putut face față unei intervenții pe cord clasice.

Ce presupune parteneriatul cu Brain Institute?

Datorită experienței substanțiale a Grupului “Policlinico di Monza” în dezvoltarea centrelor specializate în afecțiunile inimii, Spitalul Monza a fost deschis, în primă fază, ca centru de excelență în chirurgia cardiovasculară. Pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center- singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc-, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare: cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie și aritmologie, chirurgie cardiovasculară și reabilitare cardiovasculară. Pe parcursul acestor ani, am dezvoltat și alte centre a căror activitate depășește o singură specialitate medicală, acestea fiind: Cardiopediatric Center, dedicat tratării malformațiilor congenitale cardiace la copii, Cardiostructural Clinic, dedicat tratării defectelor structurale ale inimii, Urology Center, centrul de diagnostic și tratament al afecțiunilor urologice, Gastroenterology Center, dedicat tratării afecțiunilor digestive și Cardiomyopathy Center, centrul dedicat diagnosticului și tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice obstructive.

Brain Institute este centrul de excelență în neurochirurgie dezvoltat împreună cu Spitalul Monza, fiind complet integrat în activitatea spitalului și având suportul specialiștilor din cadrul spitalului, și reunește specialiști în neurochirurgie cerebrală, neurochirurgie spinală, ORL și neuroradiologie intervențională. Împreună am dezvoltat diverse proiecte, iar parteneriatul va continua în același mod și pe viitor.

La cat se ridică investiția în Spitalul Monza din România realizată până în prezent?

Investiția inițială a fost de 40 milioane de euro, ulterior ajungând la aproximativ 45 de milioane de euro, în urma investițiilor în aparatură medicală pentru secțiile deschise pe parcurs.

 

Spitalul Monza face parte din  grupul “Policlinico di Monza”, ce reunește zece spitale din Italia.

  • Suprafață: 18.000 mp, distribuiți pe 9 niveluri (7 etaje)
  • Capacitate: 140 de paturi, două blocuri operatorii a câte patru săli de operații fiecare, 2 săli de angiografie
  • Peste 240 de angajați și 55 de colaboratori
  • Laborator de analize, laborator de anatomie patologică și imunohistochimie
  • Departament de radiologie și imagistică medicală
  • Departament de reabilitare medicală cu sală de fizioterapie
  • 2 aule didactice pentru desfășurarea cursurilor și worksop-urilor
  • Saloane – rezerve single, dotate cu baie, aer condiționat, cutii de valori cu cifru, TV și internet si rezerve VIP cu încăperi adiacente

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: