CSR Interviuri

Succes intr-un deceniu de reciclare

10 oct. 2014 5 min

Succes intr-un deceniu de reciclare

Reading Time: 5 minute

Sorin Cristian Popescu_Director General Eco-Rom AmbalajeColectarea separata a deseurilor este o obligatie a tuturor producatorilor si importatorilor de bunuri ambalate. Problema apare in cazul populatiei, pentru ca aici este nevoie de multa educatie pentru a intelege cum functioneaza sistemul. De 10 ani, Eco-Rom Ambalaje se ocupa de constructia unui sistem functional de colectare separata in Romania. Sorin Cristian Popescu face un bilant al acestor ani. 

Ati implinit 10 ani de activitate. Care sunt rezultatele acestui deceniu?

Principalul rezultat al celor 10 ani de activitate este faptul ca am reusit sa construim un sistem functional de colectare separata a deseurilor de ambalaje care contribuie semnificativ la indeplinirea obiectivelor anuale de reciclare asumate de Romania fata de Uniunea Europeana. Mai exact, indeplinim 72% din obligatia nationala de reciclare a deseurilor de ambalaje (conform ANPM 2011) prin reciclarea a 55% dintre ambalajele puse pe piata in sistemul nostru.

O parte semnificativa din aceste cantitati au fost colectate din circuitul industrial-comercial (lanturi comerciale si alti agenti economici) si o alta parte, de la populatie. Suntem prima organizatie care a pus la dispozitie romanilor serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje realizat dupa modelul european de succes: sistemul cu containere si saci colorati. Acesta faciliteaza colectarea separata a deseurilor de ambalaje cat mai aproape de locuinta si garanteaza reciclarea acestora.

In prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani din aproximativ 500 de localitati – poate colecta separat deseurile de ambalaje, avand acces la acest serviciu. Iar prin eforturile noastre si ale industriei, astazi 9 din 10 gospodarii stiu ce inseamna colectarea separata si 3 din 10 romani separa deseurile.

In acesti 10 ani, am reciclat 2,6 milioane de tone de deseuri de ambalaje, am contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale si sustinem 20% din piata muncii in domeniul gestiunii deseurilor.

Cat de importanta este sustinerea industriei in sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje pentru populatie?

Eco-Rom Ambalaje si-a inceput activitatea in anul 2004, companiile membre ale boardului fiind Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC Romania, Heineken, Mars Romania, Munplast, PepsiCo, Tetra Pak, Unilever, Bergenbier, Tymbark si Ursus. Producatorii si importatorii de bunuri ambalate din sistemul nostru, cele aproximativ 3.000 de companii care pun pe piata peste 65% din ambalajele existente la nivel national, acorda o mare importanta responsabilitatii in domeniul reciclarii. Obligatiile de reciclare pentru industrie sunt clare, iar nerespectarea acestor prevederi legislative atrage dupa sine amenzi de 2.000 lei/tona de deseu de ambalaj pentru care nu se realizeaza aceste obligatii.

Prin urmare, industria sustine financiar toate initiativele necesare indeplinirii obligatiilor de reciclare, doar investitiile membrilor Eco-Rom Ambalaje ridicandu-se la 280 de milioane de lei In cei 10 ani de activitate. Aceste investitii au facilitat crearea, pentru prima oara in Romania, a serviciului de colectare separata a deseurilor de ambalaje cu containere si saci pentru romani si populatia a aflat ce inseamna reciclarea. Tot datorita implicarii industriei putem vorbi astazi de o tara care recicleaza 55% din ambalajele puse pe piata si isi indeplineste obligatiile in domeniu.

Insa in domeniul deseurilor sunt mai multi actori implicati, ceea ce face ca acest sector sa fie complex si uneori mai greu de gestionat. Rezultatele noastre nu ar fi fost posibile fara crearea unor modele de business care sa integreze si autoritati locale, operatori de management al deseurilor, autoritati centrale.

Care sunt noutatile in domeniul reciclarii?

La nivel european a demarat recent modificarea legislatiei referitoare la deseuri, este vorba de asa-numitul pachet legislativ pentru dezvoltarea unei economii circulare. Una din modificarile propuse este cresterea obiectivelor de reciclare. In timp ce la nivel national ne concentram pe reciclarea a jumatate din tot ceea ce exista in cosul nostru de gunoi pana in 2020, Uniunea Europeana a anuntat deja cresterea acestui obiectiv la 70% pana in anul 2030.

In plus, exista obligatii si cresteri clare pentru ambalaje, care reprezinta 18% (conform celui mai recent studiu de analiza a deseului menajer realizat de Eco-Rom Ambalaje in perioada septembrie 2012 – august 2013) din ceea ce exista in cosul nostru de gunoi. Daca in prezent reciclam 55% din ambalajele puse pe piata, acest obiectiv va creste pana la 80% in 2030.

Desi anul 2030 poate parea departe, pentru a atinge aceste obiective se impune un ritm rapid de dezvoltare a sistemului, de crestere a gradului de colectare in randul populatiei si o implicare constanta a tuturor actorilor responsabili.

Cum ar trebui sa fie un sistem eficient de colectare separata care sa functioneze?

Un sistem eficient de colectare separata trebuie sa aiba la baza instrumentele juridice, economice si sociale eficiente, dar si o comunicare sustinuta in domeniu.

Vorbim despre necesitatea unei legislatii clare care sa reglementeze rolurile si obligatiile tuturor actorilor, inclusiv ale populatiei. Un sistem eficient este unul in care populatia este Incurajata si obligata sa isi separe deseurile. La baza se afla principiul  „Pay As You Throw” („Platesti cat generezi”) si este un model testat si dovedit ca fiind unul de succes In tarile europene performante In domeniu, cum sunt Belgia sau Germania. 

Deseul menajer, cel generat zi de zi in gospodarii, este cantarit si plata pentru ridicarea lui se face in functie de greutate. Cu cat generezi mai multe deseuri, cu atat platesti mai mult. Vorbim deci despre un serviciu public contorizat, la fel ca toate celelalte servicii publice. In schimb, colectarea separata este aproape gratuita. Populatia are acces la serviciul de separare a deseurilor prin containere de colectare tip iglu sau saci colorati. La baza sistemul are acelasi principiu de organizare ca si In Romania: el se realizeaza prin acorduri intre organizatia de transfer de responsabilitate – de tipul Eco-Rom Ambalaje – autoritatea locala si operatorul de salubritate pe de-o parte, respectiv reciclatori pe de alta parte.

Atat autoritatile care nu implementeaza sistemul de colectare separata, cat si populatia care nu separa deseurile sunt amendati.

Acelasi model poate deveni performant si in Romania. Nu este nevoie sa reinventam roata, ci doar sa ne asumam cu totii obligatiile pe care le avem. Sa nu ne fie frica de responsabilitate si nici de sanctiuni. Intr-o societate functionala ele sunt o necesitate, iar statele vestice ne dovedesc ca acestea sunt metodele care conduc rapid la o schimbare a mentalitatii.

Care este planul companiei pe termen mediu si lung?

Pentru a continua sa indeplinim obiectivele tot mai mari de reciclare, dorim sa crestem performanta sistemului actual de colectare separata a deseurilor de ambalaje. Sa colectam separat mai mult si mai corect. Sa incurajam si sa determinam populatia sa nu mai amestece deseurile reciclabile cu resturile de mancare, de exemplu. Pentru a reusi acest lucru ne propunem sa extindem serviciul in cat mai multe localitati din tara, astfel incat din ce in ce mai multi oameni sa poata separa deseurile de ambalaje cat mai aproape de casa. Ne dorim sa dezvoltam si sa consolidam parteneriatele cu autoritatile si cu operatorii de salubritate astfel incat sa se implice mai mult in acest sistem. In acest sens vom continua competitia Orasul Reciclarii adresata primariilor care urmareste cu precadere acest obiectiv. In plus, continuam initiativele noastre de informare si educare a populatiei despre importanta separarii deseurilor de ambalaje si ii invitam pe toti cei care sesizeaza probleme in sistem – de la furtul deseurilor din containerele colorate si pana la amestecul deseurilor – sa ne sustina si sa trimita sesizari catre autoritatile de mediu. Implicarea si responsabilizarea noastra, a tuturor este solutia pentru un mediu mai curat si o societate cu adevarat europeana.

De asemenea, ne propunem sa continuam sa le aducem valoare adaugata clientilor nostri prin serviciile pe care le punem la dispozitie: de la preluarea responsabilitatii reciclarii ambalajelor, elaborarea planurilor de prevenire a deseurilor si pana la serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje in spatiile de birouri si la cel mai recent serviciu de calculare a emisiilor de CO2 pentru clientii nostri, ce va fi lansat luna aceasta.

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: