Finanțe Stiri

Sustenabilitatea datoriei publice, esentiala pentru cresterea economica

6 oct. 2015 3 min

Sustenabilitatea datoriei publice, esentiala pentru cresterea economica

Reading Time: 3 minute

Sustenabilitatea datoriei publice a Romaniei, din perspectiva macrostabilitatii, este o componenta esentiala a cresterii economice de durata, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca nu trebuie sa repetam experienta Greciei.

“Important este daca a vrea inseamna si a putea. Se lanseaza in dezbatere publica o suita de dorinte care nu au acoperire in realitate. Cine n-ar vrea sa aiba crestere economica de 7%? Sau 5%? Importatnt este sa fie de durata si de aceea, cresterea economica sustinuta de pastrarea macrostabilitatii este repetata aproape obsesiv in acest raport”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului asupra stabilitatii financiare 2015.

Guvernatorul BNR a aratat ca datoria publica a Romaniei reprezinta o tema amplu analizata in raport si lansata spre dezbatere publica, astfel incat sa se evite ca Romania sa ajunga in situația Greciei. Acesta apreciaza ca dezbaterea publica va cuprinde, mai devreme sau mai tarziu, si clasa politica, fiind vorba de viitorul Romaniei, de o integrare sustenabila, serioasa, de durata in Uniunea Europeana si de apropierea sanatoasa de nivelurile de trai din UE.

„Adica dezbaterea sa duca la acea situatie in care despre Romania sa nu se faca un clip publicitar cu formula pe care o auzim in prezent despre Grecia <<eram bogati si intr-o dimineata ne-am trezit saraci>>, ca au venit la plata, sub forma de avalansa, toate datoriile publice si private pe care le-am contractat”, a spus guvernatorul.

In raport se folosesc doua modele de analiza a datoriei publice, dar nu sunt verdicte, a adaugat guvernatorul, precizand ca dezbaterea este deschisa, astfel ca specialistii pot veni si cu alte modele de analiza.

Dezbatere deschisa

Guvernatorul a precizat ca banca centrala a decis sa lanseze in dezbatere publica problema traiectoriei datoriei publice in urmatorii ani pentru a evita situatia din perioada crizei, in care aceasta s-a dublat, dar si dupa ce au existat numeroase confuzii in idei exprimate pe tema datoriei publice, privind legatura sa cu marimea deficitului sau cu obiectivul pe termen mediu (MTO – medium term objective).

„Sa evitam momente cum au fost acesti patru ani in care datoria publica s-a dublat, pentru ca am intrat intr-o perioada de criza, cu politici fiscale prociclice, cu explozie a creditului privat, el fiind prin definitia lui prociclic, ca orice mecanism de piata. (…) Politicile macroeconomice trebuie sa fie anticiclice pentru a contracara caracterul prociclic al pietelor”, a subliniat seful bancii centrale.

Raportul arata ca, in prezent, datoria publica a Romaniei este sustenabila. Potrivit metodologiei nationale, datoria publica bruta se situa, la finele lunii martie, la 40,5% din PIB, iar datoria neta la 33,8%.

Guvernatorul a subliniat ca trebuie evitata confuzia intre crestrerea datoriei publice si cresterea ponderii datoriei publice in PIB, aratand ca raportul se refera la cresterea continua a ponderii datoriei publice in PIB, care este o problema care „poate deveni periculoasa, contraproductiva si poate sa duca spre situatii extrem de dificile”.

„S-a intamplat in perioada de criza, nu numai din cresterea gradului de indatorare, ci ca urmare a caderii PIB-ului, aceasta este evolutia ciclica a unei economii. Dar s-a intamplat si pentru ca in asemenea perioade scad si veniturile, trebuie sa te pregatesti pentru asemenea perioade. Daca esti in perioada ciclului in care cresc veniturile, pentru ca ai crestere economica de 3-4%, apoi sa te gandesti ca exact atunci sa cresti deficitul public, insemna ca nu esti prudent si, pe undeva, ca ai o ipoteza total nerealista, ca economia va creste tot timpul”, a mai spus Isarescu.

Totodata, guvernatorul a dorit sa lamureasca afirmatiile pe care le-a auzit referitor la MTO – ca ar fi o cifra aruncata acolo de cineva, negociata, ba mai mult a pus-o cu o asemenea rautate ca nu ne lasa sa ne dezvoltam, ca e un fel de conspiratie care nu lasa Romania sa creasca.

„Chiar cu un MTO de 1%, Romania se poate indatora si datoria publica creste fizic, iei mai multi bani si-i introduci in economie. Dar daca e 1% si cresterea economica este 3%, ponderea datoriei scade, deci pe de o parte readuci datoria publica pe o traiectorie descendenta pentru a te pregati de viitoarea recesiune, care apare inevitabil, iar in al doilea rand te gandesti ce faci cu acel deficit de 1%, finantezi in continuare consum, cheltuieli sociale sau incepi sa te gandesti a la long, ca el sa-ti echilibreze capitolele bugetare pe toate partile. Usor de spus, greu de facut, pentru ca ai probleme cu forta de munca, cu pensionarii, cu asistatii sociali, dar acel 1% sa-l duci spre dezvoltare, sa fie pentru investitii. Daca atingi aceste doua obiective concomitent si toate se ascund sub o cifra numita MTO, as putea spune ca acel MTO nu este o cifra aruncata in van, ci se calculeaza extrem de precis si ca este un optim al deficitului pe termen lung”, a explicat Isarescu.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: