Stiri Tech

Telekom România&Ericsson, prima demonstrație 5G din Europa de Sud-Est

12 iun. 2017 2 min

Telekom România&Ericsson, prima demonstrație 5G din Europa de Sud-Est

Reading Time: 2 minute

În premieră pentru piața comunicațiilor din Europa de Sud-Est, Telekom și Ericsson au realizat azi la București prima demonstrație “live” a tehnologiei 5G. Tehnologia 5G ar putea genera venituri de 3,2 miliarde dolari pentru jucătorii din piața IT&C din România până în 2026, a precizat directorul general al Telekom România, Miroslav Majoros, în cadrul evenimentului. Demonstraţia live a arătat viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.

Prezent la eveniment, ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat că România ar putea avea licitație pentru licențe 5G în 2018, urmând ca lansarea serviciilor comerciale, din partea operatorilor, să se poată realiza în 2020. Din punct de vedere tehnologic, rețelele 5G vor fi scalabile, versatile și flexibile, pentru a putea susține o variație foarte mare de cerințe care permit de la viteze foarte mici pentru comunicațiile M2M, până la viteze foarte mari de bandă largă mobilă pentru aplicații multimedia și realitate virtuală.  În același timp, 5G va permite conectarea eficientă a miliardelor de dispozitive Internet of Things la costuri reduse și cu eficiență energetică ridicată, permițând, de asemenea, apariția unor noi tipuri de servicii de o importanță critică, pentru care este nevoie de noi niveluri de latență, de fiabilitate și de securitate.

Pânã la sfârșitul anului 2022, potrivit prognozelor, vor exista 550 de milioane de abonamente 5G și o acoperire a populației pentru aceastã tehnologie de 10%. 

IoT reprezintă revoluția tehologiei. 29 de miliarde de dispozitive conectate sunt prognozate pentru 2022, din care aproximativ 18 miliarde vor fi asociate IoT, în timp ce pânã în 2018 telefoanele mobile vor fi depãșite numeric de cãtre dispozitivele IoT. Acestea includ automobile conectate, mașini, contoare, aparate de uz casnic și alte dispozitive electronice de consum. Pentru a putea face fațã numãrului mare de dispozitive conectate în rețea, 5G introduce noi tehnologii de acces, cum ar fi NB-IoT (Narrow Band IoT) și CAT-M (Category Machine), fiind în stare sã susținã până la 1 milion de dispozitive pe Km2, durata de viațã a bateriei de 10 ani, având o acoperire de pânã la 7 ori mai bunã comparativ cu rețelele GSM actuale. 5G și IoT reprezintã elementul-cheie pentru Societatea Interconectatã.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: