Interviuri Tech

Timpul unicornului

10 nov. 2015 4 min

Timpul unicornului

Reading Time: 4 minute

Un startup a carui evaluare depaseste pragul de 1 miliard de dolari este denumit unicorn in jargonul fondurilor de investitii. Ar putea fi urmatorul unicorn o companie din Romania? Pentru Radu Georgescu, partener fondator al GECAD Group, aceasta ipoteza nu este o fantezie, ci un pariu realist pe o piata aflata in pragul exploziei. Este unul dintre motivele pentru care a investit 500.000 de euro in Vector Watch.

Cum ai ajuns sa fii implicat in proiectul Vector Watch?

Sunt prieten de foarte multa vreme cu Andrei Pitis (fondatorul Vector Watch – n.r.) si cand a decis sa faca acest lucru am fost probabil printre primii la care a venit. Noi ne doream de multa vreme sa facem ceva impreuna, deci a fost destul de natural si informal. A venit cu un pitch, fiindca pana la urma asa e normal. Era decembrie 2013. Mi-a zis ca in 15 februarie vine cu ceasul si chiar asa a facut: a venit omul cu ceasul, cu sistemul de operare facut, cu tot ce trebuie. Probabil motivul principal al investitiei a fost Andrei, despre care as putea sa vorbesc foarte mult, dar vorbeste multa lume. E un tip absolut extraordinar, probabil e in top 3 arhitecti de sisteme de operare embedded din lume. Iti doresti sa investesti intr-o firma in care cel care are viziunea si care trebuie sa miste lucrurile are o calitate tehnica foarte mare si o energie uriasa.

Ce te-a atras la proiect?

La momentul respectiv mi s-a parut nu doar o idee buna, ci si o viziune extrem de interesanta. Priveste dincolo de ceasuri si are foarte mult sens. Multi incearca sa puna Android si iOS pe aceste dispozitive tot mai mici. De fapt, incearca sa taie pe la colturi si sa le inghesuie cum pot, iar asta n-are cum sa functioneze. Este nevoie de un sistem de operare nou, rescris pentru aceste noi dispozitive, iar Vector chiar asta este, o platforma care contine si sistem de operare si tot ce trebuie astfel incat aceste dispozitive sa poata functiona eficient. Acesta e principalul motiv din care apare aceasta diferenta de baterie de la o zi la 30 de zile, nu din faptul ca are ecran monocrom – Pebble are si el acest ecran si tine 2-3 zile. Este vorba despre un sistem de operare scris de la zero pentru acest tip de dispozitiv. Mi se pare o viziune puternica, ofertanta, care sa schimbe o mica bucatica din lumea in care traim. Ceasul in sine e doar un pilot al acestei viziuni, dar el trebuie sa fie de succes si chiar este de succes. E foarte frumos, foarte bine gandit, este un ceas care nu este un telefon pe mana – chiar e un ceas inteligent.

Radu Georgescu-Gecad-Vector
Radu Georgescu, partener fondator al GECAD Group

Ce asteptari ai de la Vector Watch?

Am scris si pe blog. Asteptarile mele sunt de unicorn. Eu cred ca aceasta companie va deveni repede unicorn, va ajunge sa fie evaluata la un miliard de dolari. Intrebarea este, de fapt, cand va deveni. Va fi un jucator semnificativ intr-un timp foarte scurt.

„Eu cred ca Vector Watch va deveni repede unicorn, va ajunge sa fie evaluata la un miliard de dolari. Intrebarea este, de fapt, cand va deveni. Dar va fi un jucator semnificativ intr-un timp foarte scurt.”

Ai testat ceasul?

Culmea este ca eu nu am purtat ceas niciodata. Am incercat sa port alte ceasuri existente pe piata, inclusiv Apple Watch si Samsung Gear, si n-am stiut cum sa le dau jos mai repede de pe mana. Dar port Vector Watch de un an de zile si cred ca mi-ar fi greu sa renunt la el si asta in conditiile in care nu sunt lansate decat cateva aplicatii. Vector Watch de-abia s-a lansat, urmeaza aplicatiile si toata nebunia, platforma este gata pentru ele. Traim intr-o lume care alearga foarte repede. Aveam de ales intre a mai sta trei ani de zile si a veni cu ceasul perfect, cu mii de aplicatii, dar mult prea tarziu, si a lansa ceasul urmand ca in doua luni sa lansam si aplicatii, comunitatea de dezvoltatori si asa mai departe. Toate astea urmeaza foarte repede. Vector Watch nu-si doreste sa aiba 100.000 de aplicatii, ci doar pe cele relevante pentru mana, cu totul altele decat cele relevante pentru telefoane. Pentru ca momentele in care te uiti la cele doua sunt diferite, ecranul este diferit ca dimensiune – nu poti sa faci Excel-uri pe ceas, deci nu vei avea nevoie de acest gen de aplicatii. Gandirea unor aplicatii pentru a le pune pe ceas trebuie sa fie foarte diferita de ceea ce se face pentru telefon.

Ce alte proiecte mai are GECAD Group?

Am vandut recent Coinzone, compania din domeniul Bitcoin. La GECAD ne uitam in permanenta dupa investitii noi si este posibil sa concretizam ceva pana la sfarsitul acestui an. Focalizam foarte mult pe cresterea si gestiunea businessurilor existente. Vector Watch este probabil proiectul in care investim cel mai mult timp. Dar Gluru, care s-a lansat comercial acum o luna, este o companie care functioneaza foarte bine si face valuri. Pawsquad este o companie foarte interesanta care a pivotat deja de doua ori si se indreapta incet dar sigur spre a fi un succes in zona de sharing economy. Deci avem treaba.

Cum arata strategia GECAD Group?

Suntem un fond de investitii, asta e filosofia in care lucram. Ce stim noi sa facem este sa ne implicam in inceputul unei companii si in creionarea strategiei din toate punctele de vedere, ca viziune, echipa, ridicare de capital, Romania, Silicon Valley, globalizare si asa mai departe. Si ne pricepem foarte bine la treaba asta, zic eu. Cand compania este mare si incepe sa fie nevoie de costum si cravata pentru a discuta cu bursa sau mai stiu eu ce, este un moment care noua nu ne place si poate nici n-am fi foarte buni. E cu totul alta filosofie. Filosofia de startup, de inceput, cu manecile suflecate, cu toate succesele extraordinare si rateurile corespunzatoare, toate intrebarile pe care ti le pui, fricile, fobiile, frustrarile care trebuie gestionate, e complet diferita. Ne pricepem la prima parte, ne straduim s-o facem foarte bine, urmand ca apoi sa punem compania in mainile cuiva care se pricepe la partea a doua. E mai bine si pentru companie, si pentru clienti, pentru toata lumea. Eu cred foarte tare ca fiecare dintre noi trebuie sa faca lucrurile la care se pricepe.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: